Виноград, калина, гарбуз та шипшина зміцнюють імунітет. Вживайте їх

Виноград, калина, гарбуз та шипшина зміцнюють імунітет. Вживайте їх

Батько медицини Гіппократ вчив нас, що ліками повинні бути якісні харчі. А ми зробили хімію (краплі, розчини, таблетки) харчами. Біда українців — багато аптек.

У 1971 році, коли я приїхав в Козятин, тут працювало дві аптеки, які забезпечували мешканців міста ліками. На сьогодні в Козятині більше 20 аптек.

У Школі здоров’я міськтерцентру 10 листопада медична працівник Валентина Петрівна поставила запитання: “Які овочі, фрукти, ягоди потрібно вживати в листопаді-грудні, щоб покращити наше здоров’я?” Спробую відповісти через газету “RIA-Козятин”.

З овочів потрібно вживати квашену капусту з калиною, гарбуз, картоплю в кожушках. З ягід вживати калину, журавлину, виноград, пити чай з шипшини з медом (профілактика грипу).

Відео дня

 

Король нашого столу — гарбуз

Це справжня комора мінеральних речовин і вітамінів. Він багатий на кальцій, калій, мідь, фосфор, фтор, цинк, залізо.

Його м’якуш — це каротин, вітаміни С, В, В2 та інші корисні речовини для діяльності кишківника від запорів. Водночас, це добрий сечогінний засіб. У ньому чимало цукристих сполук (глюкоза, фруктоза, сахароза). З органічних кислот у гарбузі міститься переважно яблучна, лимонна та щавелева. Дієтологи назначають гарбуз (особливо кашу) при захворюванні печінки, нирок. Він хороший регулятор харчотравлення і завдяки великому вмісту пектину сприяє виведенню холестерину. Гарбузовий сік по півсклянки на добу назначають для дітей, які перехворіли “Боткіна” (жовтуха). Доведено, що речовини у м’якуші гарбуза прискорюють відновлення клітин печінки. А гарбузове насіння здавна використовують для лікування глистів (особливо у дітей). У чоловіків — при лікуванні простати по 50-60 зерен сухих не спражених щоденно.

Пропоную рецепт салату з гарбуза: 200 г сирого гарбуза, 1-2 яблука, ложечка родзинок, столова ложка меду, одна столова ложка йогурту. Усе добре перемішувати і вживати.

 

Про ягоди винограду

Бажано вживати його свіжі сорти. Його споживання дуже корисне. Гіппократ цінував виноградний сік. Порівнював його з цілющими властивостями меду. Виноградний цукор (глюкоза) особливо добре впливає на серцевий м’яз. Він знижує вміст холестерину в крові і нормалізує артеріальний тиск. Це дуже важливо для людей поважного віку для відновлення працездатності.

На курортах України широко застосовується виноградолікування при серцево-судинних захворюваннях, хворобах печінки, нирок, підшлункової залози та інших. Особливо корисний виноград для дітей як дієтичний продукт, що має лікувальні властивості. Діти добре ростуть, стають урівноваженими, менш подразливими. За місяць маса тіла дітей збільшувалася на 1,5-2 кг. Перед початком лікування виноградом, необхідно оздоровити (запломбувати) зуби, зробити аналізи. Тільки лікар може назначити метод виноградного лікування.

 

Про калину

Це символ України. Вона зміцнює імунітет краще за ліки. Її здавна вважали символом дівочої краси та ніжності. А знавці трав добували з неї цілющі соки. З плодів калини готують сире варення. Для цього потрібні 1 чашка соку, 2 чашки цукру або меду. Таке варення не втрачає лікувальної властивості. Калина замінює наші ліки. Для чого лікувати дорогими хімічними препаратами, якщо можна зібрати їх в саду? Глюкозид вібурин, який міститься в калині, зупиняє кровотечі, особливо внутрішні. Найкраще збирати врожай калини з середини листопада після перших приморозків. Із ягід зникає гіркота. Ягоди калини використовують з медом. П’ють чай при застуді, кашлі, гіпертонії. Насіння калини (кісточки) має тонізуючі властивості. Його використовують як замінник кави.

Вживайте калину, виноград та гарбуз. Вони зміцнюють імунітет. Смачного і будьте здорові.

Іван СМОЛИЧ, ветеран праці, лікар-гігієніст

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
15:14 У Козятинській громаді закінчується опалювальний сезон 14:00 Через бойові дії є знеструмлення у Вінницькій області 13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up