Чому у школах складають списки для забезпечення людей йодом?

Чому у школах складають списки для забезпечення людей йодом?
Фото ілюстративне
  • Батькам школярів розсилають повідомлення про те, що будуть формувати списки працівників закладів освіти, вихованців і батьків віком до 40 років.
  • Робитимуть це для того, щоб забезпечити населення препаратами йодиду калію на випадок надзвичайної ситуації.
  • У шкільних чатах стали жваво обговорювати цю тему. Люди стурбовані, чи не стався витік радіації і чому до списку вносять лише осіб віком до 40 років.
  • Відповіді на ці запитання шукали наші журналісти

«Управління освіти та спорту Козятинської міської ради просить терміново скласти списки працівників (віком до 40 років) ввірених їм закладів, вихованців та їх батьків (віком до 40 років) з метою підтримання санітарного та епідемічного благополуччя населення міста, забезпечення його препаратами йодиду калію у випадку виникнення надзвичайної ситуації (відповідно до таблиці).

Інформацію подавати станом на 01.09.2022 р. до 05.09.2022 р. на паперових та електронних носіях (таблицю виконати у форматі Excel) та направити до КП «Козятинський міський центр ПМСД» Радогощиній Ю. В», — повідомлення такого змісту надіслала класний керівник в один із чатів батьків, чиї діти навчаються у ліцеї № 1 (колишня школа № 1).

«Шановні батьки! Велике прохання надіслати мені в особисті повідомлення Ваше прізвище, ім’я, по-батькові (тата і мами), місце роботи. Міська лікарня видає усім, кому немає 40 років, калій йодид. На випадок хімічної чи радіаційної небезпеки. Прошу сьогодні надіслати відповідну інформацію. Завтра дані передають до лікарні.

Відео дня

Хто надішле дані, той і отримає калій йодид», — а це повідомлення вже з іншого батьківського чату, від іншого класного керівника ліцею № 1.

Прочитавши це, деякі батьки почали панікувати. У людей виникло чимало запитань. Чому формують такі списки? Чи не стався раптом витік радіації? Чому йод видаватимуть лише тим, кому немає 40 років?

Чому виникла потреба формувати такі списки, ми запитали в Управлінні освіти та спорту. Там нам повідомили, що виконують технічну роботу зі складання списків за вказівкою Управління соціальної політики. Тож за коментарем ми звернулися до начальника вищевказаного управління Костянтина Марченка. За його словами, відбулася нарада з керівниками закладів охорони здоров’я, управлінь і відділів, на якій прийняли рішення про формування запасу йодиду калію для забезпечення населення. Це профілактичний захід у рамках підготовки до можливої надзвичайної ситуації радіаційного характеру.

— За постановою йодид калію видається населенню віком до 40 років, — каже Костянтин Марченко, начальник Управління соціального захисту. — Щоб визначити локацію видачі, ми зупинилися на закладах освіти, де перебувають діти на обліку, і прив’язали батьків. Якщо батьки прийдуть за йодидом калію для своїх дітей, то і вони отримають препарат.

За більш детальною інформацією ми звернулися до Георгія Липовецького, начальника відділу з питань цивільного захисту, оборонно-мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами.

— Такі профілактичні заходи проводять по всій країні, тому що існує можлива загроза радіаційної аварії, — пояснює Георгій Липовецький. — У разі витоку радіації, особам до 40 років потрібно вживати таблетку йодиду калію. На засіданні комісії з надзвичайних ситуацій, яке відбудеться найближчим часом, ми маємо розглядати питання про те, щоб створити пункти видачі цього препарату на базі навчальних закладів. Частина таблеток, близько 5200, у нас вже є, треба нам орієнтовно 15 тисяч. Ми будемо писати з цього приводу листи, щоб нам виділили препарати, тому що придбати їх зараз неможливо — вони в дефіциті.

Георгій Липовецький каже, що за правилами йодидом калію мають забезпечувати населення, яке проживає у стокілометровій зоні в межах атомної електростанції. Ми до цієї зони не потрапляємо. Найближчі до нас АЕС — Хмельницька, яка розташована за 200 кілометрів, та Запорізька, відстань до якої — 500 кілометрів по прямій. Але в разі аварії радіоактивна хмара може прилетіти і до нас, тому вирішили провести профілактичні заходи.

Чому йодид калію не можна вживати для профілактики самостійно?

На сайті Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб дали роз’яснення стосовно йодної профілактики.

«Відповідно до Наказу МОЗ від 09.03.2021 № 408 «Про затвердження Регламенту щодо проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії», йодна профілактика здійснюється лише після офіційного оповіщення і полягає у введенні в організм людини препаратів стабільного йоду в разі радіаційної аварії та за умови впливу на людину радіоактивних ізотопів йоду.

Варто зазначити, що медичні заклади Вінниччини отримали партію препарату для йодопрофілактики «Калій-йодид».

Проте наголошуємо, що нераціональне приймання препаратів йоду для «профілактики» без потреби — неприпустимо.

Важливо знати, що йодна профілактика здійснюється одноразово.

У разі виникнення надзвичайної ситуації слід дотримуватися вказівок Центру громадського здоров’я та місцевої влади та чекати офіційних повідомлень, а не здіймати паніку.

Безпідставний чи надмірний прийом препаратів йоду шкідливий для вашого здоров’я!» — пишуть на сайті Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Пояснили в установі також і те, чому йодид калію не рекомендують приймати особам старше 40 років.

«Після 40 років щитоподібна залоза майже не накопичує радіоактивний йод, отже прийом калію йодиду може завдати більше шкоди, ніж користі.

Варто пам’ятати, що калій йодид захищає лише щитоподібну залозу і не може захистити інші органи», — пишуть на сайті Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб. Втім в установі зазначають, що виняток з цього правила становлять вагітні жінки і мами, які годують груддю, старші за 40 років. У випадку витоку радіації їм треба вживати йодид калію.

«Під час вагітності та годування грудьми щитоподібна залоза жінки є активнішою, ніж у невагітних жінок, і кількість радіоактивного йоду, що поглинається, збільшується», — пишуть на сайті Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб.

 

Читайте також:

Не перевищує норми: оприлюднили результати замірів радіаційного фону на метеостанціях області

Мешканцям Вінниччини будуть приходити повідомлення на телефон з попередженнями

Як батькам підготувати дітей до повітряної тривоги в школі. Рекомендації

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up