Колорадський жук у цьому році не дасть розслабитися. Як з ним боротися без «хімії»?

Колорадський жук у цьому році не дасть розслабитися. Як з ним боротися без «хімії»?
  • Кожного любителя-очівника у весняно-літній період найбільше хвилює, як вберегти свій город від найстрашнішого паразита — личинок колорадського жука.
  • Безпечних варіантів є три і кожен городник сам обирає для себе метод боротьби з цією шкідливою комахою.

Реклама


Перший і найпростіший — це збір смугастих шкідників і його червоних личинок вручну, струшуючи їх у відро. Тут треба виходити з того, яка саме ділянка під картоплею, баклажанами, помідорами і навіть перцем. Коли вона невелика, то такий метод підходить, за умови, що таку процедуру треба робити щонайменше двічі на день. В допомогу ручному збору можна використати пастки для колорадів. 

Найпростіший спосіб це зробити — коли картопля ще не зійшла, а жуки вже чатують на місці сходів, нарізати стару картоплю і розкласти її на городі. Потім обліплені жуками кружальця картоплі зібрати.

Можна приготувати пастку для колорадського жука. Візьміть літрову скляну банку і складіть у неї на дно нарізаної картоплі. Банку закопайте у міжрядді, щоб верх банки залишався над грядкою. Жуки приповзуть на аромат картоплі і падатимуть у банку, а вибратися з неї  вже не зможуть. Якщо від такого помічника буде ефект, то таку процедуру треба повторювати щодня.

Другий метод — це обприскування і відлякування жука народними методами.

За інформацією городників, найкраще себе зарекомендував березовий дьоготь.  

Березовий дьоготь не є отрутою для жука, він тільки ефективно відлякує його своїм запахом і при цьому є натуральним та абсолютно безпечним для городини засобом. Беремо 2 столові ложки дьогтю та ложку мила господарського розмішуємо окремо і змішуємо у 2 літрах води. Розчином дьогтю обробляють картоплю під час посадки і згодом обприскують кущі.

Досить ефективним засобом боротьби з колорадським жуком є обприскування картопляних грядок і іншими настоянками та розчинами.

Відвар чи настоянку можна приготувати з такими рослинами, як часник, полин, порошок гірчиці, листя та шкаралупа волоського горіха, цибулиння, деревний попіл. Слід пам’ятати, що часник і полин має здатність пригнічувати ріст інших рослин, тому перш ніж обробляти картоплю часником і полином, треба зважити, на якій стадії культура. Якщо картопля ще не перецвіла, то краще спробувати інші засоби. 

Найкращий час для обробки в сонячний день — ранок чи вечір, щоб настій якомога довше затримувався на поверхні листя.

Ще один народний засіб — звичайна деревна тирса, яка залишається після будівельних робіт або вільно продається в магазинах. Використовуйте її як мульчу, 2-3 рази на місяць розкладаючи між грядками з картоплею. Якщо пройшов дощ, то не чекайте потрібної дати, а мульчуйте грунт відразу — так у вас вийде посилити запах деревини, який відлякує комах. Деревна тирса — це не тільки хороший засіб проти колорадського жука або бур'янів, а й бюджетне добриво для грядок.

У кого великі плантації картоплі і інших культур родини пасльонових, то в такому разі підійде третій спосіб боротьби з колорадським жуком — це обробка біо і хімпрепаратами.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up