Хто березовий сік п'є — не хворіє ніколи

Хто березовий сік п'є — не хворіє ніколи

Наші предки не лише пили березовий сік, але й ним лікувалися. Чи знаєте ви, що перший місяць весни називається зовсім не так, як тепер березень?

А одна з давніх назв березня — соковик. Ця назва, до речі, закріпилася у Білоруській мові. Тому що тільки в цьому місяці заготовляли цей сік.

Чимало людей поспішали до лісу точити березовий сік. Усі знають, що він може допомагати виліковувати хвороби. Про це, я пам'ятаю, говорив мій дідусь Антон, знавець народної медицини.

Сік містить у собі багато вітамінів та мікроелементів. Учені з'ясували, що сік берези має протипухлинні, сечогінні, тонізуючі, глистогінні властивості. Завдяки цукрам, сприяє виведенню з організму щавелевої кислоти. А ще він багатий на калій, залізо, кальцій, магній, різні дубильні речовини.

Відео дня

Як вживати

Окрім цього, наші бабусі в сезон сокоточіння кожного дня двічі, а то й і тричі вмивали обличчя світлим соком, який здатен омоложувати шкіру, виводячи прищі та вугрі. Ну і, звісно, березовий сік дуже смачний, однак потрібно вміти його правильно вживати. Аби він приніс максимальну користь, свіжий сік потрібно пити по півсклянки за 30 хв. до  приймання їжі тричі на день. Завдяки цьому, зміцнюється імунна система організму, покращується травлення, із сечового міхура виводяться камінці і пісок.

При регулярному вживанні соку покращується настрій, з'являється жвавість та енергія.

До речі, у березовий сік можна додавати морожену чорницю, сік журавлини, калину. Завдяки цьому отриманий коктейль матиме не лише свій рідний смак, але й буде більш корисним. У кого є проблеми з нирками, сік не лише можна, але й потрібно пити, адже він чудово виводить шлаки й пісок.

Березовий сік добре заживляє виразки, що є в органах травлення. Якщо пити його протягом всього сезону (три тижні), то можна суттєво оздоровити нирки — краще, ніж в санаторії курорту Трускавця.

Колись люди лікувалися березовими бруньками

У них сконцентрована велика кількість корисних мікроелементів та вітамінів.

Приміром, мій дідусь Антон готував горілчайний настій: дві столові ложки бруньок заливав півлітрою горілки, закривав щільно посудину й настоював у темному місці два тижні. Вживали цей настій при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, серцевій недостатності. За півгодини до їжі випивають півсклянки води, в якій розводять 20 крапель настою. Цей настій застосовують для зміцнення імунітету. Для цього потрібно пити по 5 крапель кожного дня, розводячи в одній четвертій склянки води. Вживати протягом двох тижнів. Тоді зробити тижневу перерву, повторити курс лікування.

Як зберегти сік, адже свої властивості він втрачає дуже швидко?

Березовий сік не можна консервувати, бо при цьому він втрачає свої властивості.

У холодильнику його зберігають не більше двох днів, бо він починає мутніти й киснути, стає не придатним до вживання. Ось чому з нього роблять березовий квас.

Рецепт квасу: На 10 літрів соку додати склянку ячменю, який попередньо слід перепалити на сковорідці, пригорщу сухих яблук, груш, шипшини. Усе це покласти в марлеву торбинку. Опустити в сік і залишити на тиждень. Після цього вийняти торбинку, а квас перелити в дерев’яну дубову діжку, або емальоване відро та поставити в темному холодному місці.

Березовий сік і квас не лише смачний, але й дуже корисний для здоров'я. Вживайте його і будьте діяльні та здорові!

Іван СМОЛІЧ, ветеран праці, лікар-гігієніст

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera 17:01 Вчитель Козятинського опорного ліцею Богдан Пічкур увійшов у дванадцятку кращих учителів України 16:28 Дружині загиблого Героя Віктора Кравчука вручили орден «За мужність» ІІІ ступеня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up