У міськраду Козятина — за перепустками

Чергові абсурди юриста П.


Схоже на те, що для нинішньої владної команди виставляти напоказ власну обмеженість, щоб не сказати недоумкуватість, - норма.
Розпорядженням міського голови №309-р, від 29 травня 2017 року затверджені Правила пропускного режиму до адміністративної будівлі Козятинської міської ради (?!). Усі бажаючі посміятися від душі, а заодно й оцінити рівень інтелекту наших очільників, можуть ознайомитися з повним текстом цього шедеврального за рівнем тупості розпорядження на сайті міської ради. Ми ж прокоментуємо найбезглуздіші формулювання, що отримали благословення не абикого, а  дипломованого (кому лишень тепер дипломи не видають!) юриста П.
Не поспішайте шукати відповідь на питання: «А на хіба в нашій міськраді пропускний режим?» Нам же достеменно не відомо, в яких закутках Всесвіту блукала свідомість нашого мера, навіюючи йому думку про гостру необхідність такого заходу. Рік тому він уже ділився своїми страхами. Хтозна, у що вони трансформувалися за цей час? Може, йому в кожному відвідувачеві ввижається агент опозиції чи журналіст RІА? Може, манія величі  зашкалює вже настільки, що не за горами запрошення Кевіна Костнера   персональним охоронцем? Може він є таємним фанатом діяльності НКВД часів 37-го?  Так чи інакше, але ідея разом з рідиною з певного міхура вдарила в голову (мається на увазі міського) і авторський колектив приступив до роботи.
Знайомство з її результатом – змістом розпорядження – небезпідставно наштовхує на думку, що цей авторський колектив, напевне, складався з міського голови, дяді Гугла і пляшки. Перше підтверджується особистим підписом мера під текстом документа. Підписав – значить, як мінімум, прочитав і ухвалив. Припущення про використання інтернет-джерел (точніше кажучи, передирання тексту чужого  документа) допускається тому, що всі, хто особисто знайомий з мером, не повірять у його спроможність «народити» формулювання на кшталт «розмежування доступу до приміщень осіб, створення окремих для кожного користувача правил та заборон доступу до тих або інших приміщень» (цитата з розпорядження).  
Хотілося б повірити, що за два роки на посаді мера Олександр Дмитрович доріс до термінології і стилістики такого рівня, але його «потолок» - це звернення до Азарова у Фейсбуці. Щоб не бути голослівними, вносимо фразу про розмежування доступу в «Пошук» і...  Опаньки! Дядя Гугл здав Пузиря з потрохами! Виявляється,  першоджерелом  міськрадівського плагіату є, ні багато ні мало, наказ МВС від 22.04.2016 року №318 «Про затвердження Правил пропускного режиму на території апарату Міністерства внутрішніх справ України»!
Без сарказму: пропускний режим в будівлі МВС – річ природна. Але коли в тій самій формі, що й там, його запроваджують в міськраді невеликого містечка, це має характер абсурду. Знайомимося із затвердженим Пузирем текстом (тут і надалі друкується зі збереженням орфографії та пунктуації):
«Пропускний режим до адміністративної будівлі Козятинської міської ради (далі - адмінбудівля) встановлюється з метою запобігання:
- проникненню до установи та службових приміщень сторонніх осіб;
- порушенню громадського порядку;
- внесенню (винесенню) на територію (з території) установи особистих аудіо-, відео-, радіо-, фотоапаратури, інших технічних засобів без відповідного дозволу;
- несанкціонованому доступу сторонніх осіб до матеріальних носіїв секретної інформації та приміщень, де проводяться секретні роботи;
- несанкціонованому винесенню за межі установи матеріальних цінностей, а також носіїв службової інформації та документів з грифом "таємно".


