На “доступні ліки” додали ще 100 млн грн

На “доступні ліки” додали ще 100 млн грн

Міністерство охорони здоров’я України в 2019 році планує розширити програму “Доступні ліки”.

Це безкоштовні препарати з державних закупівель. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я України Роман Ілик при зустрічі з представниками Американської торговельної палати.

На сьогодні в програмі “Доступні ліки” 184 препарати для лікування серцево-судинних захворювань, 43 препарати для діабетиків 2-го типу та 12 препаратів від бронхіальної астми.

ілиться таким вмістом: своє фото

Відео дня

 

Галина Ведиборенко

 

Фотографія

Програма діє більше року. До неї долучилися в Україні 7700 аптек. Вісім мільйонів людей скористалися безкоштовними препаратами. Вони отримали їх за 20-ма млн рецептів, загалом на суму 900 млн грн. У 2018 році передбачено на цю програму мільярд гривень. Отже на програму “Доступні ліки” уряд добавляє тільки сто мільйонів гривень. Чи позначиться це у фінансуванні, порівняно з минулим роком?  

“Доступні ліки” - це урядовий законопроект і одна із складових медичної реформи в Україні. Мета програми - забезпечити тих громадян, які потребують життєво необхідних лікарських засобів. Але, якщо державна програма закупівель фінансується на 40 відсотків від потреби, то 60% хворих змушені купувати ліки за власний кошти. Референтне ціноутворення ліків (які закуповуюються з державного чи місцевих бюджетів) дозволить знизити їх ціну для пацієнта. При доступній ціні на ліки, людина сама зможе вирішувати, брати йому безкоштовні ліки, чи відшкодовувати різницю від більш дорожчого препарату.

На жаль, охорони здоров’я в нашій державі вже давно немає. Є програма “купуй і лікуйся”.  

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up