Як будемо голосувати? Усе, що треба знати про вибори

Як будемо голосувати? Усе, що треба знати про вибори
Фото з архівів газети
  • За яким принципом будемо обирати депутатів міської, районної та обласної рад?
  • За кого голосуватимуть мешканці сіл — міського чи сільського голову?
  • Як правильно заповнити бюлетень?
  • До якого виборчого округу ви потрапили?
  • Усі нововведення цьогорічних місцевих виборів пояснюємо простими словами.

За два з половиною тижні відбудуться вибори. Це будуть перші вибори до Козятинської об’єднаної територіальної громади. Голосування і підрахунок голосів відбуватиметься дещо інакше, ніж раніше. Розповімо вам усі нюанси, щоб ви були підготовлені та володіли інформацією.

Почнемо з того, що 25 жовтня ми будемо обирати міського голову, а також депутатів міської, районної та обласної рад. Тож кожен виборець Козятина, а також тих сіл, які увійдуть до нашої ОТГ, отримає чотири бюлетені. Кожен з них — різного кольору:

Відео дня
  • світло-рожевий — з кандидатами на пост міського голови;
  • світло-жовтий — з переліком партій і кандидатами в депутати до міської ради;
  • світло-зелений — з переліком партій і кандидатів у депутати до районної ради;
  • блакитний — з переліком партій і кандидатів у депутати обласної ради.

Стосовно райради — нагадаємо, що обиратимемо депутатів не до Козятинської, а Хмільницької районної ради. Бо Козятинський район розформували і разом з Калинівським приєднали до Хмільницького.

Як заповнити бюлетень

Із бюлетенем з кандидатами на пост міського голови усе просто — треба лише поставити відмітку у відповідному місці поряд з прізвищем того, кого ви підтримуєте. Але є одне але. Якщо мешканці сіл раніше обирали собі сільського голову, то тепер разом з козятинчанами голосуватимуть за мера. Тобто, у бюлетені виборця з міста Козятина і, скажімо, села Козятина буде однаковий перелік кандидатів. При цьому за старосту села вони голосувати не будуть.

Бюлетені з переліком партій і кандидатів у депутати до рад заповнити дещо складніше. Тут будуть зазначені партії і праворуч — кандидати від них. Тож треба буде поставити відмітку біля партії, яку обираєте, а також зазначити номер її представника, якого ви хочете бачити в раді. Для цього буде окреме поле-трафарет, де треба вписати номер кандидата. Зауважте, що номери від 1 до 9 радять писати у форматі «01», «02» і так далі.

Також на дільницю радять прийти зі своєю ручкою. Це для того, щоб запобігти поширенню COVID-19. І з тієї ж причини треба прийти у масці чи респіратор. Маску можуть попросити зняти, щоб підтвердити вашу особу.

Відкриті списки

Цього разу депутатів до рад обиратимемо за відкритими списками. Пояснимо, що це означає. Як ми вже згадували вище, у бюлетені будуть назви партій і поруч — список їх представників. Тому голосувати ми будемо і за партію, і за одного з кандидатів зі списку.

Кожна політсила формує кілька окремих списків із кандидатами. Скільки виборчих округів — стільки таких списків. При цьому перелік кандидатів у цих списках різний.

Козятинська ОТГ поділена на три виборчі округи. Їх межі ми зобразили схематично.

Кожна партія, яка хоче пройти в міську раду, формує три різних списки зі своїх представників: один для першого виборчого округу, другий — для другого і третій — для третього. Відповідно, у бюлетені виборця, що голосує у першій школі, і виборця, який голосує в газконторі будуть різні переліки кандидатів від однієї й тієї ж партії, бо це два різних округи.

Що стосується бюлетенів з кандидатами до районної та обласної рад, то у всіх козятинчан і мешканців сіл будуть однакові партійні списки. Це тому, що для виборів депутатів обласної та районної рад уся Козятинська ОТГ входить до одного виборчого округу.

Як партії та їх представники проходять в раду?

Розглянемо це питання на прикладі міської ради. Для того, щоб пройти в раду, партія має подолати виборчий бар’єр. Це означає, що за неї має проголосувати щонайменше 5 % від виборців, які прийшли на дільницю.

Ми вже згадували, що партія формує списки для виборчих округів. Для кандидатів до міськради їх три. Крім того, кожна політсила має ще один, єдиний список, куди входять кандидати від усіх округів. Якщо партія подолала виборчий бар’єр, перший номер у єдиному списку потрапляє в раду автоматично. Це називається гарантований мандат.

Далі до ради проходять ті кандидати, які набрали щонайменше 25 % від виборчої квоти. Її рахують так: від кількості місць у раді віднімається кількість гарантованих мандатів, а потім на цю цифру ділиться кількість голосів, відданих за усі партії, що подолали виборчий бар’єр. Пояснимо це на прикладі.

У міській раді 26 місць. Припустімо, що шість партій подолали виборчий бар’єр і отримали гарантовані мандати, а загальна кількість голосів за ці партії — 12 тисяч. Від 26 віднімаємо 6 (кількість гарантованих мандатів) — виходить 20. Тепер 12 000 ділимо на 20. Виходить 600. Це число — виборча квота. А 25 % від виборчої квоти — це 150. Це той мінімум голосів, які має набрати кандидат.

Чим більше кандидат набере голосів, тим більше у нього шансів потрапити у раду. Але лише за умови, що його партія подолала виборчий бар’єр.

Наступними до ради потрапляють ті, хто не набрав 25 % від виборчої квоти, але стояв у виборчому списку на вищому місці. І якщо залишаться ще мандати, іншими словами місця у раді, їх розподіляють між кандидатами за єдиним виборчим списком. Тут проходить той, хто стоїть на вищому місці у цьому списку.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Stepan Petrenko

    Все мозги разбил на части, все извилины заплёл и Канальчиковы власти колют нам второй укол.                          В. Высоцкий
  • Микола Олександрович

    НУ ТЕПЕР ТО ВСЕ СТАЛО ЗРОЗУМІЛО (НІ)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:37 Ворог атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up