Вже обстежилося понад 200 чоловіків. У нашій міській «первинці» можна безкоштовно здати аналіз на ПСА

Вже обстежилося понад 200 чоловіків. У нашій міській «первинці» можна безкоштовно здати аналіз на ПСА
Із грудня минулого року у Козятинському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги обстеження пройшли понад півтори сотні чоловіків
  • Важливо для чоловіків. Простат специфічний антиген (ПСА) — це білок, вимірювання рівня якого в крові необхідне для діагностики та спостереження за перебігом доброякісної гіперплазії і раку передміхурової залози.
  • У Козятині подібні обстеження пройшли вже понад  двісті чоловіків, у чотирьох, на жаль, виявили високий рівень.
  • Пояснюємо, як і коли аналіз на ПСА можна здати у нас безкоштовно

У грудні минулого року у Козятинському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги масово почали обстежувати на ПСА чоловіків, старших 45 років. За словами Юлії Радогощиної, директорки міської «первинки», це пов’язано з тим, що лабораторія Вінницького обласного клінічного шкірно-венерологічного центру розпочала виконувати ПСА з електронним направленням безкоштовно.

— Простат специфічний антиген вважається цінним пухлинним маркером і, розуміючи важливість даного аналізу, ми прийняли рішення направляти чоловіків для обстеження. Але, разом із тим, для зручності, щоб кожен особисто не їхав у Вінницю в лабораторію, ми організовуємо централізований забір крові в приміщенні нашого центру і транспортуємо її у Вінницю. 

— Розкажіть, будь ласка, детальніше про аналіз на ПСА, — запитали ми у Юлії Радогощиної

Відео дня

— ПСА — це білок, який синтезується клітинами епітелію передміхурової залози і в незначній кількості потрапляє в кров. І саме вимірювання його рівня в крові необхідне для діагностики та спостереження за перебігом доброякісної гіперплазії і раку передміхурової залози. Крім того, потрібно обов’язково враховувати такий показник, як розмір щорічного приросту вмісту ПСА. Тобто, пацієнти з групи ризику мають обстежуватися раз на рік. ПСА – один із найпростіших і найчутливіших онкомаркерів, підвищення рівня якого може вказувати на наявність злоякісного процесу в передміхуровій залозі. Рак передміхурової залози (РПЗ) — найчастіше онкологічне захворювання серед чоловіків. Він є другою за частотою і шостою за значимістю причиною смерті чоловіків від онкопатології в світі. РПЗ рідко трапляється до 50 років, але його частота стрімко зростає з віком.

— Кому рекомендують проходити дане обстеження?

—  Всім чоловікам старше 45 років. Загалом, одним із першочергових завдань сімейної медицини є раннє виявлення онкопатології. Тому використовуємо аналіз саме з профілактичною метою. Крім того, аналіз може використовуватися і задля ранньої діагностики раку передміхурової залози, ранньої діагностики аденоми передміхурової залози і запальних процесів, диференціальної діагностики раку передміхурової залози, а також доброякісних новоутворень, запалення сечовивідних шляхів, оцінки ефективності лікування раку передміхурової залози, контролю результатів хірургічного втручання при раку, своєчасної діагностики рецидивів раку передміхурової залози; профілактики з метою ранньої діагностики доброякісних і злоякісних захворювань передміхурової залози. 

— Які причини підвищення ПСА?

— Причинами підвищення рівня ПСА, крім раку передміхурової залози, можуть бути також запальні захворювання, гіперплазія передміхурової залози. Для того, щоб точніше інтерпретувати підвищені значення загального ПСА, необхідні дослідження концентрації вільного ПСА і розрахунок співвідношення вільного і загального ПСА. Саме це додаткове дослідження і проводять у лабораторії, в яку ми доставляєм кров, у тих випадках, коли виявляється підвищений рівень загального ПСА. Хочу наголосити — за електронним направленням вашого сімейного лікаря аналіз безкоштовний.

В Козятинському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги забір аналізів на ПСА будуть робити кожної середи. Додамо, за цей час (станом на 11 січня) аналіз здали 222 чоловіка, у чотирьох, на жаль, виявили  виявили високий рівень. Вони будуть скеровані на дообстеження.

Читайте також:

Температура до 40 С: козятинчани хворіють на грип. Що варто знати?

Все про інсульт: як розпізнати хворобу, міфи та важливість домедичної допомоги

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up