Лікарі-онкологи придумали злочинну схему, заробляючи на страшних хворобах своїх пацієнтів

Лікарі-онкологи придумали злочинну схему, заробляючи на страшних хворобах своїх пацієнтів

Рак — це виліковна хвороба, на лікування якої держава в цьому році виділила 750 млн грн

В українських онкологічних центрах організували справжню схему співпраці з аптеками, заробляючи на пацієнтах. Про це повідомляється в сюжеті ТСН “Тиждень”.

За словами Ольги Стефанішиной, голови організації "Пацієнти України", лікарі-онкологи спочатку після діагнозу лякають хворих швидкою смертю, але пропонують викласти великі суми заради власного порятунку.

— Приходиш до лікаря, він тобі каже, що все страшно-страшно, все погано. Завтра ти помреш, але в принципі я можу тобі допомогти: ось є такі ліки, які коштують 20 тисяч гривень. Завтра до тебе приїде кур'єр і тобі їх привезе. Або йди в цю аптеку, саме в цю, там ти їх купиш, — розповідає пані Стефанишина.

Відео дня

Громадська організація провела опитування онкохворих у різних регіонах. Дивно, але з півтисячної вибірки не знайшлося нікого, хто б отримав ліки безкоштовно. Були випадки, коли продавали ліки з написом "Державне замовлення".

Тим часом з бюджету на безкоштовні онкопрепарати йде 750 мільйонів гривень щорічно, а в цьому році ще й вдалося заощадити — з тих пір як ліки закуповують міжнародні організації, а не МОЗ.

— Один і той же препарат МОЗ в 2014 році купив за 22 долари, а міжнародна організація купила по 92 центи. Ну просто в 25 разів різниця на одному і тому ж препараті, — зазначила глава організації.

Однак схема працює таким чином, що на вкрадених ліках ще нікого за руку не зловили. Виходом могла б стати відкрита база даних препаратів. Наприклад, такий експеримент ввели в Одесі, де на сайті liky.odesa.ua в режимі реального часу відображається наявність безкоштовних препаратів в медустановах.

І хоча ще на початку червня в Міністерстві охорони здоров'я підписали наказ про введення таких баз даних у кожній українській лікарні — однак досі кількість відкритих медустанов можна перерахувати на пальцях. Ця корумпована схема буквально висмоктує життя з пацієнтів.

Однак альтернатива ще гірша.

Йдеться, про так звані духовні клініки, народні засоби, цілителів. Розгублені від смертельного діагнозу, доведені до відчаю цінами на хімію люди хапаються за найменшу надію. Вони можуть лікуватися за “методом Шевченка" — горілка навпіл з маслом, чистотілом.

Таку практику підтверджують і самі лікарі.

— Люди лікуються чистотілом, грибами. Вони приходять у такому занедбаному стані, що їх навіть не вилікувати вже. Час втрачено. 2-3 місяці, півроку і вони приходять з метастазами, — повідомила головний лікар Українського інституту раку.

Цей заклад пов'язують з безліччю корупційних скандалів, коли його очолював Ігор Щепотін. І приклад інституту, а також одеського порталу ліків — приклад економії на закупівлях, який доводить і Україні, і самим українцям, що можуть допомогти не знахарі і хабарі, а боротьба за свої права і турбота про своє здоров'я.

 

Щоб не стати жертвою онкологічного захворювання слід робити наступні кроки:

- хоча б раз в три роки ходити на профілактичний огляд;

- коли є якісь підозри - треба запитати у кількох лікарів;

- вимагайте безкоштовних ліків — ви маєте на це право;

- не купуйте ліки без чеків у невідомих кур'єрів і в невідомих аптеках;

- не звертайтеся до знахарів і аферистів.

І головне — пам'ятайте, що рак — це виліковна хвороба.

Що є в Козятині для онкохворих

Як повідомила газеті “RIA-Козятин” заступник головного лікаря козятинського медичного відділення “сімейної медицини” Валентина Лобченко, на 2017 рік з районного бюджету на безкоштовні ліки для онкохворих  заплановано використати 85 тисяч гривень. За півроку використали майже 45 тисяч.

— Безкоштовні ліки отримують онкохворі лише зі злоякісними новоутвореннями, — розповідає Валентина Петрівна. — У перелік таких ліків входять знеболювальні та психотропні препарати (наркотичні і ненаркотичні) та препарати для симптоматичної терапії (протинудотні, антизапальні, загальноукріплюючі тощо). Препаратів для хіміотерапії ми не назначаємо, цим займається область. У Козятині безкоштовні ліки за спеціальними рецептами онкохворі можуть отримати в комунальній районній аптеці. А за наркотичними засобами доводиться їздити у Вінницю. Ми уклали з вінницькою муніціпальною аптекою №1 договір. І направляємо своїх пацієнтів туди. До речі, на наркотичних препаратах у нас зараз знаходиться 25 людей. З 1 січня було зареєстровано 292 нових онкохворих, з них 108 зі злоякісними новоутвореннями. Взагалі, на даний момент в районі на обліку знаходяться майже дві з половиною тисячі людей, з них 1740 — зі злоякісними новоутвореннями. Вони постійно отримують безкоштовні ліки, які входять до національного реєстру.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up