В громадських місцях Вінничини заборонять курити пристрої для нагрівання тютюну

В громадських місцях Вінничини заборонять курити пристрої для нагрівання тютюну

З 11 липня кафе, бари та інші приміщання ресторанного бізнесу Вінниччини повністю звільняються від диму сигарет для нагрівання (Айкосів, Гло) на рівні зі звичайними сигаретами, а також кальянами та електронними сигаретами. На порушників чекають санкції, і навіть наявність попільнички на столі є приводом для накладення штрафу. Для закладів ресторанного господарства – це 3 000 гривень у випадку першого порушення, і 15 000 гривень у разі повторного протягом року.

Зміни набувають чинності у відповідності до Закону 1978-ІХ, згідно з яким розширено перелік заборонених до вживання у громадських місцях тютюнових виробів та гаджетів. Контролюватиме виконання закону Національна поліція та Держпродспоживслужба.

Норми Закону спрямовані на захист громадян від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю сигарет для нагрівання. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я будь-який вплив вторинного аерозолю як електронних сигарет, так і тютюнових виробів для нагрівання є шкідливим для здоров’я.

Рестораторів та власників кав'ярень Вінниці та області просять вжити заходів, як-то проінформувати персонал про нововведення, прибрати попільнички зі столів, розмістити графічні і текстові попередження для відвідувачів про заборону куріння у приміщеннях тощо.

Відео дня

Крім суб'єктів ресторанного бізнесу обмеження стосуються куріння у лікарняних, спортивних, культурних і навчальних закладах; приміщеннях органів влади та самоврядування; на підприємствах, в установах і організаціях; готелях і гуртожитках, аеропортах (крім спеціально відведених для цього місць), вокзалах і станціях; на дитячих майданчиках і зупинках громадського транспорту; у ліфтах і таксофонах; місцях загального користування житлових будинків; підземних переходах і на транспорті (у тому числі у таксі).

Для цих суб'єктів господарювання (крім ресторанів) за недотримання нових антитютюнових правил загрожує штраф 1 000 гривень, у разі повторного протягом року порушення — 10 000 гривень. Примітно, що органи місцевого самоврядування можуть розширити перелік no smoking friendly локацій на власний розсуд окремими рішеннями.

У всіх перелічених громадських місцях (закладах господарювання) має бути розміщено графічний знак про заборону куріння і текст: “Куріння, вживання, використання, тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!”. Нерозміщення цієї інформації також передбачає штраф у розмірі 1 000 гривень.

Як зазначають у Держпродспоживслужбі, скаргу на куріння у забороненому Законом місці можна подати в електронний спосіб, навіть з мобільного телефону. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач59

    а коли курять в АрмАто на літній площадці це дозволяється, чи це не громадське місце???

keyboard_arrow_up