В бюджеті хронічна нестача коштів

В бюджеті хронічна нестача коштів

Варто подивитися, на що витрачаються бюджетні кошти.

Варто подивитися, на що витрачаються бюджетні кошти. Це можна зробити, якщо зайти на портал публічних фінансів України http://spending.gov.ua/ і виконати пошук: перейти в «Пошук за розпорядниками». У полі «Код ЄДРПОУ платника» ставимо код Виконавчого комітету міської ради 03084799 і тиснемо «Пошук». Тепер обираємо знайденого розпорядника і бачимо, коли і на що були витрачені кошти з міського бюджету. Питання — у який спосіб були витрачені бюджетні кошти?

На сьогодні діє закон України «Про публічні закупівлі». Ціль одна — забезпечити ефективне та прозоре здійснення закупівель, створення конкурентного середовища у сфері публічних закупівель, запобігти проявам корупції у цій сфері, розвивати добросовісну конкуренцію.

Розглянемо на прикладі, як діє цей закон на практиці.

Відео дня

Зайдемо на один з майданчиків проведення закупівель, наприклад, www.dzo.com.ua. Обираємо пункт «Закупівлі», в полі «пошук даних за ключовими словами» пишемо «Козятин». Знайдеться багато оголошень. Для прикладу візьмемо замовника «Комунальне підприємство "Козятинська центральна районна лікарня Вінницької обласної ради". Бачимо всі закупівлі, які були оголошені даним замовником.

Суть у тому, що оголошення закупівлі на порталі «Прозорро» дає можливість отримати товар чи послугу за найнижчу ринкову ціну. Товар чи послуга надаватиметься саме тим виконавцем, який має відповідний досвід і може підтвердити це документально.

Наприклад:

Назва

Дата

Стартова ціна

Кінцева ціна

Економія, %

дізінфікуючі засоби

03.10.16

18350,00

9799,00

46

фармацевтичні препарати

20.09.16

13632.60

11245.11

17

кисень медичний в балонах-150 АТМ при температурі 20 градусів Цельсія

09.08.16

18660,00

12580,00

32

Як бачимо, в середньому 30% економії бюджетних коштів. Отож, переваги оголошення закупівель через портал «Прозорро» очевидні.

Але це ніяк не стосується міської ради. Тут звикли витрачати кошти на сесіях без торгів, економії та конкуренції. А рішення про їх виділення приймали до першого серпня (до дня дії закону) і приблизно за такою схемою: «Ну, всі знають на що… Голосуємо… Рішення прийнято».

Вероніка Любіч

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up