У Козятині всіх дітей віком від 6 місяців і до 6 років вакцинуватимуть від поліомієліту

У Козятині всіх дітей віком від 6 місяців і до 6 років вакцинуватимуть від поліомієліту

Поліомієліт — високозаразне вірусне захворювання, що вражає нервову систему людини і може призвести до незворотних рухових розладів та паралічу

Козятинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги проінформував про те, що впродовж 14 днів – з 17 по 31 січня відбудеться невідкладний «нульовий» тур вакцинації з використанням вакцини ІПВ (Інактивована поліомієлітна вакцина розроблена в 1955 році, складається  з інактивованих (вбитих) штамів поліовірусу всіх типів поліовірусу.

Поліомієлітний параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється. Хворобу викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду. В абсолютній більшості випадків носіїв поліомієліту, які поширюють його, неможливо виявити вчасно через відсутність взагалі будь-яких ознак хвороби, тому що симптоми поліомієліту схожі на симптоми ГРВІ чи розладу шлунку.

Першими симптомами є лихоманка, втома, головний біль, блювота, слабкість м'язів шиї і біль у кінцівках. Ліків проти поліо не існує. Єдиним і безальтернативним захистом є вакцинація. Дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту: у 2, 4, 6, 18 місяців та у 6 та 14 років. Щоб забезпечити колективний імунітет, мають бути вакциновані щонайменше 95% дітей.
Захворіти може кожна невакцинована людина — як дитина, так і дорослий. Але найбільш вразливі діти у віці до п'яти років.
На початку жовтня в Україні зафіксували та підтвердили випадок паралічу, який був виявлений у 1,5 річної дитини з Рівненської області. Хвороба викликана дериватом вакцинного штаму поліовірусів 2 типу (Sabin 2). Батьки свідомо відмовились від щеплень, передбачених медичними стандартами, через релігійні переконання.  Згодом хворобу виявили у 12-річної дівчинки на Закарпатті. Дітей паралізувало. Загалом, після проведення досліджень, вірус виявили у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті.
— Всі діти віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали потрібні щеплення від поліомієліту вчасно або отримали їх із порушенням Національного календаря профілактичних щеплень, будуть вакциновані інактивованою поліовакциною (ІПВ). Впродовж 14 днів – з 17 по 31 січня відбудеться невідкладний «нульовий» тур вакцинації з використанням вакцини ІПВ (Інактивована поліомієлітна вакцина розроблена в 1955 році, складається   з інактивованих (вбитих) штамів поліовірусу всіх типів поліовірусу, — йдеться в повідомленні

Відео дня

Вакцина вводиться шляхом в/м ін’єкції). Наступні тури додаткової імунізації будуть проводитись оральною поліовакциною (ОПВ):

  • 1 тур -  з 01 березня по 15 березня;
  • 2 тур – з 18 квітня по 01 травня;
  • 3 тур – з 11 травня по 25 травня.

В Україні вакцинація проти поліомієліту входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень, які можна зробити дітям віком до 6 років безкоштовно у кабінеті щеплень Козятинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Козятинської міської ради (м. Козятин, вул. Незалежності, 75). 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up