Коли варто відвідати мамолога?

Коли варто відвідати мамолога?
Олексій Біктіміров, завідуючий мамологічним відділенням Подільського регіонального центру онкології
  • За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, рак молочної залози є найбільш розповсюдженим видом онкологічних захворювань.

  • Найчастіше його діагностують у жінок.

  • Аби попередити рак, важливо проходити обстеження.

  • Як часто треба відвідувати мамолога і як проводити самообстеження — розповідає Олексій Біктіміров, завідуючий мамологічним відділенням Подільського регіонального центру онкології

У п’ятницю, 8 жовтня до Козятинського міського центру первинної медико-санітарної приїздили спеціалісти з Подільського регіонального центру онкології. Жінок прийшло чимало — на першому поверсі первинки яблуку ніде було впасти.

— Кожна жінка хоче бути здоровою, тому і обстеження треба пройти. Це я вперше роблю тут обстеження один раз за все життя, — каже жінка, яка прийшла на обстеження. Навіть не встигаю запитати її ім’я — прийшла її черга, тож вона швиденько заходить до кабінету лікаря.

— Чого в основному прийшли? Я, наприклад, прийшла через те, що воно безкоштовно, — включається в розмову Людмила. — Тому що як пенсіонерка отримую дві з половиною тисячі, я не маю можливості ні зробити обстеження, ні аналізи здати, нічого. Все гроші. Раніше я обстежувалася, коли дозволяли фінанси. Відколи стало платне все і свавілля оце лікарняне, уже не можна ніде добитися без грошей нічого.

Відео дня

— Ми за те, щоб частіше були такі акції, — каже Тетяна.

— Тому що таке обстеження не кожен може собі дозволити, треба 450 гривень, щоб обстежитися, — додає Людмила.

— Є таке у людей прохання, щоб більше таких акцій проводили, — продовжує Тетяна. — Тому що справді люди не мають за що йти обстеження робити. Може у когось дійсно є потреба, розумієте, не профілактично. А ми ж не знаємо про це. Це ж не те, що рана — порізався і побачив. Ви напишіть, що громада просить не лише мамолога, а й інших фахівців. Хай би трохи звертали на людей увагу. Люди стражденні, нужденні і в нас не стало менше хворих.

Регулярно проходити обстеження у мамолога — запорука жіночого здоров’я, адже будь-яке захворювання, особливо рак важливо виявити на ранній стадії. Спеціалісти радять консультуватися у мамолога з 18 років.

— Захворювання молочної залози зараз не має певної вікової категорії, — каже Олексій Біктіміров, завідуючий мамологічним відділенням Подільського регіонального центру онкології. — Вік зраз не є протипоказом до наявності в тому числі раку молочної залози. Тому що серед пацієнтів, які лікуються у нашому закладі, на жаль, є також і ті, кому 18 років. Звичайно, пік захворюваності припадає на 45 — 65 років, але це все також жінки ще працездатного віку. Але те, що у жінки молодий вік, не означає, що не може бути ніяких хвороб. Тим більше, у молодому віці до 40 років дуже багато наших пацієнтів-жінок, у яких є передракові захворювання: фіброаденоми, кісти, мастопатія, аденози, які потребують також або консервативного лікування, або оперативного втручання для того, щоб попередити розвиток такого захворювання як рак молочної залози.

Аби попередити рак молочної залози і упевнитися, що ви здорові, необхідно щороку проходити обстеження у лікаря. Варто раз на рік консультуватися з мамологом, а також робити ультразвукове дослідження молочної залози. Крім того, раз на місяць кожна жінка має робити самообстеження.

— Самообстеження треба проводити щомісяця в один і той самий день місяця, — каже Олексій Біктіміров. — Що входить в самообстеження? Це перед дзеркалом жінка стає і візуально оцінює стан своїх молочних залоз. Спочатку руки опущені, треба оглянути, чи груди симетричні, однакові, чи немає ніяких тяжінь, почервонінь, виразок, чи відсутні виділення з сосків. Потім треба підняти руки, на пояс ставити і за голову відвести. Тоді також молочні залози так само мають підніматися і мають бути симетричними, однаковими. Якщо десь якийсь є дискомфорт чи порушення форми геометрії молочної залози, треба звернутися до фахівця безпосередньо одразу, не чекаючи, поки пройде рік.

 

Читайте також:

Оперативна інформація про коронавірус: на Козятинщині виявили +7 нових інфікованих

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Марія Олійнічук

    За помилки вибачаюсь, слова навіга, та момографію

    Artur Edu reply Марія Олійнічук

    Спочатку навчиться писати, потім коментуйте. Це раз.

    Два: це робиться для викриття зовнішніх ознак раку грудей, перед тим як цей рак стане невиліковним. Старався простіше пояснити, щоб до вас дійшло. Це дуже важлива справа. Добре що інколи обстежують цих нещасних, бідних жінок.
  • Марія Олійнічук

    Навіга було збирати стільки жінок, толку ніякого, як би дійсно приїхали і зробили монографію, а то получилось щось не понятно що то було

keyboard_arrow_up