«Через два тижні ми можемо опинитися в червоній зоні», — Леонід Ящук

«Через два тижні ми можемо опинитися в червоній зоні», — Леонід Ящук
Леонід Ящук радить дотримуватися дистанції навіть на вулиці. Тож тут все правильно - люди чекають своєї черги до аптеки поза приміщенням і стоять на відстані одне від одного
  • Ситуація з поширенням коронавірусу на Козятинщині різко погіршується.
  • Від понеділка, 14 вересня наше місто у «помаранчевій» карантинній зоні.
  • Чому кількість випадків стрімко зростає, хоча з кінця квітня до кінця травня було затишшя, скільки зараз активних хворих — про це ми говорили з Леонідом Ящуком, завідувачем міжрайонного відділу лабораторних досліджень.

Попри загострення ситуації чимало козятинчан нехтують простими правилами: не вдягають маски перед тим, як зайти до магазину, не дотримуються дистанції. До чого це може призвести і чому у нашому місті спалах коронавірусу — розповів завідувач міжрайонного відділу лабораторних досліджень Леонід Ящук.

Поки дотримувались правил — хворіли менше

— Чому зараз ми маємо спалах?

— Збільшилися контакти між людьми: діти пішли в школу, дитячі садочки, вищі навчальні заклади, міграція населення збільшилася. У зв’язку з послабленням обмежувальних заходів люди розслабилися. Частина не вірить в наявність коронавірусу. В магазинах, інших приміщеннях не дотримуються маскового режиму. Серветками не користуються, дезінфекторами теж.

Відео дня

Коли були обмежувальні заходи, спочатку з переляку всі ходили в масках, мили руки і в нас зменшилася не лише захворюваність на COVID-19, а й на інші інфекції — в тому числі кишкові, туберкульоз. І навіть зменшилася смертність.

Сьогодні Козятин віднесено до помаранчевої зони, район — до жовтої. Якщо такими темпами буде йти зростання захворюваності, ми можемо бути через два тижні в червоній зоні. Останній тиждень — 34 випадки, перед цим — 28 випадків, ще перед тим — 24 випадки. Останній тиждень кількість захворілих у селах збільшилась, а у місті дещо зменшилась.

— Від 20 квітня до 20 травня у нас не було зафіксовано жодного випадку. Чим це можна пояснити?

— Були обмежувальні заходи, люди дотримувалися маскового режиму.

— Якби люди дотримувалися правил — носили маски, тримали дистанцію — чи зменшилася б кількість хворих?

— Звичайно.

Кількість хворих — понад 60

— Чим небезпечне різке зростання кількості хворих?

— Близько 80 % хворих — це легкий і середній ступінь важності. Важких хворих у нас близько 20 %. Це ті, які потребують госпіталізації. Але зросла різко кількість пневмоній. У терапії відділення заповнене. Нікуди класти хворих, частина лікується вдома. Ми боїмося колапсу медицини. У нас не збільшилася кількість інфекціоністів, реаніматологів. Не збільшилася середня кількість медичного персоналу. Додаткові ліжка розгорнули — 35 ліжок в райлікарні, має бути 30 ліжок в міській лікарні. Але хто буде цих хворих обслуговувати? Хто буде їм ставити крапельниці, підключати до апаратів ШВЛ? У нас тільки кілька спеціалістів може це робити. І коли кількість хворих збільшиться, лікарю доведеться вибирати — кого підключити, а кого позбавити кисню і нехай помирає.Тому розтягування інфекції в часі дозволяє надавати допомогу важкохворим, які надходять до нас на стаціонар. Інакше може бути параліч медичних закладів. Медичні працівники теж хворіють, йдуть на самоізоляцію і немає ким їх замінити.

— Яка для нашого міста критична кількість хворих за день?

— За один день у нас було 17 підтверджених випадків. Із них 4–5 потребували госпіталізації. За вихідні у нас 10 випадків. Їх було б більше, якби тестування людей було збільшене. Лабораторія обласна більше 600–700 досліджень провести не може. Ми на сьогодні майже припинили обстеження контактних полімеразною ланцюговою реакцією. Тепер контактним мають зробити ІФА і якщо воно позитивне, лише тоді відбирати зразки на ПЛР. Лабораторія просто не може дослідити всі ці зразки проб. Один прилад може зробити 200–300 дослідів. Приладів три.

— Скільки у нас активних хворих?

— На стаціонарі — 13, лікуються вдома 50. Із них 7 — дітей шкільного віку (дані станом на 15.09 — авт.).

Треба дотримуватись дистанції

— З приводу шкіл — учням кажуть часто обробляти руки дезінфекторами. Чи достатньо цього, щоб мінімізувати ризики захворювання?

— Є школи, де достатньо площі, наприклад школа-ліцей, де широкі коридори, і школа № 1, де учнів також багато, але приміщення тісні. Захворюваність у школі № 1 вища, ніж у школі-ліцеї. Тому адміністрація шкіл має ретельно продумати, щоб розділити дітей в часі, щоб не було скупчення. Можливо навчання в дві зміни. Збільшити відстань і розділити рух дітей у приміщення. Тому що діти дуже активні і не дотримуються цих правил. Вони ще не мають навиків санітарної культури як дорослі. Вони руками беруться за дверні ручки. Обмінюються ручками, зошитами, іншими предметами і рефлекторно можуть почухати очі і занести інфекцію. Через брудні руки навіть може бути зараження шлунково-кишкового тракту. У нас приблизно у 20 % хворих на COVID-19 симптоми проявляються діареєю. Дуже важливо, щоб не було забруднення через руки.

— Що робити, щоб уберегтися від коронавірусу?

— Американські вчені дослідили, що при чханні і кашлі безпечна відстань 1,83 метри. Ми рекомендуємо тримати дистанцію півтора метра. Якщо людина не чхає, не кашляє, навіть розмовляє просто емоційно, крапельки слизу і слини на більшу відстань не потрапляють. Але на відкритому повітрі вони швидко гинуть. Тому на вулиці маску носити не потрібно, але треба дотримуватися відстані і вчити цьому своїх дітей. У закритих приміщеннях допускається 1 людина на 10 квадратних метрів. Якщо ви побачили, що там людей багато, обов’язково треба вдягнути маску і обмежити перебування в часі. Для того, щоб людину вважати контактною, треба, щоб вона спілкувалася з хворим без засобів захисту 15 хвилин. Якщо людина зайшла, короткий час розмовляла чи перебувала у приміщенні і дотримувалася відстані — це не означає, що вона заразиться. І гігієна рук дуже важлива. Наявність серветок сухих. Вологі серветки вірус не вбивають. Сухі серветки — використали — викинули. Якщо людина перебувала у регіоні, де підвищена захворюваність — це західні регіони — старатися обмежити з нею контакти чи хоча б спілкуватися на відстані.

Читайте також:

Від зеленої зони до помаранчевої: як зростала кількість хворих на коронавірус

У ЦРЛ від коронавірусу помер 64-річний козятинчанин

Олена Касаткіна: "В першій школі 5 класів на самоізоляції"

"У нас ще ніколи, навіть взимку, не було такої кількості пневмоній"

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Степан

    Оскільки  на зонування по КОВІД 19 впливає занятість ліжок в лікарнях, то Козятин віднесено до померанчевої зони завдяки чиєму-сь ''подарунку''. - поміщенню в лікарні міста хворих на КОВІД 19 з других регіонів, при цьому ті населені пункти, з яких вивезли хворих, перейшли до нижчих зон. Хто, як не журналісти, можуть прояснити цю ситуацію ? Успіхів вам!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up