Медкомісія: що нового у нашій лікарні?

Медкомісія: що нового у нашій лікарні?
Фото ілюстративне
  • Чи знали ви, що тепер при проходженні профогляду потрібні не сертифікати нарколога і психіатра, а спільна довідка?
  • Козятинська ЦРЛ — одна з небагатьох лікарень України, яка вже перейшла на цю систему.
  • Що ще нового впровадили і планують впровадити при проходженні медогляду на роботу — розпитали ми очільницю закладу

Торік в Україні змінився порядок проведення психіатричного та наркологічного огляду. Якщо раніше треба було брати два сертифікати (окремо — від нарколога, окремо — від психіатра), то тепер запровадили довідку 100–2/о.

— Ця довідка видається на підставі обстеження лікарем пацієнта, — розповідає Оксана Забазнова, директорка Козятинської центральної районної лікарні. — Що передує видачі цієї довідки? Пацієнт проходить огляд лікаря-психіатра, а також здає низку аналізів: на вміст наркотичних речовин та алкоголю в крові та інші показники.

Вартість довідки 100–2/о дещо дорожча, ніж вартість колишніх сертифікатів нарколога та психіатра. Це пояснюється тим, що реактиви та тестові системи, які необхідні для проведення аналізів для видачі довідки, дороговартісні. Втім багато лікарень в Україні досі залишаються на старій системі, тоді як у Козятинській ЦРЛ вже видають довідку за новим порядком. Лікар-психіатр пройшла навчання та отримала відповідний сертифікат, який дає право видавати довідки 100–2/о.

Відео дня

— Ці довідки доступні у нашій лікарні з 1 січня 2023 року, — продовжує Оксана Забазнова. — Ми були готові до роботи ще з грудня минулого року, але нам було важко тоді перейти на нову систему. Перш за все тому, що вже були укладені договори з Національною службою здоров’я України і змінювати умови контрактів було нелогічно, тому до 1 січня 2023 року ми виконували договори за попередніми умовами.

За новою довідкою до нашої лікарні звертаються пацієнти не лише з різних районів Вінницької області, а й із Київщини та Житомирщини. Адже чимало організацій, працівники яких зобов’язані проходити медичний огляд, вже вимагають довідку нарколога-психіатра за новою системою, аби не порушувати чинних норм законодавства у сфері охорони праці.

Запровадження видачі довідки 100–2/о — не єдине нововведення у Козятинській центральній районній лікарні, що стосується проходження медичних оглядів. Звичні аналізи крові та сечі тепер також роблять за новою системою.

— Ми закупили два автоматичних лабораторних аналізатори, на яких робиться увесь спектр аналізів, необхідних при проходженні профогляду, — розповідає Забазнова. — Вони роблять аналізи крові та сечі. За рахунок того, що аналіз виготовляється за допомогою апарату, ми дещо здешевили вартість самих аналізів, тому що робити їх вручну дорожче. У той же час, такий аналіз ефективніший, тому що виконується із використанням сучасного лабораторного обладнання.

Крім того, цього року у Козятинській ЦРЛ з’явиться окремий підрозділ, який буде відповідати суто за проведення профоглядів. Його роботу планують запустити у травні.

— Таким чином ми розділимо пацієнтів, які звертаються до лікарні за плановою допомогою, і пацієнтів, які проходять медичні огляди, — пояснює директорка ЦРЛ. — Ми маємо намір виділити окремі кабінети, щоб не пересікалися потоки пацієнтів і не було черг. Спеціалісти певних видів спеціальності будуть працювати у напрямку проведення профогляду і будуть отримувати зарплату за рахунок коштів, одержаних від проведення профоглядів. Окремо буде визначено приміщення, де лікарі прийматимуть пацієнтів. Поки що ми над цим працюємо.

Запрошують на роботу

Козятинська ЦРЛ потребує молодих спеціалістів різних напрямків.

— Хочемо, щоб ваша газета звернулася до студентів, які мають випуск цього року, або до тих, хто пройшов інтернатуру можливо в інших місцях. Нехай звертаються до нас, ми будемо спілкуватися і будемо раді, коли до нашого колективу приєднаються молоді спеціалісти, адже Козятинська ЦРЛ розвивається у різних профілях, — каже Оксана Забазнова.

 

Читайте також:

Які стоматологічні послуги надають безкоштовно

Що має бути у домашній аптечці — пояснюють у МОЗ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ріта Гордійчук

    Мед комісія це катастрофа, хто проходив той знае про що говориться, немає упрощення

keyboard_arrow_up