Центр міста гуде від генераторів. Чи шкодить це нашому здоров'ю?

Центр міста гуде від генераторів. Чи шкодить це нашому здоров'ю?
  • Відколи рашисти почали обстрілювати об’єкти енергетики, гул генераторів — це те, що супроводжує нас щодня.
  • Магазини, аптеки, банки, кав’ярні, приватні стоматологічні кабінети — усі ці заклади їх використовують.
  • Чи безпечно це для нашого здоров’я і чи є якісь шумові норми — дізнавалися наші журналісти

Раніше Козятин сміливо можна було назвати містом велосипедистів, адже кількість людей, які користуються роверами, у нас разюча. А ще містом людей, які ходять із бутлями. І тут вже дається взнаки погана якість води, через що козятинчани змушені або ходити до криниці, або купувати воду бутильовану, бо з крана не те, що не нап’єшся, а й навіть їсти не приготуєш. Останнім часом Козятин став ще й містом генераторів. Та це не лише наша місцева проблема, тому що аналогічна ситуація у будь-якому іншому населеному пункті — генератори чи не на кожному кроці. І підприємці мусять їх використовувати, тому що в умовах планових, погодинних та аварійних відключень потрібно продовжувати працювати.

Ще в листопаді генераторів у Козятині було не надто багато. Натомість нині ситуація кардинально протилежна — багато магазинів працюють на них, поки немає світла. Свій генератор має чи не кожна кав’ярня, а в одній із точок продажу кави з собою на вулиці Пилипа Орлика він такий великий, що ввечері його роботу чути ледь не біля відділку поліції. Тиша зберігається лише на тій стороні, чи на Білій Казармі, словом, виключно у мікрорайонах міста, де переважає приватний сектор. Натомість центр у буквальному сенсі слова гуде.

Є такі ділянки, де генератори стоять ледь не по сусідству. До прикладу, на Героїв Майдану навпроти колишнього «Світанку» генератори запускають магазин промислових товарів, ломбард, кава з собою. Усі ці заклади в кількох кроках один від одного. Інколи до них підключається ще й кондитерська. І шум стоїть такий, що якщо ти йдеш вулицею і при цьому розмовляєш по телефону чи твій співрозмовник йде поруч, він однаково тебе не почує, бо щоб перекричати гудіння, доводиться добряче постаратися. Від шуму генераторів не сховаєшся і вдома — коли немає світла, їх роботу чути навіть за зачиненими вікнами.

Відео дня

Якщо мешканці Героїв Майдану та Незалежності від цього гудіння хоча б трохи відпочивають, то тим, хто живе на Грушевського, пощастило значно менше. А все тому, що ця вулиця одразу у двох чергах на вимкнення електроенергії — спочатку парна сторона, де колишній Будинок піонерів, сидить без світла, потім — будинки по непарній стороні. От і виходить, що коли з одного боку вулиці генератори вже вимкнули, у закладах навпроти вони запускаються.

 

Що каже лікар?

 

Те, що використовуючи генератори, дотримуються не усіх норм пожежної безпеки — то вже окрема історія. Адже, за правилами, відстань від генератора до вікон, дверей та будівель гаражів має бути щонайменше шість метрів. Та як бути із шумом під час їх роботи? Чи завдає це нам шкоди — запитали наші журналісти у лікаря.

— Перш за все варто зрозуміти, як ми чуємо, — розповідає ЛОР Анатолій Власенко. — А чуємо ми звуки від 0 до 130 децибел. 

Нижче 0 дБ — ми не чуємо, більше 130 дБ — больовий поріг (такі звуки нам роблять фізично боляче). Звуки 130 і більше дБ роблять нам зле при короткій взаємодії (звук вибуху на певній відстані), звуки на рівні 95-100 дБ роблять нам зле при тривалому впливі.

