Єднаймося для подолання туберкульозу

Єднаймося для подолання туберкульозу

Попередити туберкульоз

Зараження туберкульозом найчастіше відбувається при вдиханні мікобактерій з дрібними краплями мокротиння та слини, які виділяє інфікована або хвора на туберкульоз людина при кашлі або чханні, а також при вживанні продуктів від хворої на туберкульоз худоби, риби, птиці. Зараження може відбуватися тоді, коли мікобактерії туберкульозу потрапляють в організм з пилом, через предмети вжитку, посуд, постіль, папери, недопалки  від хворого на туберкульоз.

Туберкульоз розвивається тоді, коли у людини знижений імунітет внаслідок тривалого стресу, депресії, виразкової хвороби, цукрового діабету, захворювань щитовидної залози, недостатнього харчування, поганих житлових умов, виснажливої праці тощо.

Для попередження захворювання необхідно дотримуватися наступних правил.

Відео дня

Уникати прямих контактів з хворими на туберкульоз людьми.

Користуватися особистими предметами гігієни.

Вести здоровий спосіб життя: регулярно відпочивати, виконувати фізичні вправи, не палити, не вживати алкоголю, наркотиків.

Докласти зусиль, щоб їжа кожної людини була поживною, багатою на вітаміни, білки, жири і вуглеводи, мінеральні речовини для підвищення імунітету.

Не купувати продукти на стихійних ринках, бо вони можуть бути заражені мікробактеріями туберкульозу.

Регулярно провітрювати житло, не допускати накопичення пилу в приміщенні.

Не докурювати цигарки після курця, а якщо вже є така необхідність, то слід докурювати через мундштук.

Оберігати себе від ВІЛ-інфекції, уникати випадкових статевих стосунків, користуватися презервативом.

Регулярно проходити профілактичні огляди (діти та підлітки до 15 років - проба Манту, підлітки з 15 років та дорослі – флюорографічне обстеження).

Кожного дня помирає 10 осіб від ТБ

Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ) у 1993 році проголосила туберкульоз глобальною небезпекою. З 1996 року 24 березня всі країни світу відзначають як Всесвітній день боротьби з туберкульозом. У 2018 році він пройшов під гаслом «Єднаймося для подолання туберкульозу» («Unite to End TB»).

Щорічно в Україні помирає від ТБ понад 4 000 осіб працездатного віку і вони становлять понад 90% від числа смертей від ТБ. Кожного дня помирає близько 10 пацієнтів від ТБ. Непрямі економічні збитки для країни за такої ситуації становлять щорічно понад $12 млн, а це навіть без врахування збитків від тимчасової втрати працездатності (щорічно понад 4000 дорослих та понад 490 дітей стають інвалідами через ТБ).

Інформаційно-аналітичний відділ КП «Козятинська ЦРЛ»

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up