Обережно, сказ: у нашому районі збільшилась кількість звернень внаслідок укусів тварин

Обережно, сказ: у нашому районі збільшилась кількість звернень внаслідок укусів тварин
  • За інформацією Хмільницького районного відділу Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, у нашому районі лише за 2021 рік та перше півріччя 2022 року по антирабічну допомогу звернулись 27 постраждалих мешканців.
  • У порівнянні з минулим роком за перше півріччя поточного року збільшилась кількість звернень жителів громади внаслідок укусів тварин.

Як повідомляє NEWS Хмільника за медичною допомогою звернулись 47 жителів, з них постраждала 1 дитина віком до 3-х років. За перше півріччя сказ лабораторно підтверджений у 4-х тварин (4 коти, з них 3 бродячі).  За минулий рік було зареєстровано 6 випадків сказу в тварин.

Що треба знати про сказ

На території міста Хмільника і Хмільницького району є природні дані для циркуляції збудника – достатню кількість лісів, в яких мешкають дикі тварини.

Сказ – гостра особливо небезпечна вірусна інфекційна хвороба, що, без
проведення щеплення, призводить до смерті. Джерелом інфекції є теплокровні тварини,
які заражаються від інших тварин. Вірус сказу вражає тварину – вона втрачає природні
інстинкти, стає агресивною й нападає на тварин і людей.

Відео дня

Інфікування вірусом відбувається під час контакту з хворою твариною при
ослизненні шкіри людини або укусах. Через пошкоджену шкіру вірус потрапляє в кров
людини, потім – у нервові сплетіння, накопичується та вражає центральну нервову
систему. Розвиток інфекційного процесу відбувається в залежності від місця укусу.
Інкубаційний період може тривати від 1 тижня до 1 року (у середньому 30-90 днів).

Довідка

Антирабічна допомога складається з місцевої обробки рани, введення антирабічної вакцини або одночасного застосування антирабічного імуноглобуліну та вакцини. Місцева обробка рани надзвичайно важлива; після укусу чи пошкодження її необхідно проводити негайно: поверхню рани ретельно промивають водою з милом, краї рани обробляють 70º спиртом або 5% розчином йоду. Застосування вакцини та антирабічного імуноглобуліну визначає лікар-хірург або лікар-травматолог. Введення імунобіологічних препаратів проводиться за схемами, відповідно до інструкцій. Антирабічна вакцина випускається в ліофілізованому вигляді, інактивована, суха. Це єдина вакцина, до якої не існує протипоказань.

Профілактика сказу складається з комплексу соціальних, загальнодержавних, медичних, профілактичних заходів. Правила утримання домашніх тварин, ветеринарний нагляд, надання антирабічної допомоги в повному обсязі, постачання імунобіологічних
препаратів, проведення санітарно-освітньої роботи серед населення – запорука того, що особливо небезпечна інфекція не з’явиться на нашій території.

Отже, всім, хто контактує з тваринами, необхідно пам’ятати, що сказ – невиліковна хвороба. Єдиним засобом профілактики є імунізація. Тільки вона врятує людину. Тож, після нападу підозрілої тварини не займайтеся самолікуванням, обробіть рану й негайно зверніться до травмпункту або хірургічного відділення, в якому нададуть повноцінну антирабічну допомогу, а проведені щеплення врятують життя.

Нагадаємо, рік тому в Дубовомахаринецькому старостинському окрузі Самгородоцької територіальної громади за результатами випробувань патологічного (біологічного) матеріалу №005379 н.м./21 від 26.07.2021 виявили сказ у великої рогатої худоби після контакту (укусу) рудої лисиці.

Читайте також:

Рекордна кількість хижаків: Найбільше лисиць за рік добули на Козятинщині (110 голів). Як з вовками?

Радіаційний фон: у нашому районі найвищі показники по області

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Загоруйко Володимир

    Можливо хтось підкаже телефон вет.лікаря який зробить щеплення домашнім тваринам на дому.Буду вдячний
  • Загоруйко Володимир

    Чого не роблять щеплення проти сказу як робили раніше.Виїзжала машина із спеціалістами і спорядженням для проведення щеплень.

keyboard_arrow_up