Звідки рейтинг у Анатолія Гриценка

Звідки рейтинг у Анатолія Гриценка

Продовження інтерв’ю з лідером ПП “Громадянська позиція”

— Ви бували на передовій?

— На передовій воюють. Поїздки депутатів не повинні відволікати військових від їх роботи. Це перше. Друге - мені дзвонили військові командири і говорили: пане міністре, я б вас прийняв, але прийшла команда, якщо в моїй частині з'явиться Гриценко, якщо навіть я продовжу з вами спілкуватися, то у мене будуть проблеми. Це прояв тих самих поганих політичних ревнощів, спочатку від Турчинова, потім від Порошенка. Я не хочу підставляти людей. І мені шкода цих політиків-ідіотів, які заганяють державні справи під плінтус через особисті комплекси. Я все одно знаходив можливість поспілкуватися з офіцерами, дати їм раду, підтримати. І зараз знаходжу.

Крім Мінських і Нормандських переговорів існує ще й такий, де напрацьовуються рішення. Вони лягають на стіл Меркель, Макрона, Путіна, Порошенка і Трампа.

Відео дня

Давайте краще про інше поговоримо. Країна втомилася, ми всі хочемо повернутися до повноцінного мирного життя. Маючи знання і досвід в сфері безпеки і дипломатії, зараз більше працюю над пошуком мирного вирішення. У рамках міжнародної групи ми підготували пакет рішень, які дозволять нам повернути окуповані території на гідних умовах.
— Звідки взявся цей формат? І як ви туди потрапили?

— Це закрита робоча група України, Росії, Франції, Німеччини та США. Періодично збирається в Європі. Крім офіційних переговорів між Волкером і Сурковим, Мінських і Нормандських переговорів існує ще й такий, де напрацьовуються рішення, які лягають на стіл Меркель, Макрона, Путіна, Порошенка і Трампа.
У цій групі задіяні політики і військові, колишні і діючі, з досвідом роботи на посадах рівня міністрів закордонних справ, міністрів оборони, послів. Прізвищ назвати не можу.
— Що вже у лідерів на столі?

— Ми запропонували поетапну стратегію розгортання миротворців; деталізуємо, які країни повинні туди входити, їх повноваження. Місія чисельністю 30-40 тисяч військових, 5-6 тисяч цивільних. Виконання плану займе від трьох до 5 років.

Місцеві вибори, про які частіше говорять - це заключний етап. Перед тим є більш складні. Найперше завдання - перекрити кордон, який нами нині не контролюється. Повинно бути проведено розмінування, виведений рубль і заведена гривня, як основна валюта. Розформувати два армійські корпуси і фейковий державні структури. Потрібно створити умови, в т. ч. майново-юридичні, для повернення біженців-переселенців. Відновити системи життєзабезпечення, громадський порядок.
Ці напрацювання можуть бути задіяні тільки після завершення президентських виборів в Україні.

— Чому?
— У нинішньої влади залишилося менше року. Потрібно мати повноваження, щоб зробити свою частину роботи. Крім того, влада повинна бути договороспроможною, тримати слово. З нинішньою владою про довгострокові плани розмовляти вже не хочуть.

— Які зобов'язання повинна виконати Україна?

— Мова не йде про зобов'язання, а про конкретні кроки. Включаючи амністію. Треба буде виокремити тих, хто здійснював тяжкі злочини і тих, хто пасивно пішов на поводу. Вони отримають прощення, а «мотороли» або виїдуть в Росію, або підуть під суд.

— Це чудовий план, за винятком позиції Росії. Хіба Путін зацікавлений на українських умовах повертати Донбас?

— По-перше, в будь-яких форматах ми повинні відстоювати свої національні інтереси. По-друге, відновлення справедливості вигідне для всього світу. Путін створює проблеми в Сирії і Великобританії, генерує дестабілізацію по всьому світу. Зараз санкцій удар по Росії дійшов до найближчих олігархів з оточення Путіна. Важливо, щоб наша влада концентрувалася на державних цілях і користувалася довірою всередині країни і зовні - тоді наш голос почують і вороги, і партнери...

— Кажуть, що вас на виборах можуть підтримати з США?
— Ще кажуть, що я проект Америки, Сороса, Пінчука, Льовочкіна, Фірташа, Кремля, Злочевського, Косюка... Скоро вся країна і весь світ будуть за моєю спиною, ось класно?! Якщо серйозно, то я ніколи і нікому не давав обіцянок, які суперечили б інтересам нашої країни.
— Так, ви контактуєте з американським посольством?

