"У нас працює 15 лікарів". Про сімейну медицину Козятина

"У нас працює 15 лікарів". Про сімейну медицину Козятина
  • Міський центр первинної медико-санітарної допомоги обслуговує не лише козятинчан, а усіх мешканців Козятинської громади.
  • Що відбувається у міській первинці після децентралізації, як змінилася робота сімейних лікарів під час пандемії — про це ми говорили з Юлією Радогощиною, директором Міського ЦПМСД

Навпроти хлібзаводу, на Незалежності, 75, у приміщенні, де колись була поліклініка районної лікарні, розташований Міський центр первинної медико-санітарної допомоги. Він працює з 2017 року. Тут можна отримати консультацію сімейного лікаря, зробити безкоштовно аналіз крові та сечі, жіночий огляд (цитологію). Також лабораторія перевіряє рівень холестерину та глюкози в крові. 

— Наш центр обслуговує жителів міста Козятина і Козятинської громади, — розповідає Юлія Радогощина, директор Міського центру первинної медико-санітарної допомоги. — На сьогодні ми обслуговуємо 25 тисяч осіб. Реєстрація населення продовжується.

Відео дня

Під час пандемії навантаження зросло

— У нас працює 15 сімейних лікарів, — продовжує Юлія Радогощина. — Також є чотири інтерни. Вони активно навчаються і, сподіваюся, будуть нам хорошою підмогою через рік. Наші інтерни з Вінницького медичного університету. У нас вони зараз проходять інтернатуру і після цього будуть працевлаштовані у нашому закладі.

Пандемія коронавірусу принесла свої корективи і для сімейних лікарів, і для пацієнтів. Прийом лікарі проводять у захисному одязі. А хворі приходять на консультацію у масках. До того ж, прийом проводять за попереднім записом. Таким чином намагаються максимально зменшити контакти людей.

— Ми і раніше практикували прийом за попереднім записом для зручності самих пацієнтів, — каже Радогощина. — Спочатку пацієнт телефонує в реєстратуру, записується і приходить в призначений час.

Та захисний одяг — не єдине, що змінилося у роботі сімейних лікарів. Через пандемію значно зросла завантаженість.

— Лікар максимально за день має приймати 18–20 пацієнтів, а коли була хвиля, приймав по 50 хворих на день, — пояснює директор Міського ЦПМСД. — Це дуже велика напруга і дуже велика робота. Навантаження дуже зросло, особливо під час другої хвилі. Вона була дуже важка. На сьогоднішній день кількість хворих на коронавірус зменшилася, але кількість хворих з важким перебігом не зменшилася. Ця нова хвиля протікає важче і швидше дає ускладнення.

Вакцинують від коронавірусу не лише Козятин

Зараз у країні триває кампанія з вакцинації населення від COVID-19. Для того, аби щеплювати людей, створюють центри вакцинації та формують мобільні бригади. На території Вінницької області таких мобільних бригад дев’ять. Одна з них — на базі нашого Міського центру первинної медико-санітарної допомоги.

►Кабінет щеплень Міського ЦПМСД

— На сьогоднішній день ми щепили вже більше 1600 осіб, — розповідає Юлія Радогощина. — Щеплюємо не тільки жителів міста Козятина, а також Погребища, Іллінців і Калинівки. Зараз відбувається вакцинація вакциною «Сіновак». Щеплюємо маломобільну групу населення і тих, хто за ними доглядає.

Ремонтують амбулаторію у Кордишівці

У рамках децентралізації, коли до Козятина приєдналися 14 сіл громади, зросла і структура Міського центру надання первинної медико-санітарної допомоги. Наразі сюди входять амбулаторія у Кордишівці, а також фельдшерські пункти у Махаринцях, Сестринівці, Сигналі, Титусівці, Кордишівці, Флоріанівці та Іванківцях.

— ФАПи нам дісталися не у найкращому стані і ми будемо намагатися протягом року-двох приводити у відповідність приміщення та оснащення, — каже директор Міського ЦПМСД. — Крім того, найближчим часом ми маємо привести приміщення у відповідність щодо доступності маломобільних груп населення — облаштувати пандуси та таблички зі шрифтом Брайля. Почали з Кордишівки. Пандус там вже є. Наразі проводять ремонтні роботи.

Одну амбулаторію не передали досі

Ми вже згадували, що наразі до структури Міського ЦПМСД входять фельдшерські пункти та амбулаторії, розташовані на території Козятинської громади. Проте один заклад так і не передали. Йдеться про Козятинську амбулаторію, що розташована на другому поверсі поліклініки Центральної районної лікарні. Вона була у структурі Районного центру первинної медико-санітарної допомоги, який районна рада передала Самгородку. Тож ця амбулаторія належить Самгородоцькому центру надання первинної медико-санітарної допомоги.

Другий поверх поліклініки для Козятинської амбулаторії орендували. Але строк договору оренди завершився ще минулого року і його не продовжують.

 

Читайте також:

Кліщі атакують. Чим вони небезпечні і як захиститися?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука Від читача 14:27 Маленьким козятинчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up