Навчали правильно надавати домедичну допомогу

Навчали правильно надавати домедичну допомогу
  • У Козятині відбувся тренінг, на якому розповіли, як рятувати життя.

  • Працівники швидкої допомоги показали як робити масаж серця, як діяти, якщо вдавилася дитина чи дорослий і як з підручних матеріалів зробити джгут, якщо треба зупинити кровотечу.

  • Учасники тренінгу не лише слухали, а й спробували це все робити самі

У неділю, 27 листопада відбулася чергова подія в рамках проекту «Слухай». Гостям, які завітали на зустріч, роздають медичні рукавички. І це не просто так, адже за лічені хвилини розпочнеться тренінг із надання першої домедичної допомоги, на якому гості будуть не лише слухати, а й відпрацьовувати навички.

Спочатку працівники швидкої допомоги моделюють ситуацію — чоловікові стало на площі. Наш умовний пацієнт — манекен, який лежить на карематах посеред залу. Співробітник «швидкої» Дмитро Франчук підходить до манекена, опускається біля нього на коліно і запитує:

Відео дня

— Шановний, ви мене чуєте? З вами все добре?

Пацієнт не реагує, тож Дмитро перевіряє у нього наявність дихання і починає робити непрямий масаж серця. Помічає поруч свою колегу Ірину Шевчук і кличе її на допомогу:

— Пані в червоній кофті, будь ласка, викличте швидку. Чоловік без свідомості, приблизно 40–45 років. Розпочато серцево-легеневу реанімацію. Уточніть, чи є поблизу зовнішній автоматичний дефібрилятор.

Ірина телефонує до «швидкої» і розповідає, що сталося. Тим часом Дмитро продовжує робити масаж серця.

— Потрібно робити штучну вентиляцію легенів, — каже Дмитро, коли Ірина підходить до нього. — Будете готові, скажете мені, щоб я почав рахувати.

Ірина бере до рук мішок із маскою, що лежить поруч біля манекена, прикладає маску до обличчя пацієнта і відповідає:

— Я готова.

Дмитро продовжує натискати на грудну клітку, потім вголос рахує «25, 26, 27, 28, 29, 30», після цього зупиняється. Ірина двічі стискає мішок. Потім Дмитро продовжує тиснути на грудну клітку.

Треба кликати на допомогу

— З моменту, коли у людини сталася зупинка кровообігу, у нас є зовсім небагато часу для того, щоб запустити серце, — звертається до учасників тренінгу Лариса Лукащук, завідуюча відділенням швидкої допомоги. — В середньому для того, щоб загинув мозок, вистачає 5–6 хвилин і якщо вчасно не надана допомога, навіть якщо серце відновить свою діяльність, мозок уже, на жаль, буде мертвий. Тому дуже важливо, щоб вміли діяти саме випадкові свідки, які виявилися біля людини в перші секунди.

Якщо людині на вулиці стало зле, перед тим, як до неї підійти, треба оцінити, чи місце для вас безпечне — подивитися під ноги і збоку, чи немає, наприклад, оголених дротів. Потім подивитися назад, щоб у випадку, якщо доведеться тікати, ви знали, куди бігти. До людини треба підійти і поставити просте питання, на яке буде відповідь «так» або «ні», наприклад «Вам зле?». Якщо людина не відповідає, підходимо до неї і стаємо на одне коліно з метою безпеки: якщо людина агресивна, з одного коліна легше підвестися. Далі пробуємо потрусити людину за плечі і повторюємо запитання. Якщо реакції немає, треба перевірити дихання. Для цього стаємо на два коліна, щоб була опора, одну руку кладемо на чоло, два пальці іншої руки під підборіддя, закидаємо голову і двома пальцями висуваємо щелепу догори. Потім нахиляємося до людини, відраховуємо від 101 до 110 і рахуємо кількість вдихів.

— У нормі в дорослої людини 12–18 дихань за хвилину має бути, — пояснює Лариса. — Якщо за 10 секунд ви почули одне або нуль дихань, такій людині необхідно розпочати компресії грудної клітки. Але якщо ви одразу розпочнете компресії, вистачить вас не надовго. Вам необхідна допомога. Як Діма покликав на допомогу? Він чітко звернувся за якоюсь ознакою: «Пані в червоній кофті».

