Купувати розрізані кавуни та дині - небезпечно для вашого здоров' я

Купувати розрізані кавуни та дині - небезпечно для вашого здоров' я
  • Черговий сезон кавунів та динь прийшов, разом з питанням про нітрати та безпечність. 
  • Спробуйте самостійно дізнатись що ви їсте.

Є кілька способів від в. о. завідувача кафедри аналітичної хімії і завідувача наукової частини ДонНУ, кандидата хімічних наук Сергія Радіо як в домашніх умовах перевірити якість кавунів.

Не варто купувати половинки. 

- Хоч це і дешевше, і можливо економно в плані, що не всі взмозі з’їсти цілий кавун за вечір, але половинки вкриті плівкою купувати не варто, - говорить Сергій Радіо. - Справа в тому, що ви не знаєте - мили перед цим кавун чи ні, яким ножем його різали. На розріз можуть потрапити бактерії, доки кавун стоїть на сонці, ці бактерії множаться. Наслідки можуть бути невтішними для нашого шлунка.  

Відео дня

А про нітрати Сергій Радіо сказав, що окрім лабораторних аналізів, кавуни можна перевірити і в домашніх умовах (метод не стовідсотковий, але показовий). Для цього потрібно пару шматочків м’якоті кавуна помістити у скляний посуд з простою водою, трохи перемішати, поставити на декілька хвилин.  

- Нормально, коли вода у посуді стане трохи мутною та блідо-рожевого кольору, погано, коли вона пофарбується в яскраво червоний колір, - говорить Радіо.    

Про вміст нітратів, за словами Радіо, можна дізнатися навіть просто глянувши на м’якоть. Зокрема, на волокна, які в ній містяться і бувають білі, жовтуваті, аж до червоного. Їх, за словами хіміка, взагалі не має бути, але якщо є, то білі, це оптимальний колір.  

А от з динями питання складніше. Якихось видимих зовнішніх ознак у них немає. І тому в динях часто спостерігається перевищення нітратів. 

Альона РЯБОКОНЬ
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up