Олена видужує після трансплантації, Леонід — очікує донора

П’ятеро козятинців мають непрацюючі нирки та їздять на гемодіаліз у Вінницю

Багатьох читачів RIA-k цікавить доля Олени Аркадьєвої, про яку наша газета неодноразово писала ("Життя ціною у дві нирки", червень 2007 року). Олена успішно перенесла операцію з видалення обох власних нирок та, вдвох зі своєю мамою Любов'ю Муравель, видужує після операції з пересадки нирки від матері до доньки.
Козятинці пам’ятають, як всім миром збирали кошти для операції з пересадки нирки, що була життєво необхідна дівчині. Не залишилася осторонь і міська рада, рішенням депутатів якої було виділено 20 тисяч гривень, допомогла і релігійна громада адвентистів сьомого дня, рідні, близькі, сусіди і зовсім незнайомі люди намагалися допомогти, хто чим міг. На початку 2008 року Олена та її мама лягли на підготовку до операції у клініку Київського інституту трансплантації ім. Шалімова. Дівчині після підготовчих процедур та перевірки стану здоров’я всього організму зробили першу операцію, під час якої були видалені обидві власні нирки Олени. Вони мало що не працювали, та ще й створювали небезпеку поширення інфекції на інші внутрішні органи. Тим часом Любов (маму Олени) готували до пересадки її нирки в організм доньки. Через кілька тижнів пересадку провели, операцію проводила ціла бригада хірургів. Олена та Любов, провівши в клініці кілька тижнів, повернулися додому.
— Мені доводиться постійно носити марлеву пов’язку, — розповідає Олена, — адже будь-яка інфекція може звести нанівець всі зусилля лікарів. Я задоволена, що вже вдома, але і розумію, що мене жде довга і важка реабілітація.
Ще складніша ситуація у молодого козятинця Леоніда Коліжука.
— Навіть у сні я бачу, як ходжу в туалет, — ділиться чоловік, — але насправді мої нирки просто не працюють.
У свої 31 рік він — інвалід першої групи через хронічну ниркову недостатність та хронічний гломерулонефрит. Ще з 2004 року Леонід тричі на тиждень проходить процедуру гемодіалізу в обласній лікарні ім.Пирогова. Він одружений, росте син-першокласник. Хоча у нього є мама та сестра, але їхні нирки не підходять Леоніду за генетичними параметрами. Виручити його може лише трансплантація так званої "трупної" нирки.
— Подібні операції найкраще в Україні проводять в Запоріжжі, — пояснює Леонід. — Кілька місяців тому мене викликали у Запоріжжя, сказали: є підходяща нирка. Але орган мені не підійшов, хоча група крові була моя, але "резус" не зійшовся. У результаті цю нирку пересадили харків'янину Олександру Гладкову. Про це писали "Факти" за 15 квітня. Звичайно, операція потребує значних коштів, які самостійно мої рідні та близькі зібрати не взмозі. Поки що я в стані очікування як рецепієнт на трансплантацію донорської "трупної" нирки.
Мова йде про 40 тисяч гривень, які мають бути перераховані на спеціальний рахунок медичного закладу. Лише за таких умов Леоніду знайдуть підходящий йому за всіма показниками орган для пересадки. Молодий чоловік звертається до депутатів міської ради та всіх небайдужих людей за допомогою. Питання має розглядатися на найближчій сесії міськради. Рахунок, на який можна переводити кошти на лікування Леоніда Вікторовича Коліжука має № 262081498003 у банку "Райффайзен Банк Аваль" МФО банку отримувача 380805, код отримувача 2830419538.
Та навіть після пересадки проблеми у таких хворих не закінчуються. Як відомо, людям з пересадженими органами, необхідно пожиттєво пити спеціальні імунознижуючі препарати (дуже дорогі) для того, щоб не допустити відторгнення пересадженого органу. Законом вони передбачені як безкоштовні. Але, якщо для пацієнта вони безкоштовні, то для аптеки їхню вартість має погасити бюджет (міста чи району), де проживає ця людина. Завдяки розумінню і небайдужості заступника мера Олександра Байбака, а також інших представників міськради, була знайдена можливість перерахувати на ліки для Олени Аркадьєвої 10 тисяч гривень (через систему міжбюджетних трансфертів). Кошти зараз знаходяться в районному бюджеті в стадії перерахування, найближчими днями вони потраплять на рахунок центральної районної лікарні.
— Але це крапля в морі, — бідкається мама Олени Аркадьєвої Любов. — Цих коштів вистачить щонайбільше на два місяці, а що потім?
Та виходу з цієї ситуації не видно. Міський чи районний бюджет просто неспроможні оплачувати такі витрати навіть на одну-єдину пацієнтку з пересадженою ниркою, якою є на сьогодні Олена Аркадьєва. У Вінницькій області таких людей — п’ятнадцять. У Козятині є близько п’яти хворих з подібним діагнозом, яких не сьогодні-завтра також зможе врятувати лише пересадка нирки. Проблема може вирішитися лише на загальнодержавному рівні, якщо кошти на ці потреби будуть виділятися з державного, а не з місцевих бюджетів, як це робиться сьогодні.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up