На лікування від коронавірусу будемо їздити у Вінницю?

На лікування від коронавірусу будемо їздити у Вінницю?
У такій амуніції працював персонал лікарні у «ковідному» відділенні ще в березні — комбінезон, захисний щиток, рукавички, високі бахіли. Тепер хворих на коронавірус у нас не кладуть. Фото з архівів газети
  • Ми на порозі чергової хвилі COVID-19.
  • Вже третій тиждень поспіль кількість хворих зростає.
  • Попри це, Козятинська центральна районна лікарня навіть не потрапила до медичних закладів другої черги, де проводять госпіталізацію хворих на COVID-19.

Наприкінці липня на сайті Вінницької обласної ради писали про те, що у Козятині готують до відкриття кисневу станцію і вона почне роботу за два місяці. Тоді очільник облради В’ячеслав Соколов саме перебував із робочою поїздкою у нашому місті.

Про кисневу станцію почали говорити ще у квітні. Тоді із грошей, що не використали з бюджету минулого року, зарезервували два мільйони на придбання і встановлення обладнання, яке генеруватиме кисень з повітря. Вирішили діяти на випередження, на той випадок, якщо у країні буде дефіцит медичного кисню, який використовують для хворих на коронавірус із низькою сатурацією.

Саме обладнання поки що не придбали, тож на черговій сесії, яка відбулася у п’ятницю, 10 вересня про кисневу станцію заговорили знову, коли розглядали зміни до бюджету Козятинської громади на 2021 рік.

Відео дня

— Вчора в Україні по ковіду 3 тисячі хворих, позавчора півтори, — сказав під час виступу депутат Віктор Заїчко. — Тенденція збільшується. Ми на одній із сесій на початку року поставили в резерв суму, здається, 2 мільйони гривень, якщо ви пам’ятаєте. До цих пір жодного кроку по купівлі цієї станції не зроблено. Шановні колеги, що ми будемо говорити нашим виборцям, нашим жителям при тому при всьому, що 25 мільйонів лежить на депозиті?

Пояснимо, про який депозит йдеться. Міська рада ще у лютому провела серед банківських установ конкурс для розміщення тимчасово вільних бюджетних коштів. Це гроші міської скарбниці, які розподілили за різними статтями, але ще не використали. На початку серпня міська рада повідомляла на своїй сторінці у Фейсбук, що станом на 1 серпня на депозитних рахунках перебуває 24,6 мільйонів гривень.

У чому головна проблема

Віктор Заїчко запропонував виділити із цих депозитних коштів 2 мільйони гривень на придбання і встановлення кисневої станції. Забігаючи наперед скажемо, що пропозицію обранці не підтримали.

— Ми виділили в квітні 2 мільйони на кисневу станцію. Я думаю, що киснева станція стільки не коштує, вона коштує дешевше, — сказала міський голова Тетяна Єрмолаєва. Ці два мільйони, виділені у квітні — це ті самі зарезервовані кошти, про які ми розповідали вище. Як сказала очільниця громади на сесії, лікарня поки не зверталася з листом з приводу того, щоб їм ці гроші перерахували.

Та проблема навіть не в тому, що кисневої станції у Козятині досі немає. Проблема значно глибша і полягає в тому, що в нашу лікарню не кладуть хворих на коронавірус. І це підтвердив на сесії Костянтин Марченко, начальник управління соціальної політики.

— Наша Козятинська центральна районна лікарня не входить в перелік лікарень, які лікують хворих на ковід, — сказав під час виступу Марченко. — Вона не включена в лікарні першої черги і вона не включена навіть в лікарні другої черги. Це перше. Друге. Ми проводимо роботу, вивчаємо, так, можливо дещо задовго, питання встановлення кисневої станції. У Чуднові ми знайшли, принаймні, як нам здається, той варіант, який можна запозичити і що можна придбати. Ми мали цього тижня їхати в Чуднів, але головний лікар був у відпустці і попросив нас приїхати з понеділка. Буквально з понеділка ми їдемо, дивимося, беремо з собою технічних працівників, вивчаємо досвід, він там досить позитивний. Гроші є, можна дійсно використовувати хоч завтра. Тендер на закупівлю не потрібно проводити. Але перше, на чому ще раз наголошую — ми не належимо до лікарень, що лікують ковідних хворих.

