У районі жваво розпочали оформляти декларації

У районі жваво розпочали оформляти декларації

Обов’язки головного лікаря комунальної установи Козятинського районного медичного центру первинної медицини санітарної допомоги Козятинської районної ради виконує Валентина Лобченко.

Підписання декларації. Махнівська АЗПСМ, лікар - Антонюк Тетяна Володимирівна

У ексклюзивному інтерв’ю газеті “RIA-Козятин” вона розповіла, як розпочалася медична реформа в нашому районі.

— Реформа у нас стартувала 1 січня 2018 року, — каже Валентина Петрівна. — Це був перший етап реформи, коли потрібно було в першому кварталі бути фінансово самостійними. Тобто, автономізуватися. Ми подали відповідне клопотання до Козятинської районної ради щодо розгляду даного питання на сесії. Депутати прийняли рішення про реорганізацію діючої комунальної установи, шляхом перетворення в комунальне некомерційне підприємство. Нині ми очікуємо встановлений законодавством термін пред’явлення кредиторами своїх вимог, який складає два місяці з дня публікації повідомлення про припинення роботи комунальної установи. Після проходження державної реєстрації КП «Козятинський районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги  Козятинської районної ради», буде розпочата процедура ліцензування новоствореного медичного закладу.

Відео дня

Другий етап реформи розпочався у нас з 1 квітня з підписання декларацій пацієнтів з сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами. До цього часу нашим Центром проводилася велика роз’яснювальна робота серед населення, лікарів, середнього та молодшого медперсоналу.  Інформаційні листи про шлях пацієнта для підписання декларації були розміщені в найбільш людних місцях, в амбулаторіях, ФАПах, ФПах.

За словами пані Лобченко, для початку підписання декларації всіх лікарів забезпечили автоматизованим робочим місцем: закуплені комп’ютери, принтери, сканери. Оскільки, деяка категорія людей не має мобільних телефонів, для верифікації декларації, скановані документи реєстратором будуть передаватися в систему eHealth. У цій системі зареєстровані усі лікарі, які мають електронно-цифрові підписи (ЕЦП). Відповідно, іде реєстрування декларації і лікар ЕЦП підписує дану декларацію. Вона роздруковується в двох екземплярах, їх підписують лікар та пацієнт, один екземпляр зберігається в лікаря, інший забирає пацієнт. Електронний варіант надходить до системи eHealth і там відповідно реєструється за лікарем.

На 1 квітня, сервер  eHealth “підвисав”, і було важко зайти  і зареєструвати декларацію. Наступного дня лікарі зареєстрували зранку 121 декларацію.

— Щоб не було великого скупчення людей, медичні сестри виконують роботу з пацієнтами по збору документів і після того вже лікар підходить, перевіряє декларацію і робить підпис, — детально роз’яснює Валентина Лобченко. —

Перший тиждень назвали тижнем тиші, коли нам Міністерством охорони здоров’я рекомендовано роз’яснювати людям, що декларації не підписуються за один день. Адже люди повинні добре вивчити лікарів, визначитися, у кого вони хочуть обслуговуватися. І тільки після того підписувати декларацію. Якщо пацієнтам, з якихось причин, після підписання декларації щось не сподобалось в роботі  лікаря та є бажання обслуговуватися у іншого, процедура повторюється.

Система автоматично перекидає декларацію з одного лікаря на іншого. У амбулаторіях є інформація про всіх лікарів.

— А якщо потрібно два лікарі?

— Деякі пацієнти мають бажання укласти угоду з двома лікарями. Згідно з реформою, пацієнт має право підписати декларацію із сімейним лікарем, який буде обслуговувати і дитину, і дорослого та має право підписати з терапевтом - для  дорослого та педіатром для дитини. Якщо немає номера телефону у дитини, тоді сканується свідоцтво про народження і, відповідно, дитина реєструється за лікарем.

Як зазначалося вище, всі лікарі мають комп’ютери, закуплені розхідні матеріали. На кожній амбулаторії розміщена наліпка “Тут ви можете підписати декларацію” та інформація  про те, що потрібно мати для її підписання.

— Скільки на сьогодні в районі є лікарів? Чи існує така тенденція, що їх може не вистачати, і скільки на одного лікаря буде припадати пацієнтів?

— За нормативами, на сімейного лікаря у нас має припадати 1800 осіб,  на терапевта — 2000 осіб і на лікаря-педіатра — 900. Відповідно, ми знаємо, що в Козятинському районі 40,5  тисячі населення. Займаних лікарських посад на теперішній час у нас 23,75.

Але, за Програмою “Місцеві стимули”, 8 лікарів у нас навчаються у Вінницькому медичному національному університеті за кошти районного бюджету. Якщо буде більше населення на одну людину, ніж за нормативом (1800, 2000, 900), тоді дозволяється звертатись до Національної служби здоров'я, для того, щоб пацієнти не залишилися без надання медичної допомоги. Вона дозволяє прикріпити за цим чи іншим лікарем більше населення.

— Яка участь районної ради, сільських та селищних рад?

— Ми написали клопотання на директора  Департаменту охорони здоров'я Л.О. Грабович, щоб нам максимально направили випускників медичного вузу на роботу, адже не вистачає лікарів по району. Також звернулися до районної ради, де було проговорене питання залучення голів сільських, селищних  рад з приводу забезпечення житлом лікарів. Тобто, щоб була зацікавленість людини приїхати і працювати. Залежно від того, скільки лікар набере пацієнтів, така буде його заробітна плата. Більше того, райрада вивчає питання щодо можливості винайти кошти і зробити доплату на перехідний період лікарю (суму ще не визначено) для того, щоб заохотити лікарів.

Також до Департаменту охорони здоров'я подано клопотання про виділення коштів на будівництво нової амбулаторії на Білопільській дільниці. Депутати районної ради відповідним рішенням дали згоду на 20-відсоткове співфінансування даного проекту. У свою чергу, сесія Білопільської сільради виділила земельну ділянку для будівництва.

— Куди звертатися жителям району, за яким телефоном для довідок?

— Є єдиний диспетчер, який приймає дзвінки екстреної медичної допомоги з переадресації викликів для надання медичної допомоги населенню при невідкладних станах. Його номер 2-03-43 ( понеділок- п’ятниця) ; 3-22-50 (субота). Питання мобільного зв'язку обговорюється. Рекомендовано лікарям закупити телефони і оприлюднити номери та адресу електронної пошти для можливості спілкування з пацієнтом. У кожній амбулаторії, у реєстратурі є телефон, який працює на зв’язок зі всіма пацієнтами. Його номер зазначений в інформаційному куточку пацієнта.

Інформація по реформуванню розміщується на офіційних сайтах районної ради, райдержадміністрації і в ЗМІ.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Береза

    Про яку реформу Ви говорите ? Супрун не міністер вона не понесе ніякої відповідальності ! Розвалили медицину ! Знищуєте націю!  ВИ особисто задумуєтесь про що говорите???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up