Шпальне життя на Довженка

Шпальне життя на Довженка

До газети “RIA-Козятин” завернувся один з водіїв. Він попросив поїхати на вулицю  Довженка 103 -а і своїми очима побачити цех з обробки шпал для залізниці.

Мешканці згаданого будинку розповіли журналістам нашої редакції, що неодноразово зверталися в місцеву санстанцію, в прокуратуру, у вінницьку екологічну службу, до народного депутата Петра Юрчишина з приводу того, що за 80 метрів від жилого будинку знаходиться приміщення обробки шпал креозотом. Відбувається така процедура під відкритим небом.

— Протягом чотирьох років ми намагаємося закрити цю організацію, - каже одна з мешканок Довженка, 103-а. — А нам дають відповідь, що організація, на яку скаржаться, працює в іншому напрямку. У нас є фотографії, де приїжджає машина і забирає шпали, які покриті креозотом. Викликали дільничного під час роботи цього підприємства. Той все оформив за законом. Тільки документ, який він склав, кудись зник у прокуратурі. А ще поруч з нашим будинком розміщена трупарня.

За словами мешканців будинку, в середині серпня почнеться сморід зі сміттєзвалища, що знаходиться біля “Журавля”. Найбільше страждають будинки, які знаходяться найближче до нього. Тож з усіх сторін є від чого потерпати людям. Вони мусять змиритися з тим, що живуть в промисловій зоні. Що перед дитячим майданчиком, який самі зробили, за 40 метрів діє це підприємство. Буває немає смороду. Це значить, що підприємство не працює…

Відео дня

Галина Касянівська

Від редакції: З офіційних джерел стало відомо, що ще у 2013-2014 роках стояла “шпальна проблема” у мешканців мікрорайону. Тоді санепідемстанція зробила припис — розмістити виробництво подалі від помешкань…

 

Креозот - французьке слово, яке походить від грецького «kreas» (м'ясо) і «sozo» (зберігаю). Ця речовина являє собою безбарвну (іноді жовтувату або жовто-зелену), легко займисту, маслянисту рідину з сильним запахом і пекучим смаком. Вона складається з суміші фенолів: гваякола, крезоли (трьох ізомерів) і нафталіну. Розчиняється в спирті і ефірі, і практично не змивається водою - тому залізничні шпали, десятиліттями перебуваючи під відкритим небом, продовжують виділяти свій унікальний аромат.

Незважаючи на привабливий для більшості людей аромат, креозот насправді дуже отруйний. Згідно з останніми дослідженнями, ця речовина є сильним канцерогеном, «винна» в розвитку хвороб печінки і провокує нервові розлади.

При контакті зі шкірою креозот викликає появу рожевих плям, посилене зроговіння шкіри і навіть появу бородавок. Крім того, ця речовина підсилює чутливість шкіри до світла (так званий ефект фотосенсибілізації), викликає сильну її пігментацію.

Можлива поява світлобоязні і сльозотечі, а в окремих випадках — ураження рогівки і навіть її забарвлення (при тривалому впливі на шкідливому виробництві). Пари креозоту теж викликають опіки —  звідси і хвороби дихальної системи (наприклад, астма).

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up