Обережно – Ботулізм!

Обережно – Ботулізм!

За оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм у мешканців міста Києва, у тому числі один летальний, пов’язані з вживанням в’яленої риби, придбаної в торгівельній мережі міста.

За результатами епідеміологічного розслідування встановлено, що виробником рибної продукції, яка реалізовувалась у вказаних постраждалими магазинах, є ФОП Меркулов А.В., а постачальником ТОВ «ЧУДО - ЮДО» міста Світловодськ Кіровоградської області.

На території Вінницької області в 2016 році зареєстровано 5 випадків захворювань на ботулізм.  Захворювання реєструвались: в червні, липні, вересні та жовтні. Постраждало 6 осіб, в тому числі одна дитина  2011 року народження, мешканка Чернівецького району. Споживала овочі консервовані домашнього виготовлення. В ході захворювання виникло ускладнення за рахунок ураження ЦНС. Серед постраждалих мешканка Шаргородського району 1935 року народження померла. Продукт, що спричинив захворювання не встановлено. Ще 4 постраждалих -  мешканці з м. Калинівка, Гайсинського району,  два з Шаргородського району.     

В І кв. 2017 року зареєстровано 2 випадки захворюваності на ботулізм з 3 постраждалими. В січні госпіталізований 60-річний мешканець Шаргородського району, після вживання м′ясних консервів домашнього виготовлення. У лютому постраждала сім′я з двох осіб, що проживають в м. Гайсин, після вживання паштету м′ясного домашнього виготовлення.

Відео дня

У Козятинському районі випадки ботулізму реєструвались у 2013 році – 4, у 2014 році – 3, пов’язані з вживанням домашньої консервації та домашніх ковбас. Всім хворим було вчасно введено протиботуліністичну сироватку, яка на даний час в медичних закладах району відсутня.

Ботулізм – найбільш тяжке харчове отруєння мікробної природи. Смертність від ботулізму в Україні становить в середньому 10%. Ботулізм, як правило, виникає у зв′язку із вживанням консервованих м′ясних продуктів, особливо домашнього виготовлення, в′яленої та копченої риби, овочевих, грибних консервів, ковбаси, балика і т.і.

За токсичними властивостями ботулінічний токсин переважає всі відомі токсини інших мікробів. В шлунку і кишковику ботулотоксин не тільки добре зберігається, а й значно підвищує свою біологічну активність при дії ферментів трипсину і панкреатину.

Спори збудника  містяться у грунті. Паличка ботулінуса широко розповсюджена в навколишньому середовищі. Джерелом її є людина і тварина. Спори ботулінуса відрізняються надзвичайно високою стійкістю проти дії фізичних і хімічних факторів. Висока концентрація кухонної солі не впливає на ботулотоксин.

Інкубаційний період (період розвитку хвороби) ботулізму коливається від 2-3 годин до 6-10 діб, але найчастіше становить 4-72 години. В інкубаційному періоді відбувається всмоктування токсину з кишковика у лімфатичну та кровоносну системи, а потім – міграція його до центральної нервової системи, де виникає необоротна фіксація отрути. В фіксованому стані в нервових клітинах отрута ботулізму не може бути нейтралізована навіть масивними дозами антитоксичної сироватки.

У більшості випадків хвороба починається з появи неспецифічної симптоматики (нездужання, загальної слабкості, головного болю). Через кілька годин неспецифічні прояви змінюються на специфічні. Починають переважати нервово-паралітичні прояви внаслідок порушення діяльності нервових центрів, які регулюють функції слинних і сльозних залоз, м'язів носоглотки та обличчя. До ранніх симптомів захворювання належать поступово зростаюче порушення зору (двоїння в очах, опущення вік та інше). Потім виникає параліч м′ якого піднебіння, язика, глотки, гортані, порушення мовлення аж до повної втрати (атонія), акту жування та ковтання. Внаслідок паралічу м'язів обличчя змінюється його вираз аж до невпізнання. Парези  м'язів шлунка та кишковика викликають значні порушення моторної функції кишок, які супроводжуються стійким запором та утворенням газів. Пульс прискорюється, а температура тіла, як правило нормальна або нижче норми. Хвороба найчастіше триває 4-8 діб (в окремих випадках 3-4 тижні). Смерть настає як правило від дихальної недостатності при повній свідомості.

До харчових продуктів збудники ботулізму можуть потрапляти різними шляхами. М′ясо, наприклад, може забруднюватися у процесі забою і розбирання туші тварин. Сьогодні, коли майже всі надають перевагу домашній консервації, потрібно бути вкрай обережними. Адже характерною особливістю збудника ботулізму є те, що він розвивається в умовах відсутності кисню, зокрема в закритих банках. Паличка ботулізму може розмножуватись у продукті «гніздом», тобто уражати обмежену ділянку якогось (твердого) продукту, тому не всі, хто вживав даний продукт має ризик захворіти. Щоб уникнути страшної хвороби потрібно, перш за все, не виготовляти в домашніх умовах м′ясні, рибні, грибні консерви з герметичною закруткою, засол і маринування грибів проводити в діжках, емальованому посуді з вільним доступом повітря. Рибу після улову відразу ж потрошити, промивати холодною водою і зберігати в морозильнику.

Не допускати забруднення туш свиней вмістом кишечника.  При консервуванні овочів і фруктів дотримуватись технології приготування, використовувати лише свіжі, ретельно вимиті овочі і фрукти. Суворо дотримуватись правил обробки банок, кришок і режиму теплової обробки продуктів. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках, зокрема консервовану продукцію.

Будьте обережними та уважними!

До закінчення епідеміологічного розслідування призупинена реалізація риби в’яленої виробника ТОВ ФОП Меркулов А.В. (Кіровоградська область, Світловодський район, с. Павлівка, вул.. Центральна,34а), постачальником якої був ТОВ «ЧУДО-ЮДО» (Кіровоградська область, м. Світловодськ, вул. Богуна,11), яка виготовлена в період з 23 березня по 23 травня 2017 року. Шановні покупці, при виявленні фактів реалізації даної продукції в торгівельній мережі міста та району просимо Вас повідомляти до Управління Держпродспоживслужби в Козятинському районі за тел. 2-78-39.  

 

І.А. Проць, начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби в Козятинському районі

                                                        

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up