День боротьби зі СНІДом: у Вінниці на вокзалі можна анонімно перевіритися

День боротьби зі СНІДом: у Вінниці на вокзалі можна анонімно перевіритися

Епідемія ВІЛ-інфекції/СНІДу продовжує залишатись серйозною проблемою, як для системи охорони здоров’я, так і для країни в цілому.
 

— На сьогодні кількість людей, у яких ми виявляємо ВІЛ/СНІД залишається стабільною. Це також стосується дітей, які народжуються від ВІЛ-інфікованих матерів. Дещо зріс рівень смертності осіб з ВІЛ-інфекцією та СНІДом, у зв’язку з певними передумовами. Зокрема, з кожним роком збільшується виявлення нових випадків ВІЛ-інфекції в занедбаних стадіях, що також впливає на показник смертності. Крім цього, завжди є невеликий відсоток тих людей, які відмовляються від специфічного лікування, - зауважив директор КНП «Вінницький обласний клінічний Центр профілактики та боротьби зі СНІДом Вінницької обласної Ради» Ігор Матковський.

Статистика по Україні

За даними «Центру громадського здоров’я МОЗ України», впродовж 1987-жовтня 2019 рр. в Україні офіційно зареєстровано 346924 випадків ВІЛ-інфекції серед громадян України, у тому числі 117517 випадків захворювання на СНІД та 50940 випадків смерті від захворювань, зумовлених СНІДом.

Протягом січня-жовтня 2019р. в Україні зареєстровано 13207 випадків ВІЛ-інфекції, 6473 хворих із діагнозом «СНІД» і 2 484 випадки смерті від захворювань, зумовлених СНІДом.

Відео дня

На обліку у закладах охорони здоров'я перебуває 136849 людей.

Статистика по Вінницькій області

У Вінницькій області з початку епідемії ВІЛ в Україні, станом на 1 листопада 2019 р., вперше виявлено 5713 ВІЛ-інфікованих громадян України. З них 2505 встановлено діагноз СНІД,померли 1289 ВІЛ-інфікованих громадян.

Від ВІЛ-інфікованих матерів за весь період спостереження народилося 940 дітей. На серологічному контролі знаходиться 105 дітей, які народжені ВІЛ-інфікованими матерями, 711 дітей здорові (зняті з обліку), 43 дитини ВІЛ-інфіковані (з них 32 зі СНІДом), відмовились від нагляду батьки 7 дітей.

На Вінниччині під медичним наглядом перебуває 2940 ВІЛ-інфікованих  громадян України, в тому числі з діагнозом СНІД -1356 осіб.

Антиретровірусне лікування отримує 2064 хворих загалом, в тому числі 42 дитини.

Щорічно близько 70% захворілих на ВІЛ – це  особи молодого, репродуктивного та працездатного віку.

Зростає кількість випадків та питома вага інфікованих на ВІЛ жителів села (на 10% за останні 5 років).

Шляхи передачі ВІЛ-інфекції

У структурі шляхів передачі ВІЛ-інфекції за 9 місяців 2019 року переважав, як і протягом останніх 4 років, статевий –86,2%, парентеральний, при ін’єкційному споживанні наркотиків становить  13,3%, від ВІЛ-інфікованої матері до дитини – 0,5%.

Рівень передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини складає 4,76% серед дітей 2017 року народження.

Варто додати, до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у Вінниці проводиться безкоштовне тестування на ВІЛ та гепатити.

  • 1 грудня пройти обстеження крові на ВІЛ можна на Європейській площі з 10:00 до 16:00.
  • 3 грудня забір крові на ВІЛ триватиме з 10:00 до 17:00 в приміщенні залізничного вокзалу м.Вінниці.

Нагадаємо, що у 1988 році Всесвітня організація охорони здоров'я проголосила проведення 1 грудня Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, який відзначається в усьому світі багатьма установами та організаціями.

За 36 років, які минули з моменту перших проявів, вірус імунодефіциту вразив більше 92 мільйонів осіб. СНІД посідає четверте місце в світі серед причин смерті, а у молоді до 30 років та жінок – перше місце.

В Україні щороку збільшується кількість осіб, які перебувають під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я служби профілактики та боротьби зі СНІДом.

ВАЖЛИВО: Основним шляхом передачі ВІЛ є статевий (до 85%),але базовим джерелом в нашій країні залишаються ключові групи щодо інфікування ВІЛ (споживачі ін’єкційних наркотичних речовин, працівники секс-бізнесу, особи, які перебувають у місцях позбавлення волі), а ланцюжком передавання ВІЛ є особи, що їх оточують та інфікують своїх близьких.

Чи варто боятися ВІЛ-інфікованих та як можна приспати вірус. Що таке антиретровірусна терапія і чим може допомогти ВІЛ-інфікованим сімейний лікар. Скільки вінничан вже стикнулися з ВІЛ і чи впливає це на якість їхнього життя. Про це та інше у відео:

Ольга Бобрусь

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up