«Ані руш! Це мовна поліція». Нардепи пропонують новий закон про державну мову

«Ані руш! Це мовна поліція». Нардепи пропонують новий закон про державну мову

19 січня на сайті Верховної Ради з’явився законопроект №5670 «Про державну мову» Якщо його приймуть, то починаючі від дитсадка та закінчуючи органами державної влади всі мають використовувати тільки українську

Захищати державну мову будуть Нацкомітет зі стандартів, Уповноважений та мовні інспектори А за порушення хочуть штрафувати — 3400-8500 грн.

І за зневагу до української мови — саджати за грати від 6 місяців до 10 років  

Зараз законопроект № 5670 надано для ознайомлення нардепам у Верховній Раді. Його авторами виступили одразу 33 народних обранця від Блоку Петра Порошенка, «Самопомічі», «Народного фронту», «Батьківщини».
 

Серед авторів є й вінничанин Андрій Тетерук — екс-командир батальйону спецпризначення патрульної міліції “Миротворець”. Нардеп від «Народного фронту» розповів про мету цього законопроекту
 

Відео дня

— Я наполягатиму на двох речах. Перше – закон про державну мову має бути прийнятий. Друге — закон «трьох К» - Кремля-Ківалова-Колесніченка – скасований в обов’язковому порядку. Адже саме він несе розбрат і позбавляє українців права і можливості спілкуватися українською мовою  […] Все, що може шкодити – не увійде у Закон. Усі панічні заяви щодо утиску громадян, які бажають спілкуватися будь-якою іншою мовою, крім української, є недоречними […]

Йдеться про те, що українська мова є державною. А державні інституції повинні забезпечувати можливість вести спілкування і діловодство державною мовою.

Це – нормально, — казав журналістам порталу «Новое время» Андрій Тетерук.

Навіщо?

Які підстави були для створення нового закону про мову? Наразі, діє закон Ківалова-Колісніченка «Про засади державної мовної політики».

За заявою об’єднання громадських організацій «Простір свободи» цей закон «заохочує витіснення української мови зі сфери послуг, телебачення, преси, реклами, бізнесу, руйнуючи самі підвалини української ідентичності».

А яке становище української мови зараз? Рух «Простір Свободи» вважає, що «мовна ситуація позначена домінуванням російської мови у ключових сферах суспільного життя». Так, за їх підрахунками:

Українська мова є рідною для 60% громадян України

Українською мовою навчалися в 2015/16 році 89,4% першокласників.

Кіно українською мовою — 88%

Тільки 34% газет в державі виходять українською мовою

Телеканали переважно російськомовні (тільки 30% ефірного часу українською.)

Що зміниться?

Якщо законпроект приймуть, то українська мова буде обов’язковою для:

всіх органів влади: проведення засідань, оформлення документів та звернення громадян виключно українською мовою

всіх навчальних закладів: від дитсадків до вишів. Але у дошкільних та шкільних закладах допускається використовувати мову нацменшин

всіх культурно-масових заходів, включно театральні вистави (якщо іншою мовою, із субтитрами)

всіх фільмів. Іншою мовою — лише окремі репліки із субтитрами всіх медіа. Якщо хтось із учасників програми говорить іншою мовою, то потрібно забезпечити синхронний переклад.Онлайн ЗМІ повинні зробити українську мову на ресурсі за замовчуванням

всіх книг. Тиражі на інших мовах не можуть бути більшими тиражу українською мовою для сфери обслуговування. У ресторанах, кафе та інших місцях є обов’язковим використання української мови

Мовна інспекція та центри атестації

Стежити за виконанням закону будуть спеціальні мовні інспектори, Національний комітет зі стандартів мови та Уповноважений із захисту мови, що може обиратися на п’ять років (не більше трьох строків підряд).

Нацкомітет повинен створити Центр української мови та Термінологічний центр мови. У першому органі можна буде отримати сертифікат на володіння держмовою, тоді як у другому будуть вноситися пропозиції по зміні правопису української мови.

Допомагати із роботою Уповноваженому із захисту мови буде власний Секретаріат.

До речі, мовного інспектора для перевірки будуть обирати так само як й суддів — випадковим чином, завдяки автоматичній системі документообігу.

Порушили? Отримаєте штраф чи строк

За порушення закону нардепи пропонують штрафувати в розмірі від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 – 6800 грн), якщо мова про роботу офіційних органів і бюджетних організацій, від 200 до 300 (3400 — 5100 грн) мінімумів в сфері освіти, науки і культури, від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів (6800 — 8500 грн) для ЗМІ.

За спроби «впровадження в Україні офіційної багатомовності» може загрожувати кримінальна відповідальність і прирівнюватися до спроб повалення державного ладу (ст. 109 КК України). Публічна неповага до мови прирівнюється до наруги над державною символікою України (ст. 338 КК України). Якщо коротко, то за порушення можна отримати строк за гратами від 6 місяців до 10 років.

Післямова

Проте, навіть якщо законопроект ухвалять нардепи, штрафувати чи саджати зможуть тільки після двох років із дня набуття чинності цього закону. А в більшості сферах життя можна буде вільно користуватися іншими мовами як мінімум півроку.

РЕЗУЛЬТАТИ

Чи потрібен новий закон про державну мову?

Так, українську треба захищати 40.00%  

Ні, і так все добре 20.00%  

Ні, зараз на часі більш важливі питання 33.33%  

Мені байдуже 0.00%  

Свій варіант 6.67%  

Всього голосів: 15

Валерій ЧУДНОВСЬКИЙ
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • gena

    А в Швейцарии 4 языка. Как они живут???

    Michael Dubchenko reply gena

    Там у людей более адекватные взгляды, нежели у нас. У нас политики дегенераты одноклеточные которые только что и могут взять и положить в карман. Ну и для людей какую-то х*рню придумать, чтоб опять же с них взять и положить в карман.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up