Договори з лікарями не укладають

Договори з лікарями не укладають

Газета “RIA-Козятин” повідомляла, що з липня потрібно буде укладати договори з сімейними та дільничними лікарями в міських амбулаторіях. З питанням, де можна укласти договір, ми звернулися в приймальну головного лікаря медцентру первинної меддопомоги. Секретарка послала в амбулаторії (одна на території колишньої ЦРЛ, інша на другому поверсі в поліклініці колишнього приміщення відділкової поліклініки) — мовляв, там.  

Звернувшись до завідувача Козятинської амбулаторії загальної практики сімейної медицини №1 Михайла Кудраша, дізналися, що ніякі договори ніхто ні з ким ще й не почав укладати.

— Це все поки що в проекті, зараз ще нема такого наказу, — констатував він. — Планувалося, що з 1 липня всі пацієнти повинні будуть укладати декларацію на обслуговування з кожним лікарем, який займається первинною допомогою. А саме, з сімейним лікарем і дільничними терапевтом і педіатром. Кожен пацієнт мав набути право вибрати лікаря, якого він хоче. Усе планується заносити до електронних баз даних з доступом інформації у лікаря і пацієнта — щось схоже на користування банківською карткою. Так званий “електронний кабінет”. Якщо людина потрапила в лікарню в іншому місті, лікарі відразу зможуть перевірити історію її хвороби та всі лікарські втручання, процедури, аналізи, які здійснювались... Зараз цей проект проходить тільки перше слухання. Планується, що наказ набуде чинності з 1 січня наступного року.

За словами пана Кудраша, в Козятині, при прийнятті нової системи обслуговування загостриться проблема нестачі лікарів.

Відео дня

— Наша амбулаторія обслуговує по місту 12,5 тисячі пацієнтів і 4,5 тисячі з Білої Казарми, села Козятин і Іванківців. Для такої кількості людей потрібно 11 лікарів. А у нас в штаті лише 5. За новим законом — норматив на кожного лікаря 2 тисячі пацієнтів. Тобто ми зможемо обслуговувати тільки 10 тисяч осіб. 6-7 тисяч “зависне” в повітрі. Більше 2 тисяч пацієнтів лікар дійсно не потягне. Та й населення, мені здається, ще не готове до таких нововведень. Тому, коли приймуть цей закон і що він із собою принесе — велике питання.

Яка ситуація з лікарями і пацієнтами у амбулаторії №2, яка знаходиться на другому поверсі ЦРЛ, взнати не вдалося. Її завідувач у відпустці, а заступник головного лікаря Козятинського районного медичного центру первинної медико-санітарноі допомоги пані Лобченко боїться давати коментарі без дозволу її боса пана Міклухи (?!).  

Відомо, що медперсонал другої амбулаторії обслуговує мешканців мікрорайонів залізничного училища, ПРБ і Талимонівки.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up