У Махнівці і Самгородку знову вибори. Чому?

У Махнівці і Самгородку знову вибори. Чому?
Фото з архівів газети
  • У двох громадах Козятинщини  обирають депутатів.
  • Причина у тому, що у сільських радах недобір обранців.
  • Депутатський корпус Махнівки і Самгородка налічує 19 осіб, а має бути 22.

Центральна виборча комісія призначила на 28 березня проміжні вибори для Самгородоцької та Махнівської територіальних громад. Там знову обиратимуть депутатів. Щоправда, голосувати піде не уся громада, а лише декілька округів.

У Махнівці вибори проводять на окрузі № 1, № 3 та № 7. Саме на цих округах депутати, які пройшли до ради за результатами виборів, що відбулися у жовтні 2020 року, відмовилися від мандатів. Так, депутат Микола Корнійчук, який пройшов на окрузі № 1, склав депутатські повноваження, тому що його призначили старостою Безіменського округу, що охоплює села Безіменне, Молотківці, Молодіжне, Хліборобне та Чернички.

На окрузі № 7 пройшов Володимир Кравець, але його призначили старостою для Юрівки і Листопадівки, тому він теж мусив відмовитися від мандата.

Відео дня

На окрузі № 3 пройшла Любов Нестерук, проте її призначили директором служби у справах дітей при сільській раді, тому вона склала свої депутатські повноваження.

На позачерговій сесії Махнівської сільської ради, що відбулася 22 лютого, вирішували питання фінансування виборів. Розглядали проект рішення, за яким на територіальну виборчу комісію мали виділити 291,4 тисячі гривень на проведення та організацію волевиявлення, хоча ТВК запросила у Махнівської сільської ради 335 тисяч. Серед депутатів це питання викликало жваве обговорення. Один з обранців висловив невдоволення тим, що треба виділяти кошти на вибори, адже депутатів вже обрали у жовтні минулого року.

— Наша рада мусить мати 22 депутати. Три вийшли. А завтра будь-хто з вас напише заяву, і ми муситимемо провести вибори знову. Порядок такий, — відповів на це голова села Павло Кузьмінський.

Депутати довго сперечалися, чи варто підтримувати це рішення, чи ні. Та зрештою, проголосували «за».

Що стосується Самгородоцької громади, то у тамтешній раді депутати будуть обиратися за округами № 1, 4 та 7. Адже саме депутати, що пройшли за цими округами, достроково склали свої повноваження. Так, за округом № 1 на виборах у жовтні минулого року пройшов Олександр Марковський. Він відмовився від мандата.

На окрузі № 4 пройшла Надія Василишина, проте вона мусила скласти депутатські повноваження, позаяк її призначили старостою для Журбинець.

На окрузі № 7 пройшла Валентина Кушніренко. Її призначили старостою сіл Михайлин та Широка Гребля, тому вона теж склала депутатські повноваження.

Виникає два логічних запитання: для чого знову робити вибори і чому не можна замінити депутатів, які вибули, тими, які не пройшли у жовтні? Адже саме так відбувається у Козятині. У міській раді теж двоє депутатів, які пройшли у жовтні 2020 року, відмовилися від своїх мандатів і на їх місця у раді прийшли колеги-однопартійці і жодних додаткових чи проміжних виборів не проводили. Причина у тому, що у Козятині і Самгородку з Махнівкою різні виборчі системи.

Самгородок і Махнівка — громади, де кількість виборців менша 10 тисяч. Тому тут волевиявлення проходило за багатомандатною виборчою системою. Усю громаду поділили на округи. На кожному окрузі балотувалися різні люди. Деякі з них були представниками партій, деякі йшли самовисуванцями. Громада округу голосувала не за партію, а за конкретного кандидата. Тому тих, хто виграв вибори, але відмовився від місця у раді, замінити ніким.

Натомість у Козятині вибори проходили за пропорційною системою, яка дещо відрізняється від мажоритарної. Усю громаду теж поділили на округи, але балотувалися у депутати лише від партій. Тому виборці голосували і за конкретного кандидата, і за партію. Відтак місця у раді отримали не лише ті кандидати, за яких найбільше голосували виборці, а й їхні однопартійці, які стояли на вищих місцях у виборчих та єдиному партійному списках.

Читайте також

Вибори депутатів в Махнівці: які кандидати на округах?
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:30 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 18:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:06 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській 08:17 Козятинчани збирають кошти на систему дистанційних радіовмикачів «феєрверків» 07:03 В Махнівці відбувся турнір пам’яті Івана Лазарчука ·
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up