Розумне витрачання коштів при гепатиті

Розумне витрачання коштів при гепатиті

У 2016 році державна програма юридично припинила свою дію. Однак фінансування подовжено. За словами директора політики та адвокації Всеукраїнської мережі ЛЖВ Сергія Дмитрієва, у 2017 році на протидію гепатитам із держбюджету було виділено 136 мільйонів гривень, що на 10 мільйонів більше, ніж попереднього року.

В українському протоколі, як пояснює лікар-інфекціоніст Володимир Рябіченко, схеми лікування не збігаються із міжнародними. Мережа ЛЖВ наразі ініціює перегляд Національного переліку ліків (номенклатур) для закупівель препаратів. Вони пропонують включити до неї два інноваційних препарати, які застосовуються у світових практиках. Ці препарати можна призначати, навіть не витрачаючи кошти на додаткову діагностику. Вони лікують всі генотипи, а їх ефективність сягає 94%. Обидва мають однаковий ефект, але чим більше схем лікування є на ринку, тим більша конкуренція, а отже й нижчі ціни і доступніші ліки. Такі препарати в комбінації з брендовим софосбувіром (через монополію) будуть коштувати не більше 23 тисяч гривень за курс, що вдвічі дешевше за інтерферонні режими, які ми маємо сьогодні.

— Національний перелік ліків є дуже специфічним. Це довга розмова про фармакоекономіку та інше, — повідомила нинішня очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун щодо перспектив перегляду Національного переліку ліків та продовження програми протидії розповсюдженню гепатиту С. — Однак, експертна група МОЗ у держзакупівлях вже відкинула інтерферон, і наразі ми закуповуємо більш сучасні ліки, які виробляються переважно в Штатах, або генерики, які можна привезти в Україну.

Супрун зазначила, що необхідно розробити програму діагностування на стадії, коли ще немає симптомів. З її словами, так ми зможемо вилікувати пацієнтів ще за відсутності проявів хвороби. Бо навіть якщо лікування коштує 750-1000 доларів, ця сума неспівмірна з якістю життя і переживаннями пацієнтів.

Відео дня

Як повідомив газеті “RIA-Козятин” заступник головного лікаря по медицині Ігор Грубеляс, державна програма дійсно припинила свою дію. Фінансування також нема.

— Ми проводимо реєстрацію пацієнтів з даним захворюванням, — каже він. — Усі вони повинні пройти консультування на третинному рівні в обласних медзакладах.

За словами заступника головного лікаря, в Козятині призначається медикаментозне лікування з існуючих в наявності ліків. Воно не безкоштовне. А сучасні інтерферони потребують значних фінансових витрат пацієнтів.

— Найголовніше — профілактика, — підкреслює Ігор Петрович. — Ведіть здоровий спосіб життя, не контактуйте з людьми, які входять в зону ризику (наркоманами тощо), будьте уважними при відвідуванні перукарень, манікюрних і тату-салонів — слідкуйте за тим, щоб при вашому обслуговуванні майстри використовували індивідуальні стерильні інструменти.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up