Негативний вплив спекотної погоди

Негативний вплив спекотної погоди

Синоптики найближчим часом прогнозують підйом температури повітря до +30оС та вище. Організм людини здатний без проблем переносити спеку не вище плюс 26. А якщо температура вища? Щоб не потрапити в неприємну ситуацію в спекотну погоду слід дотримуватись деяких правил поведінки.

По-перше, не слід без зайвої потреби виходити на вулицю. Не можна знаходитися під прямими сонячними променями з 11:00 до 17:00 год. Якщо все ж доводиться, одягатися треба в світле, прикривати голову. Загалом треба поменше перебувати на сонці, тим більше засмагати. Пити треба більше, краще чаю або фруктових напоїв.

У спекотну погоду категорично заборонено палити, оскільки нікотин звужує судини і підвищує тиск. Також варто виключити з раціону м’ясо, каву й алкоголь, їсти більше овочів і фруктів. Слід пам’ятати, що пиво спрагу не втамовує.

Коли стовпчики термометрів зашкалюють за +30оС , ні в якому разі не можна купатися в холодному водоймищі.

Відео дня

У спекотну погоду потрібно відмовитися від звички готувати їжу про запас. Термін придатності більшості продуктів розрахований на нормальні умови зберігання, а не аномально високу температуру повітря. Категорично не можна купувати їжу на лотках, не обладнаних холодильниками. Адже не відомо, скільки пролежали продукти, перш ніж їх продали.

Ні в якому разі не можна в спеку носити синтетичний і обтягуючий одяг. Синтетика особливо шкідлива в таку погоду з гігієнічної точки зору, а щільно облягаючий одяг ускладнює процес теплообміну.

Важливо пам’ятати, що різниця температур між приміщенням і вулицею не повинна перевищувати 10 градусів. Тому не можна програмувати кондиціонер на температуру нижче ніж 18 градусів. Розмістившись під ним після спеки, людина щонайменше підхопить нежить, а в гіршому випадку пневмонію або радикуліт. Якщо у приміщенні немає кондиціонера, варто зволожувати повітря або хоча б встановити акваріум.

Якщо є можливість, намагайтеся звести до мінімуму перебування в громадському транспорті. Спека й задуха в замкненому просторі можуть спровокувати запаморочення й непритомність, а інфекції в подібних умовах розповсюджуються набагато швидше й живуть набагато довше, ніж в осінню погоду або в зимові холоди. Підвищення температури на кожний градус вище за +26 знижує працездатність людини на 10 %.

Необхідно відмовитись від занять спортом. Фізичні навантаження збільшують теплообмін у 5 разів, що може призвести до зневоднення організму.

В спеку вміст кисню в повітрі скорочується, і людині стає важче дихати. Єдиний спосіб впоратись із цією ситуацією – намагатися не виходити на вулицю в найжаркіші години – з 12.00 до 16.00.

Небажано в спеку користуватися косметикою, особливо пудрою й тональними кремами. Вони ускладнюють шкірі дихання. Як наслідок, людина сильніше потіє, ефект від макіяжу виявляється прямо протилежним бажаному.

Гуляти біля води, частіше обполіскувати руки й обличчя, а також приймати душ два рази на день – це необхідний мінімум у таку погоду. Допомогти боротися зі спекою може певний режим дня. Якщо лягати спати і прокидатися раніше, коли на вулиці ще відносно прохолодно, можна уникнути головного болю.

Радимо при найменшій можливості ходити босоніж. Але не по розпеченому асфальту, а по траві. Коли людина ходить босоніж, відбувається вплив на важливі точки, розташовані на підошвах ніг, поліпшується циркуляція крові, підвищується загальний тонус організму й навіть починається оновлення клітин.

Бажаю Вам міцного здоров’я та вберегти себе від спекотної погоди.

Інна ПРОЦЬ, Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби в Козятинському районі   

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up