Живіть всі довго, бо хоронити дуже дорого

Живіть всі довго, бо хоронити дуже дорого
  • Таке життя. Похорон — це не тільки сльози болю від втрати, а й шоковий стан і витрати за тим, хто раптово відійшов у інший світ.
  • Коли вмирає людина, матеріальні витрати лягають на плечі рідних. Послуги моргу, труна, обід — це все коштує грошей.
  • Розповідаємо, скільки це коштує в Козятині

Ця розповідь про родину з малолітніми дітьми, яка жила своїми звичками та мріями і розраховувала на життя, згідно зі своїми статками. 

Неочікувано до них постукала біда. Загорілася хата, де жили їхні родичі. Рятувальники, що приїхали на виклик, вогнище приборкали і в одному з вигорілих приміщень знайшли мертвих чоловіка і жінку. Поліція склала протокол, судмедексперт встановив попередній діагноз смерті і для більш детального аналізу причини смерті тіла загиблих передали працівникам ритуальної служби, аби їх доставили у морг. 

Ось тут почалося те, до чого родичі загиблих не були готові. Працівники ритуальної служби за доставку тіл до моргу запросили 800 гривень. Як стало відомо пізніше від  ритуальної служби, це 200 гривень — сама доставка і по 300 гривень двом їхнім працівникам за роботу в нічний час.

Відео дня

Ще вища плата за те, щоб тіла забрати з моргу. Судово-медична експертиза проводиться безкоштовно, за що ж гроші? Ситуацію нам пояснив патологоанатом Олександр Шевчук. Він підтвердив, що сама експертиза безкоштовна і гроші за це не беруться. В морзі працює зареєстрований підприємець, яка сплачує податок до бюджету. Вона з тілами покійних робить процедури, за які треба платити. 

— Кожна процедура має свою ціну, зафіксовану у квитанції, — сказав судмедексперт. Саме в морзі померлого/загиблого одягають і кладуть у труну. Чим більший список замовних процедур — тим більша їх вартість в цілому. 

У нашому місті найпростіший пакет послуг обходиться в 1000 гривень.Тобто за те, щоб забрати з моргу обох своїх родичів треба заплатити 2000 гривень. 

Коли у родичів гроші є, то в таких випадках проблем не виникає. Хто хоче своїх рідних провести в останню дорогу, не зійшовшись на чомусь у ціні? Хто перебивається від пенсії до пенсії, від зарплати до зарплати, чи взагалі не має роботи, тому вибирати не доводиться, вони обмежуються найнеобхіднішим. У нашому випадку це 2 труни по 1750 гривень кожна, хрест на могилу — 450 гривень один. Місце на кладовищі, копання могили та катафалк входить до загальної суми, яка рівна 10 тисяч чотириста гривень плюс кошти за доставку до моргу і забрати тіла з нього. Тобто близьку людину найдешевше можна похоронити за 6 тисяч 600 гривень. У цю суму не входить поминальний обід та інші ритуальні послуги (одяг, текстиль, вінки, церковна атрибутика, відспівування, поминальні набори, наймання мікроавтобуса).

 

На поховання є допомога від держави.

Постановою Пенсійного фонду України про встановлення розміру допомоги на поховання від 26 12 2022 року № 29-1 передбачається, що допомога на поховання застрахованої особи, або особи, яка перебувала на її утриманні із січня цього року, становить 4100 гривень. 

В нашій історії родичі загиблих молодих людей таку допомогу не отримають, бо на момент смерті вони ніде не були зареєстровані. Тож у таких випадках треба надіятися на власні сили і допомогу сусідів. Можна відмовитися хоронити родичів, тоді померлих чи загиблих буде хоронити міська рада. На практиці таке трапляється дуже рідко. В нашій історії на похорон молодих людей зібрали гроші сусіди й інші родичі.

Зібрали саме ту суму, яка стала базовою за все поховання.

— Я їхала на кладовище в катафалку з одною думкою: де я буду брати гроші, якщо скажуть, що ще за місце на кладовищі треба заплатити, — розповідає  Оксана, жінка, яка взяла на себе клопоти поховання родичів. —  Виявилось, що за копання могили я заплатила в ритуальній службі, а місце на кладовищі дають безкоштовно чи й воно входить у пакет послуг ритуальної служби. Мені пояснювали, що з вибором місця є якісь нюанси, тільки я була в такому стані, що думала за своє. Якщо можна, то передайте від мене і мами велике дякую всім, хто допоміг нам в організації поховання. За місце на кладовищі не знаю. Моїм рідним земельну ділянку під поховання рідних на сільському кладовищі безкоштовно дали. 


 

 

 

 

 

  •  

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Екатерина Брановицкая

    І не завжди почуєш звичайне "дякую", що допомогли в похованні. Знайдуться ті, яким щось не сподобалося. А нікого не хвилює де рідним брати кошти на поховання. Виходить, якщо немає коштів, то продай нирку. Такі ціни на поховання під час війни, вибачте, але це занадто!!!
  • Инна Брановицкая

    Недавно опинилися точно в такій ситуації, так само загинув брат мого чоловіка, і хоча і у нього є дорослі діти, та як вияснилось то ми були найближчими родичами.

    До того, місяць тому паталогоанатом в Козятині був в відпустці і найближчим моргом виявився морг в Калинівці, доставка тіла в одну сторону коштує 1500грн. Так як чоловік знаходиться на захисті батьківщини, то цим прийшлось зайнятись двом невісткам(( Яким було моє здивування коли до нас в морзі підійшла санітарка з прийомного, відкрили двері і сказали вигружайте....((((  

    Якщо взяти затрати то у нас звісно в чотири рази більше ніж 6000грн. Бо тільки дорога в морг і назад 3000грн Поминальний обід 250грн з людини , якщо немає місця на кладовищі 1500грн,  хрест, хустки, рушники, труна, одяг, батюшка.... Так у нас заведено, думаємо що б не гірше ніж у людей....

keyboard_arrow_up