— Наприклад, прослуховування шуму на рівні 95 дБ дві години щодня протягом тижня несе ризик для зниження слуху, більш повільного, але прогресуючого, — розповідає Анатолій Власенко. — Тому є таке поняття, як професіональна приглухуватість — це коли, наприклад, працівники шумних цехів мають використовувати шумо- та віброзахист. Тому що при тривалому перебуванні у гучному цеху поступово слух буде погіршуватись, і це буде незворотньо.

 

Чим можна зарадити

 

Лікар каже, тут можна згадати про генератори, якими останнім часом користуються підприємці, і не лише вони.

— Якщо кожен день, більше двох годин ви знаходитесь близько від генератора (мінімально допустима відстань 6 м), це погано для слуху, — говорить ЛОР. — Тому що більшість бензинових генераторів (а саме їх переважно використовують, бо вони дешевші) дають рівень шуму 95-100 дБ.

За словами лікаря, тривалий вплив шуму веде до безповоротної втрати слуху, тому що всі ці проблеми зав’язані на відмиранні волоскових клітин внутрішнього вуха. Тобто ці клітинки поступово відмирають від перевантаження.

На думку фахівця, якщо людина, наприклад, працює в маленьких магазинах — де стоять такі бензинові генератори, можна скористатися активними навушниками, тими, що мають активний шумодав або використовувати беруші. Але це може погіршити спілкування з людьми: ти працюєш, тобі треба людей чути. Не працюють в такому випадку і превентивні заходи, тобто не можливо прийти додому після роботи, закапати щось у вухо, щоб якось повернути цей процес назад — такого не буде.

Вихід — не бути поруч із генератором протягом тривалого часу. Або використовувати інверторні генератори, вони мають інший рівень шуму 70-72 децибели.

 

Допустимі норми шуму

 

Із впливом гудіння генераторів на наше здоров’я розібралися. А як щодо юридичної складової? Чи не є шум від роботи генераторів порушенням норм? За словами адвоката Аліни Шеремет, є стаття 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення». І в цій статті зазначено:

«Органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров’я населення, шуму, зобов’язані здійснювати відповідні заходи щодо попередження утворення та зниження шуму до рівнів, установлених санітарними нормам. Та вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в приміщеннях і на територіях жилих будинків і прибудинкових територіях».

У вищевказаних Державних санітарних нормах, які затвердило Міністерство охорони здоров’я, вказано, що на територіях, які безпосередньо прилягають до житлових будинків, максимально допустимий рівень шуму вдень становить 55, а вночі — 45 децибел, а на територіях, які безпосередньо прилягають до магазинів, торгових центрів, пасажирських залів аеропортів, вокзалів, приймальних пунктів підприємств побутового обслуговування — 70 децибел як вдень, так і вночі.

— Шум при здійсненні будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби, — говорить адвокат. — За порушення цих вимог передбачена адміністративна відповідальність за статтею 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Тягне вона за собою штраф у розмірі 85-255 гривень для пересічних людей, та 255-510 гривень для посадових осіб та громадян — суб’єктів господарської діяльності.

— Щоб притягнути винних осіб до відповідальності, потрібно звертатися до поліції, — говорить пані Аліна.

Автори:

Альона Рябоконь, Олена Удвуд

 

Читайте також:

Маленькі жителі Козятинської громади, що народились в грудні, отримають набори французької косметики

УЗД-апарат та генератор: Козятинська ЦРЛ отримала допомогу від німецьких благодійних фондів

У Козятині для мешканців організують безкоштовне УЗД-обстеження

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Кіпоренко Олександр

    Цікаво а автотранспорт що не викидає гази як генератор ?
  • Вадим

    Вимкніть герпратори!!!! Фонарики!!!!! Все вимикайте!!!! Хіба вам блять не хватае світла від нашого Сонцеясного??????!!!!
  • Геннадий Прилуцкий

    Не шкодить, а шкодить темнота, холод та відсутність струму в мережі. А так все просто ок!!!

keyboard_arrow_up