Якщо ж поруч нікого немає, але при собі ви маєте телефон, треба ставити телефон на гучномовець, викликати швидку і паралельно починати масаж серця. Якщо ж немає ані телефона, ані людей поруч, краще побігти покликати когось на допомогу, тоді повернутися і робити реанімаційні заходи.

Спочатку візуально визначіть центр грудної клітини. Покладіть одну руку, накрийте її долонею іншої і візьміть руки в замок. Тисніть перпендикулярно до грудної клітини, лікті при цьому не згинаються. За хвилину треба зробити 100–120 натискань. Дорослій людині треба робити натиски на глибину 5–6 сантиметрів. Якщо ви проводите реанімаційні заходи в парі, кожні дві хвилини треба мінятися, щоб не виснажитися фізично. Зупиняти масаж серця можна не довше ніж на 10 секунд.

Увагу акцентують на тому, щоб робити саме масаж серця, а не штучне дихання. Адже для вентиляції легень, потрібні спеціальні пристрої — мішок Амбу або маска-клапан. Ні те, ні інше в аптеці не купиш, а робити дихання «рот в рот» небезпечно для вашого здоров’я.

Коли можна зупинитися

Учасники тренінгу розбиваються на дві групи і пробують застосовувати отримані знання на практиці. Першою до манекена підходить Іванна.

— Ви мене чуєте? — запитує дівчина і торкається умовного пацієнта.

— Спочату ми звертаємося до нього не торкаючись, — робить зауваження Дмитро.

Іванна опускається біля пацієнта на два коліна.

— На одне коліно, — підказує Дмитро. — Бо цей шановний пан може бути в стані алкогольного сп’яніння. Ми його легенько торкнемо, а він одразу рефлекторно битися. Тепер ми тактильно перевіряємо наявність свідомості.

На доторк пацієнт теж не реагує, тож Іванна нахиляється над манекеном і перевіряє наявність дихання.

— Людина в стані клінічної смерті, її життєдіяльність на нулю, — каже Дмитро. — Наша задача — покликати на допомогу. Треба визначити людину, яка може допомогти. Звертаємося за елементом одягу або є ще така нефрмальна ознака — дієві очі. Людина дивиться на тебе і ти розумієш, що вона знає, що робити, тобі тільки треба до неї звернутися.

— Жінка в білій кофті, викличте швидку, — каже Іванна.

— Ви кличете на допомогу і вже робите компресії, — підказує Дмитро.

Іванна пробує робити натиски.

— Качайте сильніше, — каже Дмитро. — Натиск має бути глибиною 5 сантиметрів. Має загорітися зелена лампочка.

Дмитро наголошує — важливо не лише правильно тиснути на грудну клітку, а й робити реанімаційні заходи на твердій поверхні. Лише тоді вони будуть ефективними.

— До якого часу ми проводимо реанімаційні заходи? Ми маємо право зупинитися або якщо пацієнт розплющив очі, почав кашляти, дихати, або коли приїхали медики, або якщо місце стало небезпечним, або якщо ви виснажені, — підсумовує Лариса Лукащук.

Що робити, коли немає свідомості, але є дихання

Моделюють нову ситуацію — знову чоловік, якому на вулиці стало зле. Цього разу у ролі пацієнта Дмитро. Він лягає на каремат. До нього підходить Ірина і запитує:

— Чоловіче, ви мене чуєте?

Дмитро не відповідає, тож Ірина повторює питання, після чого перевіряє наявність дихання.

— Він не відповідає, без свідомості, але дихає більше двох разів за 10 секунд, — каже Лариса. — Що тоді робити? Треба перевести його в стабільне положення.

Одну руку Дмитра Ірина закидає до верху, іншу кладе до шиї з протилежного боку, згинає з того ж боку ногу в коліні, береться за лікоть і коліно й перевертає Дмитра на бік, після чого зігнуту ногу ставить під кутом 90 градусів.

— Якщо пацієнт почне блювати, не буде аспірації дихальних шляхів блювотними масами, якщо почнеться кровотеча, він не захлибнеться кров’ю, — пояснює Ірина. — Він полежить і почекає швидку. Ви викликали швидку і стоїте чекаєте, не пішли далі по справах. Крім того, перед тим як перевертати, треба перевірити кишені, бо там можуть бути ключі, викрутки і коли ми перевернемо людину, може утворитися рана.

