Хто наші європейські міста-партнери і як вони нам допомагають

Хто наші європейські міста-партнери і як вони нам допомагають
  • Чи знали ви, що деякі населені пункти Козятинщини мають міста-побратими у Європі?
  • Традиція укладати угоди про співпрацю почалася ще на початку 2000-них.
  • Розповідаємо, що відомо про ці міста і яка користь від такого партнерства

Вінниця має цілих сім міст-побратимів у різних куточках планети: США, Польща, Туреччина, Ізраїль, Великобританія, Литва та Німеччина. Та це не єдине місто нашої області, яке має друзів за кордоном. Майже двадцять років тому наша Махнівка також отримала свого європейського партнера — Старе Място. Це село у центральній частині Польщі, яке, так само, як і Махнівка, є центром громади. Старе Място славиться старовинним костелом Петра і Павла. Будівництво храму почали ще у 13 столітті.

У 2004 році тодішній очільник Махнівки Микола Бортняк уклав із селом Старе Място двосторонню угоду. Ініціатором виступило міжнародне товариство «Україна — Польща». У рамках співпраці наші діти відпочивали у Польщі. Делегації як з Махнівки, так і зі Старого Мяста приїздили одні до одних на святкування Дня села. Дітям з Махнівки поляки передавали гуманітарну допомогу. А в рамках Польської програми закордонної допомоги двоє співробітників Махнівської сільської ради пройшли навчання у Польщі.

Відео дня

У 2005-му Старе Място підписало угоду про співпрацю із Міттенвальде. Це невелике місто у східній частині Німеччини із населенням дев’ять тисяч осіб. Попри те, що воно доволі компактне, Міттенвальде багатий на цікаві місця. Одне з таких — Музей скрипки. У 17 столітті в місті проживав відомий скрипаль Матхойз Клотц. Його інструменти отримали світове визнання. Після його смерті будинок, де він мешкав, перетворили на музей. Поблизу міста також є гірська станція Карвендельбан. Із її вершини відкривається краєвид долини та Міттенвальду. 

На святкування 700-річчя від дня заснування цього німецького міста запросили делегацію із Махнівки. Там представники Німеччини, Польщі та України разом саджали вишні. А в 2009 році Махнівка та Міттенвальде уклали безстроковий договір про партнерство. Співпрацю із Німеччиною започаткував сільський голова Анатолій Лопатинський.

Делегація з Махнівки неодноразово відвідувала Німеччину. А в 2010 році громада Міттенвальде зробила на 600 річницю з дня народження Махнівки подарунок — автівки «Mercedes» для швидкої та пожежної команди.

Козятин також має європейських партнерів. За однієї з каденцій Олександра Гвелесіані підписали угоду про співпрацю із Лежайськом. Це невелике місто у південно-східній частині Польщі, поблизу села Старе Място, яке є побратимом нашої Махнівки. Лежайськ має давні культурні зв’язки з Україною. На початку 1900-их років у місті працювала філія українського товариства «Просвіта»  — громадської організації, яка займалася підтримкою та популяризацією української культури. У самому Лежайську була невелика діаспора українців. Перед початком Другої світової там мешкало 400 наших земляків. Втім після закінчення війни відповідно до угоди «Про взаємний обмін населенням у прикордонних районах», більшу частину українців з Лежайська переселили до Івано-Франківської області.

У 2002 році делегація з Козятина відвідувала Лежайськ. Після цього школа №1 отримала від польського партнера безкоштовно техніку — телевізори, супутникову антену та відеомагнітофон, а учні, які вивчають польську мову — підручники та канцтовари. У 2008 наш народний вокальний колектив «Ворожея» долучився до десятого ювілейного фестивалю «Ловєчки», який проходив у Лежайську.

У 2009 році, коли міським головою був Михайло Висоцький, Козятин отримав ще одного європейського партнера — Клечев. Хоча насправді співпраця із цим польським містом почалася ще раніше, і знову зі школи №1. За декілька років до цього навчальний заклад підписав договір про співпрацю із клечевською школою-ліцеєм.

Клечев розташований у західній частині Польщі. Місто вдвічі менше нашого Козятина. Родзинка Клечева — шахта, де свого часу видобували буре вугілля. У місті декілька історичних пам’яток — старовинний костел у готичному стилі, будівля суду, яка нині функціонує як бібліотека і приміщення синагоги, яке перетворили на кінотеатр.

У 2017-2018 роках козятинські школярі відвідували Клечев. А коли почалася повномасштабна війна, місто-побратим стало одним із перших, хто почав підтримувати Козятинську громаду. Ще в березні 2022 року Клечев передав нам першу партію гуманітарної допомоги. Громада отримала засоби гігієни, продукти, ковдри, ліки, ліхтарики та батарейки, які надіслали із Польщі. Усі ці речі передали переселенцям, які знайшли у нашому місті прихисток. Загалом поляки зібрали і відправили до Козятина не один транш допомоги. До збору долучалися педколективи, батьки та вихованці навчальних закладів.

Допомога від Японії

Ми отримуємо підтримку не лише від тих міст, із якими підписали угоди про партнерство. У 2015 році уряд Японії передав Козятинській центральній районній лікарні рентгенівський діагностичний комплекс, ультразвуковий діагностичний прилад, гематологічний та хімічний аналізатори. Допомогу надали у рамках співпраці посольства Японії із організацією «Україна-Польща-Німеччина».

 

Читайте також:

Добрі та сумні будні містечка Залізничне

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up