Що буде з нашою лікарнею цього року

Що буде з нашою лікарнею цього року
Фото з архівів газети
  • Наприкінці 2022-го справжнього галасу наробила новина про те, що у Козятинській центральній районній лікарні знову мають бути зміни у штатному розкладі, і знову не в плюс, а в мінус.
  • Чи буде все-таки скорочення працівників, чи закрили заборгованість по заробітній платі, договори на які види послуг мають підписати з Національною службою здоров'я?

Попередній рік для Козятинської центральної районної лікарні був надзвичайно важким. Держава суттєво скоротила фінансування медичної галузі, кошти за пакетами, які ЦРЛ підписала з Національною службою здоров'я, виплачувалися не завжди вчасно і не завжди у повному обсязі. Усе це позначилося на медпрацівниках — люди по декілька місяців сиділи без зарплати. На кінець року заборгованість по заробітній платі складала майже 11 мільйонів гривень. Станом на зараз її вдалося погасити, про що розповіла міський голова Тетяна Єрмолаєва під час прес-конференції із журналістами, яка відбулася у понеділок, 16 січня.

— П'ять мільйонів ми виділили в грудні минулого року, ще 4 мільйони 700 гривень — минулого тижня, — сказала Тетяна Єрмолаєва. — У лікарні немає взагалі заборгованості по зарплаті, грудень закритий. Далі має бути оптимізація.

— Тобто скорочення буде? — перепитали ми міського голову. 

Відео дня

— Якщо забрали в управлінні соціальної політики субсидії, що люди роблять, сидять цілий день? — відповіла очільниця громади. — Де функцію знайти? Хто її придумає? Якщо у нас немає інсультного відділення, інсультного пакета, як функцію придумати? Головний лікар, начальник управління не придумує роботу. Радянські часи пішли давно. Немає такого, що ми придумуємо роботу. У нас є план, стратегія, у нас є напрямок, куди ми рухаємося, є напрямок, куди рухається держава по галузях. Купили біохімічного аналізатора. Він робить 200 аналізів за годину. Уявляєте якість цього аналізу? Без людського фактору, все автомат робить сам. Хоча до цього я чула одне — у нас неякісні аналізи. Будь ласка, геманалізатор — одна хвилина — 12 типів аналізів. Не жінка рахує вручну еритроцити в мікроскопі, а машина видає кількість.

За словами Тетяни Єрмолаєвої, у Жмеринській центральній районній лікарні штатна чисельність — 330 посад, тоді як у нашій — 456. Водночас нам бракує спеціалістів із певних галузей.

— Сьогодні у лікарні катастрофічно не вистачає ерготерапевтів, реабілітологів, логопедів, — продовжує Єрмолаєва. — Ми маємо йти вчитися. Сьогодні ти медсестра, завтра будеш ерготерапевтом. Це дія на випередження. Якщо ми зараз не стрибнемо в цей вагон, то далі вже буде пізно. Ми велика міська громада. Самгородок не має своєї лікарні, Погребище менше ніж ми, Ружин менший ніж ми. Не мають лікарень Глухівці і Махнівка. Вони поруч, але все одно нам це розвивати. В першу чергу ми думаємо про своїх людей, як їм дати якість, але є багато речей, яких нам не вистачає. Не вистачає медичних працівників, не вистачає лікарів, не вистачає тих спеціальностей, які пов'язані з реабілітацією.

Цього року Козятинська центральна районна лікарня подала на розгляд до Національної служби здоров'я України документи на 17 пакетів. За даними НСЗУ, станом на 17 січня 2023 року договори ще не були підписані, втім жодної відмови у системі зазначено не було. Тож всі групи послуг, які надавала лікарня торік, найімовірніше, збережуться. Крім того, цьогоріч ЦРЛ планує отримати два нових пакети.

— У нас з'явився стоматологічний пакет і мобільна паліативна допомога, — каже Тетяна Єрмолаєва. — Це коли до людей, які мають невиліковні хвороби, приїжджає додому бригада і на місці навчає користуватися лікарськими засобами та іншим речам, які повинні полегшити життя таким пацієнтам. Держава цього року прийняла і ліки безкоштовні, і програми з психіатрії. Наприклад, сімейній медицині держава поставила шість пріоритетів з онкології, які вона б хотіла бачити. Один із них — це аналіз ПСА, який роблять чоловіки після 45 років на рак, аденому простати. Наш центр первинної медико-санітарної допомоги є у цьому списку і зараз будь-який чоловік, старший 45 років, має право прийти, безкоштовно здати аналіз і йому скажуть, чи він у групі ризику. Це здається дрібницею, але це профілактика. Нам легше робити профілактику хвороб, ніж потім допомагати людям існувати. Ми також прийняли програму з профілактики раку шийки матки. Це папіломавірус. Ми заклали гроші, купуватимемо вакцину і будемо вакцинувати дівчаток 12-13 років. Але це означає, що вони ніколи на це не захворіють.

 

Читайте також:

У Козятинській громаді діє програма підтримки для мешканців, які потребують багатовартісного лікування

Виплати за листками непрацездатності: запитання-відповіді для козятинчан

Вже обстежилося понад 200 чоловіків. У нашій міській «первинці» можна безкоштовно здати аналіз на ПСА

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Саня Найдюк

    Ніхуя нікому не треба. ГАІ нема, МРЕО нема, та багато чого вже немає, ще лікарню закрийте Тай мать його вйоб. В принципі Козятин це і так уже велике село. статус районного центру забрали. Я не розумію вони шо там охуевші, чи безсмертні?
  • Meni Mamont

    У неї кругом стратегія, і ніде нічого не доробляє, постійно тільки обіцяє, а як до діла , то грошей не вистачає, то строки пройшли, то ще якась причина
  • Геннадий Ткачук

    Стратегія в них є,цікаво яка -на знищення надбань громади ,що називаються руйнація .Киснева станція не встановлена ,тому немає ковідного пакету .Це або безгосподарність ,або з тоб станцією ,купленою за завищеною ціною щось не так .місцева влада повинна виділяти кошти на майбутніх медпрацівників і готовити фахово цих спеціалістів яких в нас не має  і які по можливості підуть за віком на пенсію.Воно це роблять ?Ні .Бо гроші вирвати на навчання медиків ,як і на все добре в громаді не можливо ,бо керівництво всі кошти розцінює своїм надбанням ,краще гуашшю на зиму перехрестя вам на малюють ,чи парк зимою робити будуть .Стратегія в руїну ,бо людей вважають ща скотину .
  • Katerina Schuruk

    Мені подобається фраза: "У нас є план, стратегія, у нас є напрямок, куди ми рухаємося..." За останній час, враження складається, що у влади план і стратегія з Козятина зробити глухе село. А єдиний напрямок в яке місто рухається це в глубоку вибачте за слово задницю.

keyboard_arrow_up