Порядок розірвання шлюбу

Порядок розірвання шлюбу

Усе частіше до Козятинського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги  звертаються громадяни  з питаннями сімейного права, зокрема, про розірвання шлюбу, стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей та збільшення розміру аліментів

Законодавством передбачено дві процедури розірвання шлюбу, кожна з яких застосовується залежно від конкретних обставин справи. Це розірвання шлюбу органами ДРАЦС та судом.

Перше здійснюється за заявою подружжя. Необхідною передумовою такого розірвання є відсутність у подружжя дітей. Якщо є поважні причини, з яких один з подружжя не може з’явитись до органів РАЦС та особисто подати заяву про розірвання шлюбу, існує можливість посвідчити таку заяву у нотаріуса та передати її другим з подружжя. Строк встановлений на розірвання шлюбу складає 1 місяць, після його закінчення, у випадку, якщо подружжя не відкличе заяву, орган РАЦС складає актовий запис про розірвання шлюбу.

Передбачена можливість розірвання шлюбу за заявою одного з подружжя, на випадок, якщо другого з подружжя було визнано безвісно відсутнім або недієздатним.

Відео дня

Позовна заява до суду про розірвання шлюбу може бути подана одним з подружжя, крім випадків, коли дружина є вагітною та впродовж одного року після моменту народження дитини. Ці винятки не стосуються ситуацій, якщо: один з подружжя вчинив злочин у відношенні другого з подружжя або дитини; якщо батьківство судовим рішенням визнано за іншою особою або батька було виключено із актового запису про народження дитини.

Розгляд справ про розірвання шлюбу здійснюється за місцем реєстрації відповідача. Виключення складають випадки, коли на утриманні у заявника є малолітні або неповнолітні діти, а також випадки, коли заявник не може виїхати до суду за місцем реєстрації відповідача, у зв’язку з хворобою або з інших поважних підстав.

Разом з позовною заявою необхідно подати оригінал свідоцтва про укладення шлюбу та квитанцію про сплату судового збору. Судовий збір при подачі заяви про розірвання шлюбу становить - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 640 грн.

Вжиття судом заходів щодо примирення  подружжя  застосовується у випадку відсутності згоди одного з них на розірвання шлюбу.

Ухвала суду про відкладення розгляду справи слуханням та надання сторонам строку на примирення не підлягає оскарженню в апеляційному та  касаційному порядку (статті  293, 324  ЦПК). Якщо після закінчення призначеного судом строку примирення, подружжя не відбулося і хоча б один з них наполягає на припиненні шлюбу, суд вирішує справу по суті.

Після того, як рішення суду про розірвання шлюбу набере законної сили (через 10 днів з дня проголошення, у випадку відсутності апеляційного оскарження), суд надішле таке рішення до органу ДРАЦС для внесення відповідних змін у реєстр. Після того, як шлюб буде розірвано, а особа отримає свідоцтво про розірвання шлюбу або рішення суду про розірвання шлюбу, особа матиме право на повторний шлюб.

Нагадаємо, для того, аби скласти позовну заяву до суду, ви можете звернутись для отримання безоплатної вторинної правової допомоги до Козятинського МЦ з надання БВПД (м. Козятин, пров. Кондрацького, 1А).

Марина Кобернюк, начальник відділу взаємодії із суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги     

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету. Від читача 09:28 Пожежний схематоз 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera 17:01 Вчитель Козятинського опорного ліцею Богдан Пічкур увійшов у дванадцятку кращих учителів України 16:28 Дружині загиблого Героя Віктора Кравчука вручили орден «За мужність» ІІІ ступеня 15:35 На регіональному фестивалі колотухи було на що подивитися, що показати 14:01 «Одужую після надскладної операції, готуюсь до хімії» 13:50 Благодійний фонд Миколи Філонова допомагає організовувати харчування в школах Вінниччини (пресслужба БФ) 12:27 «Ямковий ремонт з нанотехнологіями» у Козятині. Відео від читачів play_circle_filled 12:09 Козятинський ЦНАП отримав комплект сучасної портативної техніки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up