Звідки ростуть борги за електропостачання?

Звідки ростуть борги за електропостачання?
Зінаїда Нечепорук прийшла у редакцію і показує свою квитанцію про оплату електроенергії. У Козятинських електромережах пообіцяли розібратися з її проблемою

Проблема. На гарячу лінію редакції «RIA-K» звернулась козятинчанка. Жінка в розпачі благала розібратися, чому в її платіжках за електропостачання четвертий місяць нараховують борг. З подібною проблемою зіткнулися й інші містяни та жителі області. Пояснюємо, у чому причини

Зіна Нечепорук крізь сльози показує нам свою квитанцію оплати за електропостачання. Чорним по білому написано – до сплати 64 гривні. Нижче графа «Борг» – 400 гривень. У комплекті ще й попередження – у разі несплати боргу – її змушені будуть від’єднати від електропостачання.

– У мене є субсидія. Я раніше платила за електрику 5 гривень. Коли субсидію почали нараховувати грошима, плачу – 60-80 гривень на місяць. Усе чесно, за показниками лічильника. З листопада мені почали зараховувати борг. Я не розумію, звідки він взявся. У мене є всі квитанції про оплату, – бідкається пенсіонерка і показує нам свою розрахункову книжку.

Зіна Нечепорук між тим розповідає про свою нелегку долю. Усе життя жінка пропрацювала зоотехніком. Нині їй 73 роки. Вона сором’язливо закладає сиві волосини і продовжує розповідати про наболіле:

Відео дня

– Не розумію, чому я повинна віддавати 400 гривень. Для мене це велика сума. Я отримую зовсім маленьку пенсію. Куди мені звертатися? Я була у відділі соціального  захисту населення: мені написали, що у мене субсидія. Я говорила з керівником Козятинських електричних мереж. Він дав зрозуміти, що нічим не зможе допомогти, мовляв, цей борг нараховує нова компанія ТОВ «Енера Вінниця». Я й туди пробувала телефонувати на гарячу лінію, але не дозвонилась. Вдень ніхто не піднімає слухавку. Я ходила й на поклін до Козятинського офісу електромереж, день у день, цілий місяць, як на роботу. Виявляється, багатьом нараховують такий самий борг.

Зіна Нечепорук просила енергетиків приїхати до неї додому, звірити всі показники лічильника, поглянути на всі сплачені квитанції. Але ніхто досі цього не зробив. Жінка навіть налаштована подавати позов до суду, але спершу хоче розібратися полюбовно.
За роз’ясненнями ми звернулися до керівника Козятинських ЕМ Ігоря Мульського:

– Питання, які цікавили Зінаїду Миколаївну, безпосередньо нас не стосуються. З першого січня рахунки за спожиту електроенергію формує ТОВ «Енера Вінниця». Логічно звертатися туди, – пояснює Ігор Мульський. – Ми не маємо договорів щодо боргу або кредитових сум. Я би радив споживачам не сплачувати електроенергію по книжці.

Також Мульський говорить, що з 1 січня до закону про електроенергетику внесені зміни. І щоб всі споживачі розуміли, що наразі відбувається, директор козятинських електричних мереж радить щомісяця подавати свої показники з 1 по 3 число.

– Тому що книжкою показники не подаються, – продовжує Мульський – Наприклад, споживач сплатив по книжці і ці кошти потрапили до Вінниці. Але дані про те, скільки фактично споживач використав електроенергії – мають бути у нас. Споживачі мають розуміти, що подавати відомості про показники лічильника вони зобов'язані, незважаючи на те, будуть ходити контролери чи не будуть.

Якщо споживач по книжці заплатив за електроенергію і не подав показники лічильника, тоді відбувається наступне: «Енера» отримує кошти, але у неї немає відомостей про те, скільки вами було використано електроенергії. Таким чином Козятинські електромережі  зобов'язані розраховувати об’єм спожитої енергії по середньому щомісячному показнику. Цифри, що вказуються у платіжній книзі абонента, відрізнятимуться від тих, які їй приходитимуть у платіжці. До 1 січня в ЕМ звіряли платіжні книжки. Зараз – ні.

На питання: «Чи сплачувати споживачам борги?», Мульський відповісти так і не зміг. Посадовець пообіцяв розібратися з ситуацією пенсіонерки, і порадив усім, кому нарахували борги, звертатися за роз’ясненнями до «Енери».
Прес-секретар «Енери» Тетяна Колодій розповіла нам, що у випадку заборгованості потрібно писати заяву на електронну адресу кол-центру: [email protected].

Показники можна подати за тел: (0432) 65- 95-95, (066)-0-217-217.

– Нагадаємо, що з травня у разі несвоєчасного здійснення платежів споживачу нараховується пеня у розмірі, встановленому в договорі. Але вона не перевищуватиме 0,01% від суми боргу за кожен день протермінування, – додає Колодій.

Леся Кесарчук

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • 123

    А ЦЕ мульське хоч САМО платить за світло?Скільки ви СВОЛ..А будете знущатися над пенсіонерами
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up