Ремонт не закінчений, головний лікар пішов. Що буде з районною лікарнею?

Ремонт не закінчений,  головний лікар пішов. Що буде з районною лікарнею?
Фото з архівів газети
  • До Козятинської районної лікарні навідався голова облдержадміністрації Сергій Борзов із перевіркою «Великого будівництва».
  • У цей же день стало відомо, що напередодні головний лікар ЦРЛ Олександр Кравчук написав заяву на звільнення.
  • Що відбувається у лікарні?

Днями до Козятинської районної лікарні навідався Сергій Борзов, голова Вінницької обласної державної адміністрації. На відео, яке з’явилося на фейсбук-сторінці очільника ОДА у вівторок,20 квітня, він гостро критикує стан будівництва.

— Приклад неефективного будівництва. Козятинська громада вже давно мала б відкрити приймальне відділення, вже би давно стояла апаратура, яка би безкоштовно надавала послуги населенню міста Козятин. Це жах якийсь! Це найвідсталіше приймальне відділення, яке є на території Вінницької області, — говорить Борзов на відео.

— Це була єдина районна рада, яка погралася з проектом, не передала вчасно функції замовника. Сьогодні вони вже не існують, з них спитати нічого вже ніхто не може. І лікарня пост-фактум вже дісталася громаді із таким комплексом робіт. Фінансування для всіх опорних лікарень було однакове і розподілено між всіма закладами, 8,3 мільйона було надано безпосередньо лікарні. Це розподілена сума державної субвенції. Загальна кошторисна вартість тут, здається, 46 мільйонів. Від самого початку цей проект зробили дуже великим і він не відповідав тим вимогам, які ставило МОЗ, — додав Олександр Піщик, заступник голови ОДА.

Відео дня

 

У 2020 році до програми «Велике будівництво» потрапили 10 лікарень Вінниччини, де мали провести реконструкцію відділень екстреної (невідкладної) допомоги, чи, як кажуть у народі, приймальних відділень. На відео Олександр Піщик говорить, що у семи медичних закладах із цього переліку готово будівництво першої черги на 100 %.

Найгірша ситуація з Козятинською ЦРЛ. Згідно з інформацією, що опублікували на сайті Вінницької обласної державної адміністрації 16 квітня 2021 року, приймальне відділення нашої лікарні було готове всього на 78 %.

Держава дала лише частину

«Велике будівництво» почалося на території лікарні ще у листопаді 2020 року. Під реконструкцію обрали корпус, де раніше розташовувалося фізіотерапевтичне відділення та лабораторія. Цій будівлі вже понад 50 років.

Головним розпорядником коштів і замовником робіт визначили Козятинську районну державну адміністрацію. Лист-погодження, який це підтверджує, датується 14 серпня 2020 року. І це при тому, що вже знали, що Козятинський район ліквідують, а разом з ним реорганізують і райраду з РДА. Адже за постанову «Про утворення та ліквідацію районів», за якою Козятинщина стала частиною Хмільницького району, голосували у Верховній раді ще 17 липня 2020-го.

Тендер на реконструкцію відділення екстреної (невідкладної) допомоги замовляла сама лікарня. Тоді як реконструкцію приймальних відділень решти медичних закладів області замовляв «Архітектурно-будівельний інжиніринг» — державне підприємство Вінницької облдержадміністрації. Тобто, наша лікарня єдина в області сама замовила будівництво.

За даними системи електронних закупівель, загальна вартість проекту реконструкції становила 31,5 мільйони гривень. Як ми вже згадували вище, держава профінансувала будівництво не повністю, а лише на 8,3 мільйони гривень. Ще 3 мільйони мала виділити Козятинська районна рада. Де мали взяти решту — питали депутати Міської ради у головного лікаря Олександра Кравчука під час останньої сесії. Олександр Кравчук відповів, що реконструкцію мали фінансувати за рахунок державного і районного бюджетів та спонсорських коштів.

Що буде тепер?

За останніми новинами, Олександр Кравчук пішов з посади головного лікаря ЦРЛ. Ця звістка приголомшила колектив. Лікарня втратила не лише керівника, який очолював заклад з 2017 року, а й спеціаліста, адже Олександр Кравчук за фахом хірург.

На зборах, які відбулися у лікарні у вівторок, 20 квітня, Олександр Кравчук повідомив, що пішов з посади за власним бажанням. Це відомо з відео, яке опублікував Олександр Барський у Фейсбук.

— Перш за все, я хочу подякувати за спільну нашу роботу. Причина мого звільнення — це моє бажання. Ще 15 числа я міському голові надав заяву на звільнення за угодою сторін, яке було задовільнено вчора (у понеділок — авт.). Це все — черговий крок історії. Що спонукало мене — це моє бачення не заважати подальшим реформам, які будуть відбуватися.

 

Поки що обов’язки головлікаря виконує Ігор Грубеляс.

— Зараз лікарні перебувають у процесі реорганізації. Коли він завершиться, буде оголошено конкурс, на якому оберуть директора медичного закладу, — каже міський голова Тетяна Єрмолаєва.

Що стосується реконструкції приймального відділення райлікарні, то очільниця громади каже, що місто буде виділяти на нього кошти.

— Те, що ми цей об’єкт будемо закінчувати — це навіть не обговорюється, — продовжує Тетяна Єрмолаєва. — У нас є два джерела фінансування — це кошти самої лікарні і кошти міського бюджету. У міста є мета закінчити лікарню. Якщо ми ставимо собі це за мету, то ми, звичайно, розставимо пріорітети і якісь завдання відкладемо на наступний рік. Бо сьогодні медицина — це номер один. Зараз ми працюємо над коригуванням проекту в бік здешевлення і готуємося до введення в експлуатацію діагностичного блоку, де буде стояти сучасне обладнання.

►Так наразі виглядає діагностичний блок відділення екстреної (невідкладної) допомоги, де проводиться реконструкція. Світлину опублікував Олександр Барський у Фейсбук

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (10)
  • Тетяна Якимова

    Вона "видала" наказ...🤣не підписала, а видала... Імператриця...не інакше.😂😂😂
  • Galina Galina

    А відповідати де гроші буде???
  • Мария Ленская

    Поважаючий себе чоловік, ніколи так раптово не втіче з посади, видно щось тут "не чисто..."

    Вячеслав Гончарук reply Мария Ленская

    Кравчук не втік, а пішов. Залишив посаду та остався у лікарні  як депутат.
  • Венера Михайська

    Дякую за корисну інформацію. У тексті помилка з датою затвердження ВРУ районнів. Це було  17 липня 2020 року (у Вас 2021). Крім того, притягнути до відповідальності депутатів райради, якщо є за що,  можно і зараз. Якщо вони живі, то мають  відповідати за свої незаконні вчинки будучи представниками  місцевої влади. Головний лікар-Кравчук О.М., який просував цей проєкт, бачив джерела дофінансування спонсорськими коштами. Що це за спонсори, куди  ділися? Можливо міськой владі треба їх теж долучати до закнчення цього проєкту.

    Елена Удвуд reply Венера Михайська

    Помилку з датою ми вже виправили
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up