— Ми не належимо до лікарень, які лікують ковідних хворих, тому що в ковідному відділенні повинна бути окрема бригада реаніматологів, які не використовуються більше ніде, тільки в ковідному відділенні, — додала Тетяна Єрмолаєва. — У нас немає достатньої чисельності працівників, які можуть закрити ковідний пакет. Навіть з закриттям міської лікарні, коли ми перевели ще 4 реаніматолога, у нас не вистачає спеціалістів для відкриття ковідного відділення. Я впевнена, що керівництво лікарні працює над цим процесом.

Везли хворих з усієї області

Коли пандемія тільки набирала обертів в Україні, Козятинську центральну районну лікарню включили в список 240 закладів, куди кластимуть хворих на коронавірус. Козятинчани видихнули з полегшенням, бо ж у разі чого не доведеться їхати в лікарню до іншого міста.

Більше року персонал нашої лікарні працював із ковідом. Це було важко не лише фізично, а й морально. Не так просто виходити цілий робочий день чи зміну в захисному одязі, а влітку це взагалі справжня сауна. Не так просто носити, не знімаючи протягом стількох годин, маску чи респіратор. Скельця захисних окулярів покриваються парою і через це нічого не видно. Особливо важко було в ті місяці, коли був сплеск. Коли інфекційне відділення, яке довелося розширяти, було заповнене вщент. Коли лікуватися до Козятина привозили хворих з Іллінців, Погребища і навіть Вінниці, бо там не було куди класти.

Але кількість хворих пішла на спад. Разом з тим в області скоротилася і кількість лікарень, куди госпіталізовують коронавірусних хворих — із 30 до 9. І нашої у переліку цих дев’яти вже не було.

Трохи цифр

Припинили і фінансування з Національної служби здоров’я по так званому «ковідному пакету». Згідно із відкритими даними НСЗУ, ще у січні Козятинська центральна районна лікарня отримала на стаціонарну допомогу пацієнтам із COVID-19 пів мільйона гривень, у лютому — трохи більше півтора мільйона, у березні — 4,3 мільйона, у квітні — 2,2 мільйона. Вже у травні, коли кількість хворих ще трималася на високому рівні, фінансування різко скоротилося до 800 тисяч. І від червня жодних проплат за «ковідними пакетами» для нашої лікарні не було.

Подібна ситуація і в медичних закладах сусідніх до нас міст. Калинівська ЦРЛ теж не отримує фінансування по «ковідному пакету» з червня, так само і Хмільницька ЦРЛ.

Відтак із червня мешканців колишнього Козятинського району, які хворіють на коронавірус і потребують госпіталізації, відправляють швидкою до Вінниці. Важко уявити, що переживає хворий, поки його півтори години трясе у кареті швидкої допомоги до обласного центру. І чи взагалі рентабельно везти хворого з Козятина до Вінниці, якщо на те, аби його доставити до медичного закладу і приїхати назад, витрачається щонайменше три години. Між іншим, уже повідомляють, що на Вінниччині зростає динаміка госпіталізацій хворих на COVID-19.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Olga Timoshuk

    Весною возили з Вінниці хворих в Козятин, а тепер навпаки  кому  ми там потрібні,але можливо медикаменти будуть видавати хвори ковідним,бо  в Козятинській лікарні кроме кисню нічого не виділяли, злочинці!!
  • Galina Galina

    Все для людей.закрити міську лікарню....це взагалі злочин.що собі думає пані мер?

keyboard_arrow_up