        Не знаю, як у вас, друзі, а в мене, як людини зі здоровим глуздом, уже до цього пункту виникла купа питань. Кого Пузир вважає «сторонніми особами», які не можуть потрапити в міськраду без пропуску? Мешканців  міста? Незручних журналістів? Що означає запобігання «внесенню (винесенню) на територію (з території) установи особистих аудіо-, відео-, радіо-, фотоапаратури, інших технічних засобів без відповідного дозволу»? Мобільний телефон у наш час – це технічний засіб з можливостями аудіо-, відео- та фотоапаратури. Виходить, тепер, щоб зайти в міськраду з мобільним телефоном, буде потрібний відповідний дозвіл?
       Ще більше цікавить питання про приміщення, «де проводяться секретні роботи». Цілком очевидно, що ці «секретні роботи» з’явилися за каденції Пузиря, бо раніше наша міськрада обходилася без  виняткових заходів безпеки. Як тут не спитати: пане мер, а СБУ в курсі про ці секретні роботи? А хто з чиновників, крім вас, звичайно, має спецдопуск до цих секретних робіт? І нарешті, ви дійсно впевнені, що вкрай неефективна робота міськради під вашим керівництвом – це такий великий секрет, що його треба оберігати за допомогою пропускного режиму?
І це, друзі, лише початок опису правил, за якими ми тепер зможемо потрапити на прийом до градоначальника, який так ратував за прозорість влади!
      Наш мер витратив купу грошей платників податків на встановлення камер відеоспостереження в міськраді. Хотілося вірити, що таким чином Пузир виконує передвиборні обіцянки щодо прямих трансляцій з власного кабінету. Ага, розкатали губу! Прибережіть свою наївність до наступних виборів. Вам обов’язково впарять ще з десяток-другий таких обіцянок. А поки що необхідність відеоспостереження міський голова пояснює так:
«Для забезпечення пропускного та внутрішньооб'єктового режимів (вражені термінологією? – авт.), в приміщенні Козятинської міської ради встановлено систему відеоспостереження. Основними завданнями відеоспостереження в адмінбудівлі міської ради є:
- контроль за переміщенням осіб в приміщенні;
- забезпечення регулювання доступу осіб до приміщень адміністративної будівлі міської ради;
- отримання відео в режимі реального часу, а також з місця події в разі несанкціонованого проникнення та надання можливості візуального розпізнавання облич;
- розмежування доступу до приміщень осіб, створення окремих для кожного користувача правил та заборон доступу до тих або інших приміщень, а також збирання інформації про переміщення всіх осіб в адмінбудівлі».

