Скільки коштують послуги міської лікарні?

Скільки коштують послуги міської лікарні?
Світлина зі сторінки Міської лікарні у Фейсбук
  • Виконком міської ради затвердив тарифи на платні послуги Міської лікарні.
  • Ми порахували, скільки коштуватиме пройти комісію у міській лікарні чи звернутися до лікаря без направлення.
  • А також порівняли козятинські ціни з цінами деяких інших міських лікарень.

Із першого квітня цього року лікарні вже перейшли на нову форму фінансування. Медичні заклади підписали договори із Національною службої здоров’я і отримують фінансування з НСЗУ. Система діє так: Національна служба здоров’я виставляє вимоги, яким має відповідати лікарня, щоб підписати договір на той чи інший пакет послуг. Якщо лікарня відповідає заявленим вимогам і підписує договір, НСЗУ покриває витрати на послуги і процедури закладу згідно з пакетом.

Водночас деякі процедури не покриваються цими пакетами НСЗУ і тоді медзаклад може вводити платні тарифи. Для деяких лікарень їх затвердили ще задовго до 1 квітня 2020 року, деякі почали вводити платні послуги лише зараз.

Виконком міської ради затвердив тарифи на платні послуги Міської лікарні наприкінці квітня. Наприкінці травня з’явився доповнений документ із цінами з урахуванням ПДВ. Ми озброїлися калькулятором і взялися рахувати, скільки козятинчанам обійдуться проведення медоглядів чи відвідини лікаря без направлення сімейного лікаря.

Відео дня

Медогляд

Почнемо з медичного огляду, який треба пройти, якщо хочете отримати посвідчення водія. Для цього треба завітати до п’яти лікарів, зробити ЕКГ, аналіз крові та сечі, а також обстежити гостроту та поля зору. Усе разом це коштуватиме 333 гривні 80 копійок. Найдешевше коштує обстеження гостроти зору - 15 гривень 40 копійок. Найдорожче - загальний аналіз крові. Його ціна становить 62 гривні 40 копійок.

Медичний огляд для отримання прав на носіння зброї коштує 362 гривні 90 копійок. Треба буде пройти тих самих лікарів і здати ті самі аналізи, що й для водія, плюс зробити венопункцію, біопробу крові з пальця і пройти заключний медичний огляд головою комісії.

Обов’язковий медичний огляд працівників окремих професій в цілому коштує 263 гривні. Це огляд у п’ятьох лікарів, флюорографія, деякі аналізи та заключний медичний огляд головою комісії. Найдешевший у цьому переліку аналіз на ентеробіоз - 9 гривень 80 копійок. Найдорожчий - венопункція - 33 гривні 60 копійок.

Огляд водіїв транспортних засобів перед чи після рейсу коштує 19,9, а з пробою на алкоголь - 21 гривню.

Огляд у психіатра коштує 48,7, нарколога - 74,20 гривень (разом з аналізом).

Якщо ви без направлення

Якщо захочете здати аналізи без направлення сімейного лікаря, то за загальний аналіз крові треба буде заплатити 62 гривні 40 копійок. Загальний аналіз сечі обійдеться у 39,7 гривень. Аналіз RW коштує 31 гривню 90 копійок. Зазначимо, що у тарифній сітці 53 позиції, що стосуються різноманітних аналізів, тому усі ціни ми писати не будемо. Загалом ціни на ці процедури коливаються у межах від 9 гривень 60 копійок до 172,3 гривень.

Якщо захочете проконсультуватися у лікаря без направлення, то це коштуватиме від 15,8 до 133 гривень. Найдешевший огляд у фізіотерапевта та ендокринолога, найдорожчий у психолога.

Ціни на рентген різняться у діапазоні від 56 до 126 гривень.

Ультразвукове дослідження коштує від 43 до 193 гривень.

Усю тарифну сітку можна переглянути на сайті міської ради.

Які ціни в інших містах?

Ми вирішили порівняти ціни на послуги та процедури у нашій лікарні з цінами інших медичних закладів. Лікарні ми не обирали спеціально, просто переглянули тарифи перших двох міських лікарень, які запропонувала нам пошукова система.

Першою нам трапилася міська лікарня у Тростянці, що на Сумщині. За площею Тростянець трохи більший Козятина.

Тут тарифи на платні послуги у міській лікарні затвердили ще у січні 2019 року. Тепер порівняємо ціни. Огляд для отримання водійських прав тут коштує дещо дешевше - 310,77 гривень, якщо робити аналіз на визначення групи крові та резус-фактора. У нашій лікарні ця процедура на 23 гривні дорожча. Медогляд для отримання дозволу на носіння зброї у Тростянці коштує 215,49 гривень. У нас ця процедура на 147 гривень дорожча. А ось огляд у психіатра у нашій лікарні дешевший. У Тростянці за це треба заплатити 52 гривні 8 копійок, у нас - 48 гривень 70 копійок.

Консультація лікаря без направлення у Тростянецькій лікарні дещо дешевша. Тут ціни коливаються у діапазоні від 5 до 18 гривень. Тоді як у нас - від 15 до 133 гривень. Загальний аналіз крові вдвічі дешевший, ніж у нас, і коштує 30 гривень 43 копійки (у нас - 62,4 грн). Комплексне ультразвукове дослідження у Тростянецькій лікарні теж дешевше і коштує 86,92 гривні, тоді як у нас - 134 гривні.

Що стосується вартості обов’язкових медичних оглядів, то їх ми порівняти не можемо, оскільки у нашій і Тростянецькій лікарні запропоновані відмінні види таких оглядів.

Інший медичний заклад, на який ми натрапили в інтернеті - міська лікарня у курортному Трускавці, що на Львівщині. Трускавець, як і Козятин, місто обласного значення. Щоправда, за розмірами майже втричі менше нашого міста - площа Трускавця становить всього 7 квадратних кілометрів.

Тарифи на платні послуги у Трускавецькій міській лікарні запровадили у лютому 2019 року. Ціни на консультації лікарів тут значно дорожчі, ніж у нас. Якщо у Козятині огляд уролога коштує 43 гривні, то у Трускавці - цілих 80 гривень. Огляд у офтальмолога у нас коштує 23,5 гривень, у Трускавці більш ніж удвічі дорожче - 65 гривень.

Медогляд для отримання посвідчення водія у Трускавці коштує 412 гривень, у нас - 333,8 гривень.

Вартість загального аналізу крові у Козятині і Трускавці майже на одному рівні - 60-62 гривні. У нас ця процедура лише на 2 гривні дорожча. А от загальний аналіз сечі у нас дешевший на 14 гривень. Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини у Трускавці лише на 4 гривні дорожче, ніж у нас і становить 138 гривень.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Liusja Cherkas

    Одним словом ТАК, грошей на лікарню в людей НЕМА. тому будемо робити все ТАК, ЗАБОЛІВ ,ЗРАЗУ ПОТРІБНО ВМИРАТИ, БО ГРОШЕЙ НЕМА, А ХОРОНИТИ ПОТРІБНО
  • Виталий Мельник

    Навіщо вам той Тростянець? Завітайте до районної лікарні і порахуйте там.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up