«Треба нам відстоювати цю лікарню»

«Треба нам відстоювати цю лікарню»
  • До редакції звернулася жінка, яка лікувалася в Козятинській ЦРЛ.
  • Вона каже, санітарку перевели на 0,75 ставки, а медсестра працює за двох, так ще й насувається чергове скорочення.
  • Сто двадцять — саме стільки працівників, за словами козятинчанки, мають звільнити. Чи так це — дізнавалися наші журналісти

Днями отримали скаргу від Валентини. Нещодавно жінка проходила лікування у Козятинській ЦРЛ.

— Я там таке понадивлялася, що в мене волосся дибки, — розповідає Валентина. — По-перше, директор зробила скорочення. Медсестра зараз і миє, тому що санітарка скорочена на 0,75 ставки і приходить тільки в ті години, коли їй вигідно, а лікарня ж не буде брудною стояти. Медсестра і прибирання робить, медсестра і крапельницю ставить, медсестра і розносить їжу, тому що на кухні немає персоналу займатися цим. Там їжу носять всі, хто вільний: медсестра, завгосп, старша медсестра, без вибору.

Мова йде про неврологічне відділення. Саме там лікувалася наша співрозмовниця.

Відео дня

— Це я, наприклад, лежу під крапельницею, — каже жінка. — Зняти нема кому. Я кричу: «Дівчата, зніміть мені крапельницю, бо в мене вже закінчилася». Через п’ять хвилин, хто почув — той приходить. Почула зав відділення, прийшла мені крапельницю відключила. А якщо вона зайнята з пацієнтом? Медсестра не встигає. Це просто катастрофа! Ви, будь ласка, це питання контролюйте, тому що лікарня — це номер один у Козятині, це наше здоров’я. Я так собі думаю, вони ж нам влаштували просто якусь війну в Козятині. Там зараз такі лежать люди хворі, що їх до Калинівки ніхто не довезе, тому що їм не вистачить сили доїхати до тієї Калинівки.

Валентина каже, що чула, нібито на лікарню чекає чергова хвиля скорочення. Говорять, що без роботи може залишитися ще 120 осіб.

— Треба нам відстоювати цю лікарню, — продовжує козятинчанка. — Тому що лікарня переповнена. Я щоб лягти в лікарню, простояла в черзі майже тиждень. То це я така, що можу вистояти. А люди є такі із захворюваннями, що їм треба вже сьогодні надавати допомогу, а це неможливо просто, бо лікарня переповнена. Те, що там не робився ремонт по палатах, в порівнянні з міською лікарнею — то я вже мовчу. Міську лікарню закрили, там були ремонти шикарні, постіль, меблі. Тут приходиш — все як при Радянському Союзі залишилося, без ремонту.

Валентина каже, колись лежала у цій лікарні, коли вона була ще залізничною. І, за словами жінки, з того часу практично нічого й не змінилося. У відділенні замінили лишень двері і нові ліжка поставили.

— У порівнянні з міською лікарнею, це дуже велика різниця, — підсумовує наша читачка. — Вже ту лікарню угробила наша мер, тепер вже до цієї лікарні дісталася.

У кожного свої функціональні обов’язки

За коментарем ми звернулися до Оксани Забазнової, тимчасово виконувачки обов’язків директора Козятинської ЦРЛ.

— Медсестра ніколи не виконує роботу санітарки, — каже Оксана Забазнова. — У молодшої медичної сестри є свої функціональні обов’язки, у медичної сестри свої, що пов’язано з дотриманням санепідрежиму відділення і дотриманням функціональних обов’язків відповідно до виконуваних функцій у відділенні.

Як повідомила нам очільниця медичного закладу, наразі у неврологічному відділенні середній і молодший медичний персонал працює на 0,75 посади. Робота цілодобового посту відділення повністю забезпечена, оскільки за фактичним розрахунком кількість молодшого і середнього медичного персоналу перевищує необхідну норму.

— Якщо у пацієнтів виникають проблеми в наданні медичної допомоги, просимо звертатися до директора, або до медичного директора, — додає Оксана Забазнова. — Ці питання будуть вирішуватися. Адже ми хочемо, щоб наші пацієнти отримали необхідну допомогу у повному обсязі, мали гарний настрій і хороше самопочуття.