І хотілося б сказати: «Без коментарів», - та не виходить. По-перше, текст повністю передерли  з наказу МВС, але через брак інтелекту не звернули увагу, що в ньому коло завдань виписано не лише для відеоспостереження, а для «комплексної системи контролю». Відтак, те, що в першоджерелі адекватно рівню установи і заявленому визначенню завдань, у перенесенні на міськраду не тільки абсурдно, а й комічно. Видно, в дитинстві меру не вистачало рольових ігор, тож він надолужує зараз. Благо, весь міський бюджет до його послуг. Уявіть картину: сидить міський очільник з розумним виглядом перед монітором з картинкою в режимі реального часу і контролює переміщення осіб в приміщенні. А ще краще – регулює «доступ осіб до приміщень адміністративної будівлі». Видно, мається на увазі туалет. Не виключено, що регулювання відбуватиметься з використанням скретч-карток з лімітом часу: на малі потреби – по 2 хвилини, на великі – 5 хвилин. Працівники, що не вкладатимуться у відведений час, надаватимуть письмові пояснення. Саме для цього має бути візуальне розпізнавання облич.
Останній пункт взагалі тягне на вибух мозків. З нетерпінням чекатимем оприлюднення на сайті міськради  «окремих для кожного користувача правил та заборон доступу до тих або інших приміщень». Ми ж не сумніваємося у послідовності дій міського очільника! Не кажучи вже про те, що дуже хочеться побачити неухильну реалізацію всіх положень пропускного режиму згідно з баченням мера. Крім того, дуже хочеться знати думку уповноваженого з прав людини про правомірність наміру дипломованого юриста Пузиря «збирати інформацію про переміщення всіх осіб в адмінбудівлі міськради».
Ви думаєте, на цьому дурість вичерпана? Якби ж то! Тепер до вашої уваги, друзі, - спосіб потрапити до міської ради, яка стараннями мера перетворюється на таємну кімнату, закритий клуб для обраних, засекречений об’єкт – що завгодно, але не інституцію, покликану бути з народом і працювати для нього.
Отже, «вхід та вихід працівників міської ради, технічного та обслуговуючого персоналу, а також відвідувачів до (із) адмінбудівлі здійснюється через центральний вхід. Право на вхід (вихід) до адмінбудівлі дає посвідчення працівника органу місцевого самоврядування або гостьова перепустка (пропуск), які оформляються працівниками загального відділу Козятинської міської ради та затверджуються підписом міського голови з гербовою печаткою».
Не можна не втриматися від коментаря щодо центрального входу. Міськрада, як відомо, розташована на другому-третьому поверхах, там лише один вхід. Пане Пузир, ми чогось не знаємо? Чи були випадки несанкціонованого проникнення через вікна другого-третього поверхів чи якісь таємні входи?
Далі: «Службовці, прийняті на постійну роботу, та депутати Козятинської міської ради пропускаються до адмінбудівлі за наявністю посвідчень, а для одноразового відвідування адмінбудівлі, видається гостьова перепустка». Оцініть оригінальність  ходу думок міського начальства! Нема чого стороннім особам – тобто, нам з вами, шлятися по міськрадах, заважати очільникам насолоджуватися тимчасово набутим статусом, лізти зі своїми скаргами і зверненнями. Успішно вирішивши проблему регулювання чисельності безпритульних тварин, мер  взявся за регулювання доступу осіб до приміщень адміністративної будівлі міської ради. Тобто, до себе. Природно, що необхідність отримати пропуск буде стримуючим фактором для бажаючих побувати в міськраді, тим більше, за п’ять днів до запланованого візиту. Але є й винятки. Знаєте, хто за вищою волею Пузиря має право  доступу до міськради? Ознайомтесь у порядку загальної ерудиції:
«Безперешкодно у будь-який час доби до адмінбудівлі Козятинської міської ради проходять:
- Президент України та особи, які його супроводжують;
- Прем'єр-міністр України та особи, які його супроводжують;
- Голова Верховної Ради України та особи, які його супроводжують;
- Козятинський міський голова;
- заступники Козятинського міського голови;
- секретар Козятинської міської ради;
керуючий справами виконавчого комітету Козятинської міської ради».


Усім іншим вхід без перепусток і посвідчень заборонено. Навіть якщо ти генпрокурор. На його місці варто образитися. До речі, тепер у міськраді абсолютно безпечно брати хабарі. Поки правоохоронці оформлять гостьові перепустки, їх  безперешкодно можна сховати в приміщенні, де ведуться секретні роботи.

А ще городянам варто знати, що «не допускається прохід до адмінбудівлі осіб:
- зі зброєю (крім фельд'єгерів, експедиторів облуправління спецзв'язку);
- з легкозаймистими, вибуховими і отруйними речовинами;

- з явними ознаками алкогольного або наркотичного сп'яніння;
- з явними ознаками психічного розладу або інфекційного захворювання»

Деінде перелічені категорії можуть ходити безперешкодно, а в міськраду – зась.

Крім того, якщо ви все ж таки наважилися відвідати головний режимний об’єкт міста, будьте готові пред'явити ручну поклажу і опинитися в поліції, бо «у разі відмови відвідувача пред'явити ручну поклажу для огляду охоронник має право викликати наряд поліції, який доставляє підозрілу особу до Козятинського відділення поліції для з'ясування всіх обставин».
Ну як, друзі, сподобався документ? І ви вірите, що люди, які відгороджуються від виборців пропускним режимом і тупо копіюють документи інстанцій зовсім іншого рівня і специфіки роботи, можуть реально розв’язати хоча б одну життєво важливу для міста проблему? Помагай вам Боже!
Інокентій Гук
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up