Геометрія алмазу: є робота на зарплату від 15 до 30 тисяч гривень

Геометрія алмазу: є робота на зарплату від 15 до 30 тисяч гривень
На підприємстві Col Catting у Вінниці першими запровадили сучасний вид огранки, що має назву «Світова корона»

Перспектива. Три роки тому американці створили у Вінниці дочірнє підприємство — Col Cutting. Йому потрібні фахівці з огранки алмазів. Пропонують непогану зарплату, можливість стажуватися або і працювати за кордоном

— Нині в нас працює 110 фахівців, а готові надати роботи 500 і більше, — розповів журналісту RIA регіональний менеджер корпорації Дові Вайнтрауб. — Маємо можливість відправляти на роботу за кордон кращих працівників, проходити стажування в інших країнах на підприємствах корпорації.

Тільки два дні пан Дові перебував у Вінниці. Спілкувалися з ним за декілька годин до того, як мав від’їжджати з міста. Він розмовляє російською. Не ідеально, але все можна зрозуміти. Ще одним учасником розмови була головний бухгалтер вінницького підприємства Галина Сердечна.

 

Відео дня

Чому Вінниця?

— У 90-х ми працювали в Москві, — розповідає пан Дові. — Тоді вперше познайомився з вінничанами. У пошуках роботи вони влаштовувалися на нашому московському підприємстві. Зарекомендували себе не тільки вмілими фахівцями. Заслуговувало похвали їхнє ставлення до роботи. Тоді ж дізнався від ваших земляків, що у Вінниці є немало фахівців з огранування алмазів. Зрозуміло, далеко не в кожного була можливість їхати в Москву. Удома вони охоче б робили те, чого навчилися в огранці.

Про огранувальників із Вінниці Дові згадав, коли американська корпорація зайшла зі своїм бізнесом в Україну. Спершу організували виробництво в Києві. Після того прийшли у Вінницю.

Співрозмовник каже, викупили одне з невеликих підприємств з огранки алмазів. Розширили виробництво.

Найважливіше, що зробили — запровадили особливий вид огранування алмазів. Він має назву «Корона світу».

— Алмаз із 90 гранями, це найсучасніше досягнення в обробці алмазів, яке нині є у світі, — каже пан Дові. — Надає камею максимального блиску і гри світла. Такий алмаз сяє, як сонце.

Співрозмовник уточнює, що такий вид огранки у Вінниці першою запровадила їхня корпорація.

Однак зі спеціалістами сутужніше, ніж було раніше. За три роки роботи

Col Cutting залучив у виробництво 110 огранувальників. Співрозмовник ще раз наголошує: готові надати роботу 500 і більше аналогічним фахівцям. Укладають контракт строком на п’ять років.

 

Дають заробити за кордоном, компенсують за харчування

— Мотивацією для працівників у Вінниці є можливість попрацювати за кордоном, — говорить Дові Вайнтрауб. — Ми вже направили декількох фахівців із Вінниці на два наші підприємства — у Канаду й Намібію.

Співрозмовник не уточнив, скільки зароблять на огранці алмазів у цих країнах. Журналіст дізнався про це від одного з працівників підприємства. Той сказав, що в Канаді платять огранувальникам у середньому 4 тисячі доларів у місяць. Чоловік не став називати своє прізвище.

У Вінниці середньомісячна зарплата на Col Cutting — 15 тисяч гривень. Є такі, хто заробляє більше — 25 і навіть 30 тисяч гривень. Такі цифри повідомила головний бухгалтер Галина Сердечна.

Бонусами для працівників Col Cutting є також компенсація витрат за харчування. Її виплачують щомісяця кожному працюючому.

— Абонемент для купання в басейні за кошти підприємства або у фітнес-зал — на таке теж не кожен погоджується витрачати кошти, — говорить Галина Сердечна. — Якщо підприємство оплатило, залишається тільки час знайти. До речі, фітнесом можна займатися й на підприємстві. У нас організували такі заняття для своїх працівників. Про умови праці теж варто згадати — вони хороші. Подбали про комфорт, адже це безпосередньо впливає на підвищення продуктивності праці.

Лекції читатимуть фахівці з США

Валерій Дяків, директор Центру профтехосвіти № 1

— Наше училище — єдине у Вінниці й одне з небагатьох у державі, що має ліцензію на підготовку фахівців з огранку алмазів. Після укладення договору з Col Cutting, отримали ще одну ліцензію — на підготовку таких само фахівців на індивідуальній формі. Той, хто бачить себе в такій професії, може укласти угоду з училищем і після закінчення навчання отримати свідоцтво навчального закладу. Навчання платне. Можливі варіанти: отримати направлення з Центру зайнятості, або домовитися про оплату підприємством.

Теоретичні заняття як на стаціонарній, так і індивідуальній формі, відбуватимуться в стінах училища. Тут же набуватимуть перші практичні навички на обладнанні, що його передадуть училищу. Щоправда, працюватимуть із недорогоцінними металами, із самоцвітами. Зрозуміло, що алмазів для цього нам не нададуть. Ази геометрії алмазу учні пізнаватимуть безпосередньо на підприємстві.

Є попередня домовленість із регіональним менеджером про організацію лекцій в онлайн режимі. Їх читатимуть фахівці з американського офісу, або з американського чи канадського підприємств. Таку новинку заклад запроваджує вперше. До речі, ми уклали договір не тільки на підготовку фахівців, а і про соціальне партнерство. Деякі з його пунктів партнери вже виконали.

Віктор СКРИПНИК

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Таня Мендус

    Вінниця? Кристал? Якщо так то моя мама там працювала в 80 - х
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up