«Своїм здоров’ям я завдячую бджолам»

«Своїм здоров’ям я завдячую бджолам»
  • Корисна розмова. З бджолярем Григорієм Мельничуком ми знайомі років сім, а може й більше
  • . Не один раз пропонували йому написати про користь меду для здоров’я людини, не погоджувався.
  • Але нарешті «здався». Він каже, мед — це не тільки їжа, але й ліки. От з тільки треба бути з ним обережним 

Зустрілися ми з бджолярем на подвір’ї його будинку, коли він був не біля комах, а коло розсади. У похмурий день планував посадити у грунт розсаду. Кажемо, ми багато часу у вас не займемо. 84 річний господар покинув свої справи і сів біля столика.

— Пане Григорію, скільки ви займаєтеся бджільництвом?

Відео дня

— Коли я був в 10-у класі, батько купив два вулики. Це було у 1954 році. Спробував, бджоли кусаються і тіло від укусів спухало і вирішив, що це не моє, хоча бажання займатися ними було велике. У невизначеності я був до тих пір, поки в літературі не знайшов, що одна розумна людина написала, що опухлість пройде, коли вкусять 750 бджіл.

 — За один раз?

— Та ні, взагалі. Я знав, що бджолині укуси укріплюють кісткову систему. Поступово мій організм призвичаївся до бджолиних укусів і тіло не опухало. З тої пори я ними став займатися на постійній основі, а через 20 років у мене було 20 бджолиних сімей.

— Яка денна норма вживання меду і як його правильно їсти?

— Денна норма для спортсмена 50-150 грамів. Щоб мед максимально приніс користь, не втратив своїх корисних якостей, його треба в роті розсмоктувати. 

— Мед — це продукт харчування чи лікувальний засіб?

— Не всі люди розуміють, що таке здоров’я і від чого воно залежить. Мед та інші продукти бджільництва — це унікальні ліки, які створила природа. Ще з давнини вони активно використовуються у народній медицині для профілактики і лікування багатьох захворювань. Єдине протипоказання — це можлива алергія на бджолиний пилок.

Якщо всі з дитинства знають, що таке мед і віск, то інші продукти бджільництва, такі як забрус, перга, прополіс, маточне молочко знайомі не всім.

Мед — це перероблений бджолами нектар квітів. Робоча бджола збирає нектар і заповнює ним свій зоб, де нектар змішується з багатьма ферментами її слини.

Прилетівши у вулик, бджола передає нектар іншій бджолі, яка збагачує його іншими ферментами і складає у стільники і потім бджоли закривають стільники кришечками воску. 

До складу меду входять понад 50 різних речовин. Основні компоненти — це вуглеводи, глюкоза і фруктоза. Чи можна мед вживати діабетикам? Моя відповідь — в межах норми можна. Діабетикам протипоказаний цукор, а в медові його не більше 2-3 відсотків. Мед містить вітаміни В2, В6, РР, С, Н, Е, К, пантотенову, фолією кислоти і важливі мікроелементи. А стерильності у вулику може позаздрити лікар-гігієніст.

— Прополіс — це що за продукт? 

— Прополіс — це природний клей, який бджоли виробляють із смол різних рослин. Ним комахи у вулику замазують тріщини і стільники. Прополіс містить багато дезінфекційних речовин. Тільки цей продукт бджільництва здатний швидко знищувати шкідливі організми.

У прополісу потужна антисептична дія, яка захищає організм від патогенних бактерій і вірусів. На відміну від синтетичних антибіотиків, у бактерій не виробляється стійкість до прополісу, а сам природний антисептик має здатність поновлювати імунні клітини.

— Ви виготовляєте медово-фруктовий, медово-овочевий оцет і питний мед. Розкажіть про них

— Зараз покажу. Ось це оцет медово-яблучний. Він багатий біологічно-активними речовинами, в його складі понад 60 органічних сполук. Яблучно-медовий оцет дуже корисний для здоров’я, покращує травлення, регулює рівень цукру в крові у діабетиків другого типу, знижує рівень холестерину в крові, нормалізує тиск. Все воно за відповідних пропорцій. Рецепт не даю, ви не пацієнт, а я не лікар.

Оцет медовий з морви — 100 відсотків органічний оцет. Застосовується в кулінарії і в профілактиці лікування хвороб та домашній косметиці. В його складі понад 70 органічних сполук. Крім того, розріджує і очищає кров від тромбів. Рецепт не даю по тій же причині.  

— О, бачу питний мед з вашим фото на етикетці. Ви були з ним десь на виставці?

— На виставці я буваю як бджоляр, 19 серпня на Спаса у мене день народження. А це моя добра знайома на моє 80-річчя подарувала мені цю пляшку з етикеткою і я у неї вже п'ятий рік наливаю питний мед, — каже Григорій Мельничук.

Питний мед ми спробували. Він нагадував смак справжнього кагору. Господар пояснює такий аромат і смак дає сорт винограду мускат гамбурзький, а пити його можна 50 мілілітрів.

— То який рецепт здоров'я?

— Ранком встали — 20 крапель настоянки воскової молі. Вдень — 25 крапель прополісу, увечері 50 крапель настоянки підмору бджіл, плюс, коли є бажання, можна 50 грамів меду питного, — каже 84-річний бджоляр.

Ми бачили розсаду, яку господар планував посадити, тож подякували йому за гарну розповідь і поїхали у своїх справах.

 

 


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up