Козятин знову опинився за бортом

Козятин знову опинився за бортом
  • На сайті Міністерства охорони здоров’я опублікували перелік лікарень, яких визначили для надання допомоги пацієнтам із COVID-19 у новому році.
  • На всю нашу область таких буде всього шість.
  • І Козятинська ЦРЛ знову не увійшла до цього переліку

Вже пішов восьмий місяць, відколи у Козятинській центральній районній лікарні закрили «ковідне» відділення. Коли у травні коронавірус пішов на спад і приріст хворих значно зменшився у порівнянні з квітнем, Міністерство охорони здоров’я вирішило зменшити кількість лікарень, куди можуть класти хворих на COVID-19. Відтоді усіх мешканців колишнього Козятинського району із діагнозом «коронавірус», у яких перебіг хвороби потребував стаціонарного лікування, везли каретою швидкої допомоги до інших медичних закладів. Спершу Вінниці, тому що у сусідніх Калинівці та Хмільнику так само, як і в нас позакривали «ковідні» відділення. Аж у жовтні Калинівська ЦРЛ потрапила до переліку лікарень першої хвилі, де приймають хворих на коронавірус. І козятинчан, а також мешканців сусідніх до нас сіл, які раніше були частиною нині ліквідованого Козятинського району, стали возити до Калинівки. На початку листопада у Хмільницькій районній лікарні теж відновили роботу «ковідного» відділення.

«Заклад працював під час минулої хвилі, вони мають необхідних фахівців, обладнання. Майже всі ліжка забезпечені киснем», — повідомляла директорка департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації Ольга Задорожна.

Козятинська ЦРЛ теж мала обладнання, а персонал має за плечима чималий досвід, адже під час спалаху «ковідне» відділення, яке працювало від самого початку пандемії, було заповнене пацієнтами вщент. Попри це наш медичний заклад минулого року не потрапив ані до лікарень першої, ані навіть до лікарень другої хвилі, де лікуватимуть хворих на COVID-19.

Відео дня

Хоча ще у листопаді, коли була пресконференція з очільницею громади з приводу першого року при владі, Тетяна Єрмолаєва сказала, що у Козятинської ЦРЛ є перспектива стати однією з лікарень, де прийматимуть хворих на коронавірус.

«Для того, щоб мати ковідний пакет, нам треба було мати спеціалістів. Ми вже маємо спеціалістів, вони поїхали на курси. Далі почали займатися облаштуванням кисневих точок, у нас їх не вистачає. І на закупівлю кисневої станції оголошено вже другий тендер, перший не пройшов», — казала міський голова.

До речі, до цього часу кисневу станцію вже купили. Другий тендер також завершився фіаско, торги вдалося провести лише з третього разу. Зробили це незадовго до Нового року.

Була надія на те, що, можливо, у 2022-ому нашій лікарні нарешті повернуть «ковідне» відділення і козятинчан перестануть возити до Калинівки. Але не так сталося, як гадалося. Закінчилися новорічно-різдвяні свята і Міністерство охорони здоров’я оновило перелік лікарень, які надаватимуть допомогу із COVID-19 цьогоріч. Медичні заклади були визначені облдержадміністраціями у розрахунку одна лікарня на 200 тисяч населення. Загалом їх буде 198 по країні і на них спрямують орієнтовно 2,5 мільярда гривень. Принаймні саме така сума передбачена для усіх закладів, де будуть «ковідні» відділення.

У Вінницькій області медичних закладів, куди госпіталізовуватимуть хворих на коронавірус, буде всього-на-всього шість. При цьому два з них у Вінниці, ще один — під Вінницею, у селі Бохоники, ще три — у Жмеринці, Могилеві-Подільському та Гайсині. Як бачите, до переліку не те що наша, навіть Калинівська і Хмільницька лікарні не потрапили. Тож хворих знову возитимуть до обласного центру.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (10)
  • Альоша Капніст

    Ермолаева тут бессильна этот вопрос решали в других кабинетах ! А начало так называемых реформ медицины это в заичко а лавренюк в исполнении о Иванчук при полном по''''' изме местной мафии во главе нардепом юрчишиным

    Читач74 reply Альоша Капніст

    До чого тут реформа і безсилля ? Всього навсього відкрити ковідне відділення ! Реформа в усій країні відбулася !  На почату еормвання , що ковід був ??
  • Світлана Маслова

    Обіцяного три роки чекають,хтось дуже нехоче щоб у нас було ковідне відділення,розгромити легко, а добитися що СЛАБО нашій місцевій владі все побарабану.
  • Читач74

    То,вжеж Грубеляса не має,то хто помішав євтушку зробити ковідне відділення ???
  • Olga Timoshuk

    Очень жаль...

keyboard_arrow_up