— Нас цікавлять кишені, які з того боку, на який ми маємо перевертати, — додає Лариса. — Все, що ми виймаємо з кишень, кладемо в голові.

— Коли ми перевернули пацієнта, ми маємо переоцінити, чи він дихає, — продовжує Ірина. — Ми нагнулися, дивимося на грудну клітку і живіт, чи є рух, чи відчуваємо ми щокою тепле повітря.

Учасники тренінгу розбиваються на пари і пробують відпрацювати це все на практиці.

Якщо вдавилося немовля

— Тепер уявіть: ви сидите за столом, їсте і розмовляєте і бачите, що сусід схопився руками за шию, обличчя стало багрове, він починає кашляти, — каже Лариса.

Тепер в ролі пацієнта Ірина. Вона починає кашляти, а потім кашель зникає і дівчина видає такі звуки, ніби задихається. Дмитро б’є її між лопатками, а потім обхоплює руками і робить натиски на діафрагму.

— Поки в людини зберігається кашель, робити нічого не потрібно, — пояснює Лариса. — Якщо кашель є, значить частково дихальні шляхи ще прохідні і можливо людина сама відкашляє сторонній предмет. Але якщо кашель стає тихий, людина не може кашляти, перше, що необхідно зробити — нагнути людину вперед. Ми стаємо позаду, свою ногу ставлю між ноги людині, на другу ногу сприраємося. Рукою я буду притримувати людину за грудну клітку і буду наносити ковзні удари між лопатками в напрямку до голови основою долоні. Удари мають бути сильні. Треба нанести 5 ударів. Якщо стороннє тіло не вийшло, стоїмо так само, руку під грудною кліткою складаємо в кулак, ставимо в ямку під ребрами, другою рукою накриваємо і робимо 5 поштовхів. У цей момент людина має видихнути. Якщо не вийшло стороннє тіло, повторюється весь алгоритм знову.

Якщо пацієнт вищий від вас, треба поставити його на коліна. Точно так само якщо ви вищі за пацієнта, вам треба опуститися на коліна. Якщо вдавилася огрядна людина або вагітна жінка, треба пробувати тиснути на грудну клітку. Якщо вдавилися ви і немає нікого поруч, медики радять падати на край стола чи стула, або ж стати на коліна, покласти кулак в ямку під ребрами і падати на руку.

Дітей до року в жодному разі не можна перевертати за ноги і трясти, тому що можна травмувати мозок. Але їм так само не можна натискати на живіт, щоб не травмувати печінку. Треба натискати виключно на грудину.

— Якщо ви в кімнаті, треба сісти, покласти дитину на передпліччя, витягнути ногу вперед і покласти руку з дитиною на ногу, — пояснює Лариса. — Тримати дитину за нижню щелепу і наносити 5 ударів між лопатками, але старатися не бити по хребту. Це мають бути так само ковзні удари, але в сторону, щоб не вдарити в потилицю. Потім іншою рукою охопили, перекладаємо на іншу руку і тиснемо на грудину 5 разів.

Турнікет в домашніх умовах

Наостанок учасникам тренінгу показали професійні засоби для зупинки кровотечі — турнікети закордонного та вітчизняного зразка. Дмитро продемонстрував, як їх правильно накладати, після чого учасники спробували це роботи самостійно. Відсутність пульсу — індикатор правильності використання турнікету.

Втім такі засоби в звичайній аптеці теж не купиш, тому медики показали, як можна зробити турнікет з підручних засобів. Для цього потрібна хустинка з цупкої тканини, кільце з горлечка пластикової пляшки та будь-який продовгуватий металевий предмет, підійдуть навіть ножиці.

Кільце продівають у хустинку на третину її довжини. Потім хустку накладають вище рани, зав’язують і роблять ще один вузлик, але не зав’язують до кінця. Третій вузлик зав’язують щільно, в отвір, що утворився між першим і другим вузлом вставляють металевий предмет, відтягують його і закручують. Процедуру повторюють доти, доки в кінцівці не зникне пульс, після чого край металевого предмета продівають у кільце, щоб зафіксувати. При накладанні турнікета обов’язково треба записати час.

 

Читайте також:

Безкоштовні тест-смужки для козятинчан, які хворіють на діабет. Як отримати?

Психолог, психіатр і психотерапевт — яка між ними різниця? Роз'яснення від МОЗ

Як переселенцям отримати меддопомогу у новій громаді? Інструкція

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up