Звідки на котельнях дрова?

Звідки на котельнях дрова?
  • Останні кілька років котельні у місті працювали на соняшниковому лушпинні, цьогоріч у якості палива почали використовувати деревину.

  • Разом з тим, у мережі козятинчани пишуть про те, що біля шкіл і садочків повирізали дерева.

  • Чи пов’язано це з початком опалювального сезону — дізнавалися наші журналісти

Перед початком цьогорічного опалювального сезону одне з питань, яке найбільше цікавило козятинчан, — чим будуть топити. Інтрига зберігалася до останнього, адже було достеменно відомо лише одне — цьогоріч котельні міста на газ не переходять, а, значить, продовжать працювати на твердому паливі.

Першою у Козятині запустили котельню № 9, що розташована на території колишньої залізничної лікарні. Цьому передувало засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, під час якого вирішили розблокувати роботу котелень, позаяк підряники «Вінниця–теплоенерго», «Вінниця–облтеплоенерго» і «Вінницькі теплові мережі» до 15 жовтня не почали опалювати самі. Того ж дня міський голова, начальник Управління житлово-комунального господарства і працівники «Чистого міста» у супроводі правоохоронців зайшли до котельні № 9, що розташована на території колишньої залізничної лікарні.

Котельню доручили опалювати комунальному підприємству «Чисте місто». Наступного дня після того, як відновили подачу тепла, ми навідалися на котельню № 9, щоб дізнатися, яке використовують паливо. Працівники саме рубали сокирами стовбур дерева, що свідчило про те, що опалюється котельня дровами. Пізніше ми бачили трактор, який віз на котельню № 9 деревину.

Відео дня

Через кілька днів козятинчани почали писати у мережі Фейсбук, що на території закладів освіти вирізають дерева.

«Як це можна було додуматися до такого, щоб зрізати дерева на території третьої школи, молода директорка ще нічого не посадила, а от зрізати дерева навчилася. Скільки років ні одному директорові не заважали, а їй стало тісно», — написала Тетяна Цветкова.

«Так така ж нова керівниця і в 4-му садочку, працює на благо своєї свахи, майже всі дерева повирізала, що тепер буде очищати повітря і робити затінок дітям», — прокоментував Сергій Копецький.

«Дуже шкода дерев, які нещадно вирубують в нашому місті для опалення котельні.

Не закупили дрова? Це не привід рубати дерева! Практично біля всіх шкіл і садочків ведеться вирубка. Як в один рік кілька десятків дерев на території школи № 3 різко можуть стати аварійними? Десятки дерев вирізали на території садочка № 4», — написав користувач під іменем Олександра Поліщук.

«Мої діти на лінійці ховалися під кроною берези у спеку. Деякі дерева можливо і потрібно почистити, але не під корінець», — прокоментувала Тетяна Сійчук.

У коментарях люди поширювали також фотографії зрізаних дерев на території школи № 3.

►Фото з Фейсбуку

Як відомо з документів, опублікованих на сайті міської ради, 21 вересня цього року виконком дав дозвіл Управлінню освіти та спорту на видалення 84 дерев різних порід на території усіх шкіл міста і садочків № 3, 4, 2, 6, 1. Деревину, яка залишиться після видалення, дозволили використати для господарських потреб освіти.

Під час прес-конференції стосовно зриву початку опалювального сезону міський голова Тетяна Єрмолаєва сказала, що із закупівлею дров цьогоріч є проблема — придбати їх можна лише через тендер, але лісопідприємства не виставляють свої пропозиції.

Через електронну систему закупівель «Prozorro» ми перевірили, чи замовляли цьогоріч управління, відділи і комунальні підприємства паливні дрова. Лише управління освіти та спорту наприкінці вересня оголосило тендер на закупівлю 760 кубометрів дров. Аукціон мав відбутися 10 жовтня, втім його відмінили через те, що до участі в торгах подали менше двох пропозицій. Відтак тендер оголосили повторно, торги мають відбутися 27 жовтня.

«Спеціально ніхто не ріже»

Дрова у якості паливного матеріалу наразі використовують на чотирьох котельнях — вищезгаданій № 9, яка на території колишньої залізничної лікарні, № 10, яка за магазином «Панеконом», № 2, що біля приміщення колишнього «Відродження» і № 4, що на ПРБ. Якщо паливні дрова поки не закупили, виникає логічне питання — звідки взялася деревина, яку везуть на котельні? Із цим питанням ми звернулися до Андрія Корнійчука, начальника Управління житлово-комунального господарства.

— Комунальне підприємство на закупку вийшло, дрова мають бути сьогодні, — каже Андрій Корнійчук. — А ті дрова, якими зараз опалюють, були заготовлені протягом восьми місяців по санітарній очистці дерев. Вони розташовувалися на комунальному підприємстві. Ми почали постачати їх на котельні, а тепер підрізаються дерева додатково. На ті дерева, які вирізаються, оформлені всі документи належним чином. Був лісопатолог, була комісія. Є зараз критичні дерева, їх по місту в районі 400 було, але вони не різалися в такій швидкості, як зараз. Раніше вони могли різатися повільно, ніхто їх не різав, не звертав на це увагу, а зараз така склалася ситуація, тому критичні дерева підчищаються.

Стосовно дерев біля третьої школи начальник Управління ЖКГ каже, що вони були аварійними і підлягали видаленню

— Був лісопатолог, була комісія і були дерева помічені для вирізки, — додає Корнійчук. — Там як дув вітер і падали гілки дітям на голову, то на це ніхто не звертав увагу. Спеціально ніхто дерева не ріже, ніхто не дасть цього робити. Ми всі турбуємося про екологію.

 

Читайте також:

Після сезону гарячки з дровами може настати піввікове охолодження гарячих голів

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Валентин Ільчук

    Почистилиб біля греблі на Водокачці там скоро неможливо буде проходити так заросло!
  • Tatiana Pedro Spain Lozinskaja

    Махаринецький ліс (другий) вже також розмічений під вирбуку, ідеальні рівні дуби, 30% дерев поміченні фарбою.

    Алла Матіщук reply Tatiana Pedro Spain Lozinskaja

    Потрібні їм чагарники ,наробишся та ніякої винагороди ,а так в карман падає справно ??? Скоро такі дерева ,як дуб, ясен будуть занесені в червону книгу.. Коли вже понаїдаються???

keyboard_arrow_up