Методи боротьби зі стресом, які доступні кожному

Методи боротьби зі стресом, які доступні кожному

Коли на нас сильно впливають екстремальні фактори або ми потрапили в дуже вже скрутне становище, то виникає стрес. Реакція на нього у кожної людини індивідуальна, але загальними ознаками можна назвати наступні: тривога і втома, гнів і роздратування, порушення сну і здатності до концентрації.

При стресі можуть з'являтися болі в серці, проблеми з диханням, температурні стрибки, частішає серцебиття.Через постійний стрес виникають такі хвороби як гіпертонія, атеросклероз, ожиріння.

Існує безліч способів боротьби зі стресовими станами: розрядка, хобі, сміхотерапія, музична терапія, танцювальна терапія, психотерапія, ароматерапія, молитви, заняття йогою, дихальні вправи, медичні препарати, афірмації, аутогенні тренування, візуалізації, медитації. Одні з цих методів боротьби зі стресом абсолютно безкоштовні і легко доступні, інші вимагають вкладення фінансових коштів і не завжди доступні. Розглянемо більш докладно найбільш поширені і доступні способи того, як впоратися зі стресом.

Розрядка. Найпростіший спосіб - поплакати. Але розрядкою можуть бути і конфлікти з близькими, биття посуду, крики і лайка. Усе це відбувається від перевтоми, занадто великої завантаженості роботою, невміння контролювати свої низькі емоційні пориви. Але найкраще емоційне напруження знімається фізичною активністю: тренування в спортзалі, пробіжка, плавання. Заняття спортом зміцнює організм, підвищує його стійкість до стресів. Не варто відпочивати, знімати стрес переглядом телевізора, за комп'ютером, краще зайнятися більш корисними справами.

Хобі. Як правило, ми інтуїтивно вибираємо собі ту справу, яка нам до душі і яка дозволить зняти стрес, привести розум і почуття в порядок. Варіантів хобі дуже багато. Ним може бути малювання фарбами, гра на музичних інструментах, складання віршів, який-небудь вид рукоділля, подорожі, відвідування театрів та музеїв, рибалка і полювання. Хобі є відмінною профілактикою стресових станів.

Відео дня

Сміхотерапія. Сміх - сильна зброя в боротьбі зі стресом. Сміх зменшує рівень кортизону і адреналіну (які сприяють стресу), збільшує кількість гормонів "гарного настрою". Останні притупляють біль і фізичну, і душевну. Сміх - профілактика виникнення серцево-судинних захворювань.

Танцювальна терапія. Для цього можна використовувати будь-які види танцю, але головне - навчитися виражати свої почуття і емоції за допомогою рухів тіла. Почати танцювати можна в будь-якому віці.

Молитва. Молитовний стан позитивно впливає на весь організм, знімаючи болі в різних частинах тіла. Молитва покращує настрій, стабілізує кров'яний тиск, позбавляє від поганих думок. Не тільки молитва в церкві, а й інші Таїнства православ'я (сповідь, причастя) допомагають вирішити душевні проблеми, позбутися від стресу. Люди, які регулярно відвідують церкву і моляться вдома, на роботі, стають більш стійкими до впливу стресових факторів.

Музична терапія. Прослуховування улюблених мелодій, гра на музичних інструментах і спів - відмінні способи зняти напругу, відновитися від проблем. Музика дозволяє виплеснути руйнівну енергію, допомагає впоратися із самотністю. Мелодії, які приємні нам, уповільнюють пульс, розширюють судини, приводять в норму тиск. А руйнівна музика тільки погіршує стан. Найкраще зарекомендувала себе класична музика, церковний спів, молитва в аудіо форматі. Музикою можна лікувати гіпертонію, астму, хвороби сечостатевої системи та інші.

Медикаментозне лікування. Багато рослин у вигляді відварів, настоянок або таблеток мають заспокійливу дію. Це може бути меліса, пустирник, валеріана, глід. Але з ліками потрібно бути обережніше, особливо з такими хімічними препаратами як антидепресанти, снодійні засоби, транквілізатори. Адже від них може з'явитися сильна залежність. Консультуйтеся у лікаря, перш ніж почати приймати ліки.

Відвідування психотерапевта. Якщо у вас є зайві гроші, то можете звернутися за допомогою до психотерапевта. Навіть просто одна розмова може сильно допомогти тим людям, які застрягли в своїй стресовій ситуації.

Методів подолання стресу, як бачите, існує досить багато. Тому витратьте свій час на те, щоб вивчити і почати використовувати кілька з них, чергуючи методи відповідно до ситуації.

Владислав КІРГАН

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища play_circle_filled Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» 19:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera 18:19 Запідозрив гостя у крадіжці свійської тварини і штрикнув йому ножем в плече та груди 17:26 Вибухонебезпечно: у Панасівці знайшли артилерійський снаряд
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up