Зруйнована без війни: діти з Блажіївки ходять по чужих школах, бо свою розгромили

Зруйнована без війни: діти з Блажіївки ходять по чужих школах, бо свою розгромили
Через дірявий дах проросли дерева

Руйнація. Чому закрили навчальний заклад у селі та хто винен в знищенні нової, двоповерхової будівлі? У сільській раді кажуть, що на сторожа у бюджеті коштів немає. А в тому, що розікрали шкільне майно, винні самі мешканці

Територія навчального закладу у селі Блажіївка давно перетворилася на пустку. Вже більше десяти років там не чути дитячого сміху та дзвінка на урок. Кущі та густі чагарники полонили доріжки. На шкільних клумбах пасуть кіз та корів. А сама школа схожа не на Альма матер, а на спаплюжену часом та людьми руїну. Без, вікон та дверей, з розваленим дахом, з якого вже повиростали дерева, зірваною дерев’яною підлогою, вирізаними металевими трубами під опалення, засміченими коридорами. Під ногами чути хрускіт розбитого віконного скла. Замість учнів коридорами школи гуляють протяги. Шкільні класи перетворилися на сміттєзвалища, скрізь розкидані книги, а на стінах видряпані підписи з лайливими словами тих, хто тут бував. Усе це нагадує картину з фільму жахів. Та, на жаль, це реальність — страшна, моторошна, безвідповідальна.

Будували всім селом та районом

Мешканці Блажіївки згадують, яка була подія, коли збудували нову, двоповерхову школу. Пам’ятають, як за ініціативи еолишнього голови колгоспу «Дружба» Василя Копійко її зводили всім селом та районом. Та жахаються від того, на що вона зараз перетворилася.

— Стара школа згоріла, і дітям не було де навчатися, — розповідає жителька Блажіївки пані Галина. — Збудували її досить швидко, приблизно за рік. І я з чоловіком брала участь. Мої діти там навчались. Добре було, школа в селі, близенько. І місце там таке тихе, затишне, як рай. Все новеньке, гарненьке, які там були клумбочки, шкільна городина, садок. А школа була як лялечка. Класи для першачків розмальовані, був дитячий садочок. І бібліотека своя, і їдальня, і котельня, і музей, і спортивна зала. Одним словом, все було, а зараз гляньте. Страшно дивитися. Все порозвалювали, порозкрадали. Самі будували, самі ж і розвалили. 

Відео дня

Їздять по чужих школах

За словами мешканців, школу закрили через демографічну ситуацію в селі. Мовляв, стало мало дітей навчатися і вчителям не вигідно було зарплату платити. І діти пішли навчатися по сусідніх селах. Хтось у Дубові Махаринці (2 кілометри полем), а хтось у Зозулинці (5 кілометрів).

— Чого було не залишити хоча б початкову школу та дитячий садочок? — підхоплює розмову пані Тетяна. — Чого я змушена хвилюватися, як мої діти добираються на навчання? Їздять автобусом! А могли б і тут вчитись, і душа була б спокійна. Крім того, в селі б з’явилися додаткові робочі місця. А хіба це погано?

Будівлю хочуть здати в оренду

Газета «RIA-Козятин» неодноразово висвітлювала цю проблему. П’ять років тому у публікації «Півсотні дітей з Блажіївки ходять в чужі школи» голова сільради в Дубових Махаринцях Лідія Павлюк прокоментувала нам, що на утримання сторожа в бюджеті немає коштів. А в розкраданні шкільного майна люди винні самі. Крім того, приміщення школи хотіли викупити підприємці і зробити тут будинок для дітей. Потім по селі ширилися чутки, що на школу планують переобладнати в дім для престарілих. Як бачимо, ні того, ні іншого немає. Не зважаючи на те, що школу «обдерли як липку», стіни ще живі і реанімувати будівлю можна. Було б тільки бажання та грошовитий лідер, який буде зацікавлений у благоустрої села.

На сьогоднішній день у Блажіївці живе 384 мешканці, з них 60 дітей (дошкільного і шкільного віку). Чи вистачить цієї кількості, щоб відновити початкову школу та дитсадок?

«Люди самі не захотіли водити туди дітей»

 Лідія Павлюк, голова сільської ради:

— У планах було здати приміщення школи в оренду віруючим. Спочатку одним, потім іншим. Але так нічого і не вийшло. Ще підходило громадське об’єднання «Поділля», щось там мали теж робити, але щось вони і хочуть, і не хочуть. Чи можна там відновити хоча б початкову школу? Ні, там вона була, але люди самі не захотіли водити туди дітей. Вони своїми руками закрили ту школу. І самі її роздирають і нищать. На сторожа в нас немає коштів. У цій ситуації ми не винні. Один раз мене викликали на суд у справі розкрадання батарей і на тому все. Заводи розкрадають, фабрики. Садочки в нас є, дітей возять автобусом. Що я можу зробити?

У районі 52 школи і садочки

Освітня мережа району включає 52 заклади, з них:

- 25 шкіл І-Ш ст., з них 8 – загальноосвітніх навчально-виховних комплексів (ЗНВК)  І-ІІІ ст.;

-  4 школи І-ІІ ст., з них 2 – ЗНВК І-ІІ ст.;

-  3 школи-філії;

- 22 дошкільних заклади;

-  1 центр позашкільної виховної роботи.

До прикладу, у Іванковецькій школі Козятинського району дають знання близько 50 учням. Заклад функціонує, навчає і виховує майбутнє покоління. У сусідньому з Блажіївкою селі Журбинці також закрили школу, але початкова залишилась. То чому ж тому і у Блажіївці, де проживає 60 дітей, не можуть відновити початкову школу з дитсадком?

На жаль, нам поки що не вдалося взяти коментар ні в керівника козятинської РДА, ні в начальника районного відділу освіти. Тож питання «бути» школі в Блажіївці чи «не бути» залишається відкритим. Слідкуйте за наступними публікаціями.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up