— Контактую. І з європейськими посольствами. І з азіатськими контактую...

Якщо Коломойський знайде 165 млрд, то нехай приходить і купує ПриватБанк.

— Якщо ніхто вас не підтримує, як ви стверджуєте. Де ви візьмете гроші на вибори? Політтехнологи називають суми від 6 млн доларів.

— Кампанія ще не почалася. Так, вибори - потужна і дорога машина. Ефіри й реклама платні. Вирішую завдання знайти людей, які допоможуть з фінансуванням без виставлення умов. Приємно здивований: кількість таких людей зростає і вони самі виходять на зв'язок. Вимагають не преференцій - щоб країна і влада стали нормальними, в цьому наші позиції збігаються.

Зараз ми розробляємо виборну стратегію і тільки потім вийдемо на бюджет. Читачів LIGA.net, мабуть, більше турбує питання, візьму я на себе зобов'язання, які змусять мене робити речі всупереч моїм словам. Ні. Я не візьму на себе жодного подібного зобов'язання.
— Хто буде фінансувати кампанію?

— Усі, хто дасть кошти, їх прізвища можна буде побачити в звіті онлайн. Зараз жорсткі правила. Поки, я можу сказати тільки, що це будуть представники середнього і "середнього +" бізнесу, які мають чесні доходи і є патріотами. Ці люди зацікавлені в рівних умовах для підприємців.
— Ви можете назвати хоча б порядок цифр?

— Розрахунків немає. Але ця сума буде на порядок менша, ніж у Порошенка або Тимошенко.
— У вас в партії є молоді активісти, які готові енергійно працювати, компенсуючи зменшений бюджет, ніж у конкурентів?
— Я б прямо не ототожнював вік з активністю. Мені траплялися зневірені фаталісти, яким було 20. Є люди, яким 30 і вони вже хочуть спокійного життя. У нашій партії є молоді люди і ви їх побачите під час виборчої кампанії.

— Фірсов?
— Не тільки він і його молода команда, яка тепер у складі "Громадянської позиції". Ви про це питаєте, тому що не бачите їх на центральних каналах, а вони працюють на місцевому рівні. До нашої команди приєдналися Руслан Калінін, Кирило Недря, Денис Каплунов, Олексій Митасов, Денис Казанський, Соломія Бобровська, яка була заступником керівника Одеської ОДА в команді Саакашвілі. У нашій партії активно працює молодь вже багато років - Сергій Чуріков, Олексій Коба, Василь Перепелиця, Вікторія Носихіна та багато-багато інших цікавих хлопців. Наша партія відкрита для всіх, хто не зводить вибір до системи координат Порошенко-Тимошенко.

Я не виключаю, що президент стукне по столу і скаже: йдемо на дострокові вибори. Тому пропоную йти з нами разом представникам ДемАльянсу, Сили Людей, інших партій та рухів, які поки не наростили політичних м'язів. Ми хочемо включити для них соціальні ліфти. Я маю на увазі вибори на всіх рівнях.
- Давайте уявимо, що ви обраний президент. Що буде з "Роттердам +"? Як ви будете будувати відносини з найбагатшою людиною країни?

- Олігархів в Україні не буде. Великий бізнес буде, але він не буде лізти у владу і впливати на державні рішення. Цю стежку ми переріжемо. Лобізм? Будь ласка! Я підтримаю закон про лобізм, але це не варто плутати з тим, що є зараз. Коли олігархи утримують парламентські фракції і міністерства, а з корупційних коштів купують собі преференції. Саме тому з'являються Роттердам + або інші схеми.
- Повернете ПриватБанк Коломойському, якщо виберуть?

- Якщо він знайде і викладе 165 млрд гривень, то нехай приходить і купує назад. Але банки-пилососи нам не потрібні, їх не буде.
Ще раз, це важливо: до Фірташа, Льовочкіна, Ахметова або Коломойського не прийде від мене людина, яка скаже: перепиши частину бізнесу на Гриценка. Великі підприємці будуть діяти в рамках закону і платити податки в Україні. І тоді будуть спати спокійно.
- Чи зустрічалися ви з прем'єром Гройсманом, як можливим союзником?

- Ми не спілкувалися з ним з моменту його призначення. Мені є про що поговорити з прем'єр-міністром. Політичний союз з Володимиром Гройсманом мене не цікавить, а ось урядові рішення в сфері фінансів і оборони обговорити треба.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up