У 35 працівників дитячих їдалень нашого району виявили золотистий стафілокок

У 35 працівників дитячих їдалень нашого району виявили золотистий стафілокок

Про це інформує відокремлений структурний підрозділ Хмільницький районний відділ державної установи «Вінницький обласний Центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»

Як йдеться на сайті хмільницької міської ради, за результатами проведених позачергових раптових обстежень працівників харчоблоків освітніх закладів Хмільницького району у 35-ти працівників дитячих їдалень виявлено золотистий стафілокок.

— На виконання Постанови головного державного санітарного лікаря України від 07.10.2021р. № 15 «Щодо організації проведення позачергових обстежень працівників харчоблоків закладів освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, дитячих будинках–інтернатах у зв’язку погіршення епідемічної ситуації» фахівцями ВСП Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний Центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проведено позачергові рейдові перевірки методом раптовості працівників харчоблоків дитячих дошкільних та шкільних закладів на носійство патогенного стафілококу, — пишуть в повідомленні

За період з 11 по 18 жовтня 2021 року у 17-ти закладах району, з яких 8 закладів дошкільної освіти та 9 шкіл, обстежили 131 працівників, пов’язаних з харчуванням дітей.

Відео дня

У 35-ти осіб виділили золотистий стафілокок. Всі вони відсторонені від роботи на час проходження лікування. Лабораторні обстеження працівників харчоблоків закладів Хмільницького району тривають.

Довідково:

Золотистий стафілокок – це умовно патогенний мікроорганізм, який викликає розвиток стафілококових інфекцій , переважно носять вторинний характер і протікають у вигляді гнійно – запальних уражень

Досить багато людей є носіями стафілококу, і не підозрюють про це до тих пір, поки підступний мікроорганізм не дасть про себе знати. Зазвичай тимчасове носійство триває від кількох тижнів до кількох місяців.

Джерело інфікування золотистим стафілококом - хворі зі стертими формами стафілококової інфекції, бактеріоносії, рідко – хворі тварини, Множинність механізмів, шляхів передач золотистого стафілокока, причина його виникнення відрізняють цю бактерію від інших організмів.

Заходи профілактики стафілококових харчових отруєнь:

- швидке охолодження харчових продуктів у невеликих кількостях (для зберігання продуктів оптимальною є температура + 4-8 0 С);

- дотримання встановлених термінів реалізації швидкопсувних продуктів;

- вчасне проходження медоглядів працівниками харчоблоків;

- дотримання правил особистої гігієни;

- відсторонення від роботи осіб, які страждають на діарею та простудними захворюваннями, ангінами, фарингітами, фурункульоз або мають інфіковані рани;

- утримання в чистоті обладнання та інвентарю;

- не купуйте харчові продукти у невстановлених місцях і торгових точках, не забезпечених холодильним обладнанням.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up