Світову вершину підкорили одразу четверо вінницьких пауерліфтерів

Світову вершину підкорили одразу четверо вінницьких пауерліфтерів
Віталій Вдовкін жме штангу. Юрій Приймак спостерігає

Фантастичний результат показали вінницькі пауерліфтери на чемпіонаті світу, який проходив у Києві. Наше місто представляли четверо спортсменів, і всі стали кращими на планеті! Серед них досить відомі у місті особистості – екс-тренер Інтерконтинентального чемпіона з боксу В’ячеслава Узєлкова Віталій Вдовкін і директор вінницького Центрального парку Юрій Приймак. Обидва – майстри спорту міжнародного класу.    

25 росіян не пропустили

Світовий чемпіонат мав пройти у Чехії. Але через неприїзд спортсменів з Ірану та Іраку (через наслідки землетрусу) і пов’язану з цим відмову іранських спонсорів його терміново перенесли до Києва. Приїхали практично всі найсильніші силачі – з Польщі, Німеччини, Чехії, Казахстану, Узбекистану, Білорусі, Молдови. Загалом була представлена дюжина країн. Мали були й 25 сильних пауерліфтерів з Росії. Але їх не пропустили через кордон.

– Це мене дуже засмутило. Адже мій багаторічний головний конкурент Олег Мазурецький – росіянин. У нього власна приватна школа пауерліфтингу в Курська, – каже Юрій Приймак.

Рівняння на президента

Чемпіонами серед чоловіків стали два представники Вінниччини. Це президент обласної федерації пауерліфтингу Юрій Мироненко (у вазі понад 100 кг) та Ігор Талімончик з Калинівки (до 82 кг). Вони виступали в одній вправі – жимі лежачи.

Відео дня

За це досягнення молоді вінницькі пауерліфтери отримали звання майстрів спорту міжнародного класу. 

– Юрій Мироненко раніше тренувався виключно для себе. Він завжди нас супроводжував на міжнародні змагання, підтримував. А зараз сам вирішив взяти участь. Дебют вийшов дуже вдалим, – каже Юрій Приймак. – Що стосується Ігоря Талімончика, то ми знали, що він демонструє високі результати. І калинівчанин не розчарував.

Переможці і у складі збірної

Юрій Приймак і Віталій Вдовкін виступали в триборстві серед ветеранів віком 60 – 69 років. Перед початком змагань їм вручили подяку НОК України від його голови, олімпійського чемпіона Сергія Бубки – «за багаторічні досягнення у пауерліфтингу».

Юрій Приймак змагався у категорії до 75 кг. Він присів зі штангою вагою 130 кг, вижав 100 кг і виконав станову тягу 140 кг. В сумі – 370 кг.

– Це на 50 кг більше показника срібного призера з Польщі. Все, як я і планував. Я вже сім років підтверджую звання чемпіона світу, – сказав Юрій Приймак.

Віталій Вдовкін в сумі набрав 445 кг: 165 у присіданні, 190 – у тязі, 90 кг – у жимі. У нього мали бути серйозні конкуренти з Росії та Ірану, але обидва не приїхали. Віталій конкурував з казахом і чехом (жме 131 кг, але в інших вправах має набагато більші показники).

Вінничани отримали красиві медалі і сертифікати. В складі збірної України вони виграли першість в командному заліку. Друге місце посів Казахстан, третє – Молдова.

Штурмував власний світовий рекорд

Віталій Вдовкін на чемпіонаті в Києві прагнув побити власний світовий рекорд у становій тязі – 195 кг. Але не зміг. За останні вісім років він лише двічі поступився першим місцем на чемпіонаті світу росіянину, в решті випадків перемагав.

– Високі результати утримую завдяки постійним тренуванням і здоровому способу життя. Тренуюся зі штангою двічі на тиждень – з віком не варто частіше. Використовую для занять боксерську грушу, бігаю кроси, розтягуюся тощо, – повідомив Віталій Вдовкін.

Завдяки спорту вінницькі чемпіони світу практично не хворіють. А ось харчуються звично. Лише намагаються підтримувати потрібну вагу перед змаганнями.

Наші ветерани пауерліфтингу не «почиватимуть на лаврах». Бо наступного року вони візьмуть участь у чемпіонатах Європи та світу, який пройде у США.  

Планують відкрити власну школу

Юрій Приймак з Віталієм Вдовкіним готуються відкрити власну школу пауерліфтингу для ветеранів. За їх словами, міська влада обіцяє виділити для цього приміщення.

– В першу чергу прийматимемо підготовлених спортсменів. Але не відмовлятимемо й ветеранам, які починають «з нуля», – підкреслює Юрій Приймак.

Чемпіони світу запрошуватимуть на тренування спортсменів старше 50 чи навіть старше 40 років.

– Допоможемо їм стати здоровими за рахунок «заліза». Паеурліфтинг – корисний вид спорту, в тому числі й для прихильників у віці. Хочемо, щоб вінницькі ветерани відчули себе молодими. А не годинами сиділи на дивані перед телевізором чи в Інтернеті, – додає Віталій  Вдовкін.

Євгеній МИХАЙЛІВ
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up