Температура до 40 С: козятинчани хворіють на грип. Що варто знати?

Температура до 40 С: козятинчани хворіють на грип. Що варто знати?
Спочатку на грип хворіли переважно діти, на сьогоднішній день на прийомі більше дорослих. Серед основних симптомів — висока температура та сухий кашель
  • Спалах грипу. Останній місяць 2022 року багато хто з козятинців провів на лікарняному. Висока температура тіла, біль у м’язах, сухий кашель.
  • Недуга швидко шириться, має контагіозний перебіг. Лише за грудень —  більше 100 хворих. Як стверджують лікарі — це грип А, який за останні два роки, у період пандемії коронавірусу, трохи «притих».
  • Дізналися його симптоми, діагностування та рекомендації щодо легшого перебігу.

Кожного року нас атакують різні віруси. Як не грипи і ГРВІ, то коронавіруси. За словами медиків, останній, вже майже відступив. Принаймі, серед козятинчан. Лікарі фіксують поодинокі випадки Ковіду і його симптоми мають значно легший перебіг. А от грип, навпаки, активно шириться серед людей і має доволі важкий перебіг. Козятинчани скаржаться на високу температуру, яку важко збити, на виснажливий кашель і ломоту в тілі.

— Багато хто з моїх знайомих важко перехворів, — розповіла нам козятинчанка, родину якої теж атакував грип. — Думали, нас мине, але ні, меньша донька підчепила недугу, яка за три-чотири дні охопила всю сім’ю. Сімейний лікар направив на тест, який показав позитивний результат грипу А. Приписав лікування. Найважче було збити температуру. Адже коли побачили на термометру 40, 2 С це був шок. Це при тому, що постійно контролювали температуру та давали жарознижувальні. Такий пік був на другу добу хвороби, потім стало краще. На третю добу температура стабілізувалася, а от кашель ще є, хоча вже тиждень минув. Бережіть себе!

Відео дня

Складний  перебіг грипу підтвердила і директорка Козятинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Юлія Радогощиної. За її словами за грудень 2022 року зафіксували 109 хворих (42 дітей і 69 дорослих). Грип у міській «первинці» діагностують швидким тестами.

— Кількість хворих постійно зростає. Це при тому, що не всі звертаються до лікарів і не всі обстежуються, — розповідає Юлія Радогощина. — Спочатку хворіли переважно діти, на сьогоднішній день на прийомі більше дорослих. За два роки ізоляції через Ковід, в минулому і позаминулому році, грипу практично не було. Цей рік грип є і він має важкі симптоми. Помітили, що у хворих, які зверталися до нас із респіраторними симптомами, Ковід не підтверджувався, тести були негативні. Розпочали тестування щодо грипу. Вони підтвердилися. 

Тепер про симптоматику грипу, що вирує серед козятинчан. Найперше  — високі цифри температури, 39, 39,5, яка важко піддається жарознижувальним препаратам. Виражена слабкість, головний біль, біль в м’язах і суглобах. На третій-четвертий день з’являється нежить і сухий кашель. Кашель надсадний, виснажуючий.

— Рекомендую в перші дні звертатися до сімейних лікарів, для того щоб було розписане адекватне лікування, — пояснює Юлія Радогощина. — Не займайтесь  самолікуванням. Також наголошую — грип дає ускладнення у вигляді пневмонії і це ще одна причина не лікуватись самостійно. Він швидко передається після контакту з хворим (інкубаційний період від трьох годин до трьох діб). Вже на другий-третій день можуть бути перші прояви хвороби. Обов’язково пам‘ятайте про так звані тривожні симптоми: запаморочення, втрата свідомості, нудота, блювота, марення, судоми. Терміново звертайтесь до лікаря!

Запитали Юлія Радогощину, чи можна вберегтися від грипу і чи є дієві поради для того, аби знизити ризик захворіти.

— Якщо говорити про ситуацію на сьогодні, коли грип вже швидко розповсюджується, найперше, що порекомендую, звести до мінімуму перебування в місцях скупчення людей, особливо, в закритих приміщеннях, громадському транспорті. Крім того, важливе значення має індивідуальна профілактика, — радить Юлія Володимирівна. — Бажано захищати себе маскою. Хочу відмітити, що ковід додав розуміння щодо носіння масок саме хворим. І враховуючи, що грип теж передається повітряно- крапельним шляхом, для захисту оточуючих маску повинні носити пацієнти з респіраторними симптомами, перебуваючи в людних місцях. Але не всі є свідомими. Маємо оберігати себе. Тепер про специфічну профілактику. Щороку рекомендуємо своїм пацієнтам вакцинуватись, особливо вагітним жінкам і людям з цукровим діабетом, хронічними захворюваннями серцево-судинної системи, дихальної системи. Я можу чітко сказати — вакциновані переносять хворобу набагато легше, вакцинація запобігає ускладненням.

Опитування

Ви хворіли на грип А?

Читайте також:

Хто першим народився у Козятині в Новорічну ніч

Найбільше хворих у нашому районі: ситуація з грип та ГРВІ в області

Магнітні бурі у січні 2023: коли та як вберегти здоров'я

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up