Обсяг надання допомоги не зменшиться

Козятинська ЦРЛ, як будь-яке інше комунальне підприємство, формує штатний розпис відповідно до грошових надходжень. Штатний розпис має відповідати, в першу чергу, вимогам ліцензії, договорам із Національною службою здоров’я та фінансуванню, яке надходить від НСЗУ відповідно до укладених договорів. За словами Оксани Забазнової, кошти, які заклад отримує від НСЗУ, покривають витрати, необхідні на утримання фонду заробітної плати, приблизно на половину. Одна із причин браку фінансування — неповне навантаження на ліжковий фонд у стаціонарних відділеннях. За вісім місяців поточного року цей показник становив в середньому 62% по усій лікарні, а в неврологічному відділенні — близько 70%.

— Ми повинні створити такі умови і вчинити такі заходи, щоб ми могли забезпечити всіх наших працівників заробітною платою з дотриманням ліцензійних умов та всіх вимог НСЗУ, тому ми маємо привести штатний розпис у відповідність до існуючих норм, — продовжує виконувачка обов’язків директора лікарні. — Ми провели аналітичну роботу, радилися із завідувачами відділень і розробили проєкт штатного розпису, який би міг хоча б частково полегшити ситуацію із навантаженням на фонд заробітної плати. Скорочення буде проводитися з дотриманням всіх необхідних норм як трудового законодавства, так і ліцензійних вимог і вимог за пакетами НСЗУ. Але обсяг надання медичної допомоги зменшуватися не буде. Навпаки, він буде збільшуватися. Ми маємо намір працювати в інших напрямках надання медичної допомоги. Тому коли буде проводитися скорочення штату, ми будемо пропонувати працівникам інші посади, які будуть використовуватися в подальшому для надання медичної допомоги.

Козятинська ЦРЛ має перспективи стати лікарнею загального лікування. У такому випадку медичний заклад збільшить обсяги обслуговування і надаватиме допомогу не лише мешканцям Козятинської, а й інших територіальних громад.

— З урахуванням всіх цих факторів, коли велася розмова з нашими завідувачами відділень, ми ставили на розгляд колективу питання — чи доцільно розподілити навантаження між аналогічними посадами і зберегти існуючий персонал, але на 0,75 посади, з можливим подальшим розширенням, якщо будуть збільшуватися обсяги надання медичної допомоги, — підсумовує Оксана Забазнова. — Від медичного персоналу, у свою чергу, необхідне добросовісне ставлення до виконання своїх обов’язків, відповідальне ставлення до персоналу і виконання вимог НСЗУ, а саме забезпечення відповідним доглядом і надання відповідної медичної допомоги пацієнту та введення всіх маніпуляцій і всіх записів до системи eHealth, яка надає інформацію НСЗУ для подальшої оплати наших послуг.

 

Читайте також:

У Козятинському ЦНАПі можна оформити послугу забезпечення технічними засобами реабілітації

Вінницька область отримала 18 720 доз вакцини проти COVID-19 Comirnaty від Pfizer-BioNTech

Знайомтеся, наші нові лікарі

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (23)
  • Читач23

    А навіщо в лікарні санітарка? Головне щоб бухгалтерія отримувала премії, а лікар може і судна підносити і підлогу мити. А шановна пані Забазнова (директор) себе на 0,75 ставки не переведе - вона чітко виконує вказівки мерші по знищенню лікарні - це важка і відповідальна робота.
  • Алінка Чогло

    Не робіть з нашого міста село чим туди добиратись лікарні є і лікарні будуть у нас
  • Valentina Shaidovska

    Які б не були лікарі,  медсестри але ми лікуємось у них і нікуди не потрібно їхати, швидка допомога доставить,  а там вже ми будемо якось лікуватись бо сьогодні у нас в Козятині іншого виходу немає. Тож потрібно відстояти нашу лікарню бо пан депутат ВР забере приміщення і апаратуру і тоді будемо дуже жалкувати що про... рали лікарню так як і район. Тож якщо є такі активні громадяни то піднімайте жителів ОТГ та захищайте лікарів і лікарню бо без них нам буде зле. Хто може той і поїде в Житомир, Бердичів та в інші міста, а в мене виходу немає лише наша лікарня.
  • Ира Василишина

    Навіщо ходити по відділеннях ,і спілкування звичайних людей .
    Краще  бігом до керівництва,а там все сказане просто зашибись.
    Вот вам,і вся преса.

keyboard_arrow_up